Hoppa till innehåll

Rödhåriga är helt enkelt supermänniskor, visar forskningen

Joel Linde

Det finns många myter om rödhåriga och vilka egenskaper som förknippas med dem. Men forskningen visar främst att rödhåriga är lite av supermänniskor…

Det uppskattas att endast 1-2 procent av befolkningen har rött hår (i likhet med Ed Sheeran ovan). Här i Norden är det 2-6 procent och i Skottland är det allra vanligast, med ungefär 13 procent av befolkningen.

Det finns gott om myter kring vilka egenskaper som kan sammankopplas med det röda håret, men forskning från Aalborg universitet i Danmark visar att det främst innebär väldigt önskvärda egenskaper.

Här är några av dem!

1. De tål smärta bättre

Tidigare studier har visat att rödhåriga ofta reagerar starkare på extrem kyla och smärta i tänderna, men många andra – betydligt vanligare – typer av smärta tål de bättre än andra. Till exempel stick, som från sprutor eller tryck som från smällar.

– Det är som att de är en smula bättre skyddade mot smärta, det är riktigt intressant, säger professor Lars Arendt-Nielsen på Center for Sanse-Motorisk Interaktion på Aalborg Universitet.

2. De tål stark mat

Den där brännande känslan i munnen som kan förstöra en hel måltid ifall vi råkar tugga på en för tuff chili, den är inte lika mycket av ett problem för rödhåriga.

En av prinsarna av Wales, Harry.

3. De drogas inte lika lätt

Rödhåriga är mer motståndskraftiga än andra när det kommer till bedövning och nedsövning. Visst, det kan ju vara skönt att slockna direkt om man ska opereras, men det är ju ändå ganska coolt att kunna stå emot. Supermänniskor, helt enkelt.

4. De tål elstötar bättre

Det händer kanske inte särskilt ofta, men när du väl råkar greppa ett elstängsel eller kommer åt en trasig kabel kan det vara skönt att tåla det bättre än genomsnittet.

5. De tar emot smärtstillande bättre

Tvärt emot vad som gäller för bedövning så reagerar rödhåriga starkare på morfin. Jättebra om du är soldat!

6. De är (kanske) smartare

Forskarna har spårat många av dessa speciella egenskaper till en gen med namnet MC1R, vilken ser ut att har viktiga funktioner i hjärnan. En brittisk studie har också kommit fram till att rödhåriga har fyra gånger högre sannolikhet att bli vd än andra personer inom samma demografi, skriver Illustrerad Vetenskap.

7. Rödhåriga män har lägre risk för prostatacancer

Den medicinska tidskriften British Journal of Cancer publicerade en studie som visade att rödhåriga män hade betydligt lägre risk att få prostatacancer än män med ljusbrunt hår.

Fun fact!

I den holländska staden Breda firas varje år Roodharigendag, eller rödhårig-festivalen som den kallas på svenska.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.