Racingstjärnan Ronnie Peterson dog för 38 år sedan – nu kommer filmen om hans liv

Han kallades "Superswede", och nästan 40 år efter hans död är han fortfarande den mest framgångsrike svensken inom Formel 1 någonsin. Nu ska Ronnie Petersons liv gestaltas i filmen som bär hans smeknamn.

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2016-09-09 11:00  |  Lästid: < 1 minut

Lördagen den 10 september har det gått 38 år sedan den våldsamma kraschen på Monzabanan som tog Ronnie Petersons liv – Sveriges bästa racingförare genom tiderna.

Det var under Italiens Grand Prix 1978 som Ronnie Peterson startade som femte bil i tredje ledet. I första kurvan prejade italienaren Riccardo Patrese engelsmannen James Hunt och flera andra bilar drogs med i olyckan. Petersons Lotus 78 var en av dem – och bilen fattade eld.

James Hunt lyckades tillsammans med Patrick Depailler dra ut Ronnie Peterson ur det brinnande infernot och han fördes med helikopter till sjukhus i Milano. Dagen därpå var han död, endast 34 år gammal.

Både hans liv och hans död påverkade många – inte minst regissören Henrik Jansson-Schweizer som nu gör filmen Superswede om Ronnie Petersons liv.

– Ronnie Peterson var min idol när jag var liten. Jag var nio när han förolyckades nere på Monzabanan och det var en stor chock för mig men också för hela landet, säger han till Aftonbladet.

Flera racingstjärnor har redan visat intresse för att medverka i filmen och Ronnie Petersons dotter Nina Kennedy blir medproducent. Kärleken till hustrun Barbro kommer att ha en central roll, men även karriären och livet i stort.

– Först och främst är det en film om människor – inte motorer, säger Henrik Jansson-Schweizer.

Bakom dokumentären står filmbolaget Nice Drama som tidigare har gjort Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Superswede beräknas ha premiär hösten 2017 och kommer under våren 2018 att finnas exklusivt på streamingtjänsten Viaplay.

Tv-sändningarna från olyckan -78:

Relaterade artiklar från Café!

Här åker han longboard i 113 km/h – iklädd kostym

10 anledningar till att älska F1-stjärnan Marcus Ericsson

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-16 15:23