10 anledningar till att älska F1-stjärnan Marcus Ericsson

Efter 23 långa år har vi äntligen en svensk i bilsportens finrum. Det är värt att hylla.

Thowe Wagner Larsson  |  Publicerad 2016-04-12 09:44  |  Lästid: 3 minuter

25-åringen från Kumla upptäcktes av en slump när han körde gokart för första gången, blott 8 år gammal. Trots att han var en total nybörjare såg han ut att ha flera års erfarenhet och att Marcus Ericsson hade talang bakom ratten var det ingen fråga om.

Kort därefter började han tävla i sporten och 14 år senare står han nu som enda svensk på startgriden i F1. Det finns med andra ord ett och annat att imponeras av hos Marcus Ericsson. Här är 10 anledningar till att Marcus Ericsson är en riktig stjärna:

1. Sponsorerna gillar honom – och betalar gärna för hans framgång.

När Ericsson skulle byta stall från Caterham till Sauber ville Sauber ha 90 miljoner kronor i förskott för att signera hans kontrakt – något hans sponsorer betalade utan att tveka. Inför 2016 har den svenska mjukvaruleverantören IFS gått in som Principal Partner till Sauber och kommer även att synas på både Ericssons och stallkamratens Felipa Nasrs bilar. Stort!

2. Han tränar i Tokyos rusningstrafik.

Som 18-åring åkte han från Kumla till Japan för att "köra bil", som han själv beskriver det. Med tanke på att det kan ta 2-3 veckor mellan tävlingarna måste förarna hitta sätt att fortsätta träna på. I talkshowen "Skavlan" berättar Marcus om hur hans dåvarande manager Kenny Bräck kom med förslaget att köra en hel dag i rusningstrafik i Tokyo:

3. Han hyllas officiellt av Formula1.com.

"Att köra för Sauber ger dig inte alltför många möjligheter att glänsa och att sluta tolva är kanske inte så mycket att skriva hem om. Men på det sätt han slogs och kämpade på, trots att han tappade många placeringar tidigt i loppet, visade hur mycket svensken har mognat. Hans prestation på mediumdäcken under avslutningen, när han försökte hålla Magnussen och Wehrlein på nya supersofts bakom sig, var en kvällens stora prestationer. Speciellt på slutet när han slogs mot Wehrlein och dessutom var tvungen att spara bränsle", skriver sajten.

4. Han älskar att visa upp sig och sin bil för sina fans.

Inför Örebro Raceday 2014 åkte Marcus hem för ett kort gästspel med sin F1-bil från Caterham.

– Det var en otrolig dag för två år sedan, det kom så mycket folk för att titta, det var utsålt. Jag hade gåshud hela dagen, det var fantastiskt, berättar Marcus Ericsson för Expressen.

Pst! I september 2016 kommer Marcus och team Sauber F1 tillbaka, skriver Örebro raceday.

5. Han tar sin försäsong på stort allvar.

Som många andra elitidrottare flyr han landet under försäsongen för att få ut maximalt av sin träning. Inför denna säsong blev det Thailand. För sajten Teknikens Värld berättar han hur han går upp tidigt, käkar frukost och sedan cyklar i två-tre timmar. Därefter tar han det lugnt i ett par timmar innan det är dags för ännu ett hårt träningspass.

– Helt enkelt perfekt och något som blivit extremt lyckat när vi förbereder oss för säsongen fysiskt, säger Marcus till sajten.

6. Han har ett psyke av stål.

Tänk dig att inför varje race veta att nej, du kommer inte vinna den här gången heller. Kanske inte ens plocka poäng. Även om du är en riktigt duktig förare. För många av oss skulle det vara en otrolig mental påfrestning. Men inte för Marcus.

Under säsongens andra lopp, som kördes i Bahrain, startade Kumlasonen som 17:e förare men var med och slogs om poäng under flera tidpunkter under racet. Han slutade på 12:e plats men var inte alls särskilt besviken, trots avsaknad av poäng. Han är medveten om vad som behöver göras - och kämpar dagligen för att komma dit.

7. Han är realistisk och vet att han inte kommer långt med Sauber, men väntar in sin tid…

Inför säsongen sa han att 2016/2017 är ett avgörande år. Han vet att han inte kommer vinna med Sauber, men är medveten om vilka möjligheter som öppnar upp sig om han gör sitt bästa med det material han har. Inför nästa säsong kan flera förare flytta på sig vilket kan ge Ericsson möjligheter att avancera.

8. Han tänker positivt.

Han är medveten om att han har en av de sämsta bilarna i Formel 1 - men som med allt kan man se det ur flera perspektiv...

Läs även: Sveriges nya F1-hopp: ”Overkligt att jag ska köra mot Alonso”

9. Han är uppenbarligen grym på tv-spel

När Viasat Motor utmanade Saubers Felipe Nasr och Marcus Ericsson i att tävla i F1 virtuellt slog svensken stallkamraten med råge. Medan Nasr krockade med Kimi Räikkönen och slutade på 18e plats gick det betydligt bättre för Ericsson:

Se klippet i sin helhet här.

10. Han är polare med kungen.

Som en chef!

Läs även: Svenske F1-stjärnan Marcus Ericsson: ”Nu har jag äntligen chansen att visa vad jag går för”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-31 16:16