Hoppa till innehåll

Rymdslottet | S01E13 Enjoy the silence

Ekvationen som hans majestät konungen pratar om är rimligen Drakes ekvation, en matematisk övning löst förankrad i vetenskapen – åtminstone när den formulerades av astronomen Frank Drake på 1960-talet. Syftet var att skapa ett redskap för statistiska uträkningar av antalet potentiella civilisationer i vår galax. Kungen påstår (lite slarvigt) att vi inte känner till en enda parameter men idag finns det faktiskt en siffra … Continued

breakthrough1
breakthrough2

breakthrough3
breakthrough4
breakthrough5
breakthrough6

breakthrough7
breakthrough8
breakthrough9
breakthrough11

breakthrough_12
breakthrough13b
breakthrough14
breakthrough15

breakthrough10
breakthrough16
breakthrough17-20
breakthrough17-202b

breakthrough17-203
breakthrough20b

Ekvationen som hans majestät konungen pratar om är rimligen Drakes ekvation, en matematisk övning löst förankrad i vetenskapen – åtminstone när den formulerades av astronomen Frank Drake på 1960-talet. Syftet var att skapa ett redskap för statistiska uträkningar av antalet potentiella civilisationer i vår galax. Kungen påstår (lite slarvigt) att vi inte känner till en enda parameter men idag finns det faktiskt en siffra vi KAN fylla i med något slags vetenskapligt kött på benen: antalet stjärnor som bildas i galaxen per år (sju). Om du vill räkna lite själv har BBC skapat en väldigt elegant interaktiv version av Drakes ekvation som du hittar här.

Människan har ”läckt” ut radiosignaler i universum i ungefär 100 år. Vi är alltså omgivna av en ständigt expanderande bubbla av signaler som skvallrar om vår egen civilisation. Bubblan expanderar med ljusets hastighet och har under dessa hundra år hunnit ganska långt ut i galaxen. Men ”ganska långt” betyder inte så mycket på galaktisk nivå, vilket illustreras effektivt på den här bilden från www.planetary.org (klicka på bilden för större version):

radiowaves

Om du missade Rymdslottet LIVE, förra veckans stora panelsamtal om rymden på Kulturhuset i Stockholm (där vi pratade en hel del om sökandet efter liv i universum och berörde just Breakthrough Listen-projektet) kan jag meddela att alltihop filmades och kommer göras tillgängligt i streamat format inom kort.

flyer

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.