Hoppa till innehåll

15 gömda guldkorn på Netflix – filmerna du måste se

Joakim Almén

Svårt att sålla bland mängden filmer och serier på Netflix? Café hjälper dig att hitta de gömda filmmästerverken.

I Netflix rikliga utbud ryms massa serie- och filmkvalitet, men om vi ska vara ärliga en väldig massa dynga också.

Hur många timmar har du inte bara scrollat igenom menyer med ett dött öga, känt absolut ingenting, samtidigt som du navigerar genom en snårig djungel av kasst skit, allt du sett två gånger – och framförallt all DYNGA du redan sett två gånger?

Vi känner precis samma sak. Därför har vi på redaktionen plockat ut 15 gömda filmfavoriter i det gigantiska streamingutbudet som är Netflix.

1. Saving Banksy | Dokumentär, 2017

Just nu älskar alla Banksy för att han shreddade sin egen målning i samma ögonblick som den auktionerats ut för 12 miljoner spänn. Men den stenhemlige brittiske street-art-som-blev-högkultur-målaren är också omstridd, som en riktigt bra konstnär ska vara. Den här dokumentären visar hur Banksys verk Haight Street Rat delade San Franciscos befolkning, myndigheter och konstvärld i olika läger 2010. (Mattias Bergman)

Trailer till filmen Saving Banksy:

https://www.youtube.com/watch?v=dUvKPYput-Q

2. The Prestige | Thriller, 2006

Eventuellt är The Prestige en lite för stor film för att kategoriseras som ”ett gömt guldkorn”. Men det är få som tänker på The Prestige som superregissören Christopher Nolans främsta verk. Faktum är att Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson och Michael Caine-filmen är en av Nolans tre bästa filmer – om inte den bästa. Trollkarlsfilmen The Prestige, som innehåller både en, två och tre varumärkesnära Nolan-twistar, ska inte blandas ihop med den betydligt svagare Edward Norton-filmen The Illusionist som kom nästan precis samtidigt. (Joakim Almén)

Trailer till filmen The Prestige:

3. Anvil! The Story of Anvil | Dokumentär, 2008

Dokumentären om kanadensiske heavy metal-bandet Anvil med den omåttligt älskvärda duon Steve ”Lips” Kudlow och Robb Reiner är en av de finaste dokumentärerna som har gjorts – genom tiderna. Anvil är metalbandet som skulle blivit lika stora som Scorpions, Whitesnake och Bon Jovi, men som inte ens var nära att ta chansen när den dök upp. Som 50-åringar rockar duon på i väntan på det stora brejket – och resten är i all sin Spinal Tapiga oreda den finaste historien om vänskap du har sett på en datorskärm. (Tom Cehlin Magnusson)

Trailer till filmen Anvil! The Story of Anvil:

4. Barry Lyndon | Drama, 1975

Stanley Kubricks kostymdrama är hans kanske minst omtyckta film. Tempot är långsamt, Ryan O’Neal träig, intrigen inte nämnvärt medryckande. Men du måste se den! För människosynen är lika härligt cynisk som läkarna är kassa. Stämningarna, ljudet och fotot är fantastiskt. Filmen har bildat skola för hur 1700-talet ska se ut – innan du har sett den har du inte sett Kubrick. (Mattias Bergman)

Trailer till filmen Barry Lyndon:

5. Some Kind of Monster | Dokumentär, 2004

Fortfarande kanske DEN bästa musikdokumentären som gjorts. Dokumentärmakarna följer trashmetal-giganterna Metallica under inspelningen av den skramliga St. Anger-plattan (Lars Ulrichs virvelljud!). Dokumentären är ett hudlöst dokument av ett band i spillror som går i gruppterapi för att orka med livet – och varandra. James Hetfield är en usel farsa som drar på vodkastinn björnjakt i Ryssland istället för att umgås med sitt nyfödda barn och Lars Ulrichs bryter nästan ihop när hans danska hippefarsa Torben sågar det nya albumet vid fotknölarna. Trots att man inte borde gilla Metallica gör man det ändå, just för att det är så naket. (Joakim Almén)

Trailer till filmen Some Kind of Monster:

6. Kicking & Screaming | Dramakomedi, 1995

Noah Baumbach gjorde häromåret den fina The Meyerowitz Stories exklusivt för Netflix som möttes av hyllningar och lovord. Baumbachs debutfilm är lite svårare att hitta på sajten – inte minst för att den delar namn med en fotbollskomedi med Will Ferrell i huvudrollen – men är lika sevärd. Kicking and Screaming är en lågmäld 90’s-komedi mer eller mindre utan handling om svårigheterna med att att ta neurotiska kliv in i vuxenlivet. Värd sina 1,5 timmar bara för repliken: ”Oh, I’ve been to Prague. Well, I haven’t ”been to Prague” been to Prague, but I know that thing…”. (Tom Cehlin Magnusson)

Trailer till Kicking & Screaming:

7. Pusher | Thriller, 1996

Pusher fick en hel generation att åka över Öresund för att uppleva det hårda Köpenhamn. 22 år senare kan konstateras: den danska kultdroghandlarrullen har åldrats fantastiskt bra. Kim Bodnias sympatiska, pressade dealer Frank, Mads Mikkelsens unge spoling Tonny, den oförliknelige Zlatko Buric som den Tony Soprano-like Milo – alla är briljanta. Knark är bäst på danska. (Mattias Bergman)

Trailer till filmen Pusher: 

8. RocknRolla | Actionkomedi, 2008

RocknRolla är den sista filmen i den gamla Guy Ritchie-skolan. Efter genombrottet med Lock, Stock and Two Smoking Barrels (1998) och femplus-briljanta Snatch (2000) kom RocknRolla nästan ett decennium senare. Precis som sina stilistiska föregångare innehåller komedin precis det man älskar med Ritchies filmer: tydligt stöpta karaktärer, rapp dialog och ett fantastiskt soundtrack. Bara scenen där The Clashs bortglömda låt Bankrobber spelas är värd filmens 104 minuters speltid. (Joakim Almén)

Trailer till filmen RocknRolla:

9. Mean Streets | Dramathriller, 1973

Efter att Scorsese gjort sin andra film, Boxcar Bertha, var mentorn och regissören John Cassavetes dom hård: ”You’ve just spent a year of your life making a piece of shit.” Scorsese svarade med att gräva där han stod, och lät semi-doldisarna Robert De Niro och Harvey Keitel spela smågangsters i New Yorks Little Italy. Trots att filmen är undangömd under sin svenska titel Dödspolarna är Mean Streets värd sin klassikerstatus: De Niros fantastiskt löjliga Johnny Boy har ett lika tufft smeknamn som klädstil, slagsmålsscenerna är realistiskt klumpiga – och ”mook”-scenen är en av de roligaste i filmhistorien. Även om Scorsese, Keitel och De Niro kom att göra större filmer efter 1973 så är Mean Streets filmen som tog trion till riktig stjärnstatus. (Tom Cehlin Magnusson)

Trailer till filmen Mean Streets:

10. Going Clear | Dokumentär, 2015

Scientologi förenar människans sökande efter mening, amerikansk kapitalism, smart konstruerad spelteori, statusjakt, komplett humbug och en suspekt sci-fi-författare. Den här isande – läskiga – dokumentären beskriver glasklart vägen in i kyrkan, och försöken att ta sig ur den. Tom Cruise håller sig nog för skratt. Bygger på likaledes läsvärd bok av superjournalisten Lawrence Wright. (Mattias Bergman)

Trailer till filmen Going Clear:

11. Empire of the Sun | Drama, 1987

Filmtiteln är inte att blanda ihop med Aussie-bandet med samma namn som hade sin storhetsperiod runt 2009. Den Steven Spielberg-regisserade filmen är baserad på J.G. Ballards självbiografiska roman med samma namn. Filmen berättar historien om en liten pojke (Christian Bale) som tappar bort sin föräldrar i Shanghai under andra världskriget och hamnar i ett interneringsläger i Lunghua där de kämpar för överlevnad. Inte nog med att vi får se Christian Bale som liten pojk – Empire of the Sun är också en av Ben Stillers allra första filmroller och John Malkovich är som vanligt John Malkovich. Filmen har den svenska titeln Solens rike på Netflix. (Joakim Almén)

12. Private Life | Dramakomedi, 2018

Absolut, Private Life är väldigt ny och borde således inte kvalificera sig som ett ”gömt guldkorn”. Men samtidigt som streamingjätten dundrar ut sina egna storsatsningar så är det lätt att missa den lilla fina Private Life, en egenproducerad dramakomedi skriven av Tamara Jenkins. Paul Giamatti och Kathryn Hahn är exakt så bra som du kan tänka dig i rollerna som det medelålders par som med stigande ålder och kulturellt kapital har allt svårare att skaffa barn. Sprutor, piller och papperslakan som fastnar i Paul Giamattis mellangård utgör ramen för en varm berättelse om livets stora och små besvikelser och glädjeämnen. (Tom Cehlin Magnusson)

Trailer till filmen Private Life:

13. Abstract: The Art of Design | Dokumentär, 2017

Den här dokumentärserien om designers blev snabbt lika obligatorisk för byråanställda account-nåntings som frukosten på Riche. Välj avsnitt 2, om Tinker Hatfield som formgivit ikoniska Nike-skomodeller sedan 1981. Aldrig har surfer dude-inställning till livet mött hårt arbete i en så cool person. Och ja, Michael Jordan är med. (Mattias Bergman)

Trailer till filmen Abstract: The Art of Design:

14. Hired Gun | Dokumentär, 2016

Musikdokumentären där ”bakommänniskorna” äntligen får skina. I Hired Gun intervjuas flera studio- och livemusiker som varit viktiga kuggar för stora band som Alice Cooper, Metallica, Kiss och Billy Joel. Konsert- och studioklipp varvas med anekdoter om nämnda band, och filmens huvudpersoner – studiomusikerna – får visa sin spelteknisk färdighet i ett långt gruppjam som kommer och går under dokumentärens gång. Fint! För: musiknörden. (Joakim Almén)

Trailer till filmen Hired Gun:

15. Paris is Burning | Dokumentär, 1990

Ikonisk dokumentär från 1990 som fångar New Yorks färgstarka ballroomscen på 80-talet: HBTQ-subkulturen som fick Madonna att bli världens största popstjärna och dina vänner att kommentera ”yasss queen” på Instagram-selfies. Inte helt okontroversiellt alltså, filmens regissör Jennie Livingston har anklagats för kulturell appropriering och stämts av filmens huvudpersoner som kände sig utnyttjade när filmen blev en oväntad succé. Oavsett så har filmen cementerat sin plats i popkulturens brännpunkt de senaste åren då bland annat Blood Oranges Dev Hynes samplade filmens dialog frikostigt för ett par år sedan – och häromåret firade Frank Ocean sin 30-årsdag genom att arrangera en Paris is Burning-temafest. (Tom Cehlin Magnusson)

Trailer till filmen Paris is Burning:

SE OCKSÅ: Här är Netflix 5 dyraste serier

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.