Hoppa till innehåll

Så blev Cornelis Vreeswijk hela Sveriges rumlare

Cornelis Vreeswijk höjer sitt glas för att skåla.

Café minns ögonblicken som blev popkulturhistoria.

När Sveriges nationalskald, Cornelis Vreeswijk, dör i sviterna av levercancer, 50 år gammal, lämnar han inte bara kvar en musikskatt bestående av 500 låtar och 38 album – han efterlämnar också en miljon kronor i skatteskulder, tre exfruar och flyttkartonger fulla av löpsedlar. Ingen annan svensk artist har skapat ru­­briker som Cornelis, inte sällan med alkohol- och amfetaminmissbruk som gemensam nämnare.

Den drygt 20 år långa karriären var kantad av lika delar succéer och skandaler. Den ostyrige, sarkastiske och hyperproduktive Cornelis var vida känd som en godhjärtad och generös person, men också som svartsjuk, paranoid och periodvis våldsam. Äktenskap och skilsmässor avlöste varandra. Hustrun Anita bemödade han sig inte ens fria till. När hon kom hem efter en resa hade Cornelis redan köpt ringar och satt in annons i tidningen.

Cornelis Vreeswijk firar sin 35-årsdag och sin nya guldskiva med kräftskiva på Gåshaga
värdshus på Lidingö. Foto: TT

Vid fyra tillfällen dömdes vissångaren till fängelse. Mest uppseendeväckande var domen 1975 för hot och misshandel efter att han ”råkat” ragga upp två transvestiter efter en blöt krogkväll (allt skildrat i syrliga Balladen om hurusom Don Quijote gick på en blåsning). Cornelis var också en notorisk skattesmitare, körde gärna bil utan körkort och med starksprit innanför västen och brände allt som oftast hela sitt gage (som han alltid krävde skulle betalas ut kontant) på stammiskrogen Den Gyldene Freden i Gamla stan i Stockholm.

När restskatten kom ikapp honom bytte han till skivbolaget Philips. Förskottet – 50 000 i kontanter – tog han emot i en plastkasse och använde för att köpa en penna av guld. Sin femrummare på Odengatan i Stockholm lyckades Cornelis sedermera totalförstöra i en eldsvåda, troligen orsakad av en tappad cigarett. Några år tidigare sjönk hans husbåt och skrivarlya och med den åtskilliga låttexter och original­manus. Och så höll det på. Det mesta i Cornelis liv gick i ett rasande tempo, mycket gick åt helvete och i november 1987, tre månader efter Cornelis 50-årsdag, var allt över, alldeles för tidigt.

Den 17 november har dokumentären ”Somliga går med trasiga skor – En film om Cornelis Vreeswijk” biopremiär. Bakom filmen står regissören Magnus Gertten, bland annat känd för hyllade musikdokumentärer som ”Tusen bitar”, om Björn Afzelius, och ”Solen i ögonen”, om Lars Winnerbäck. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.