Hoppa till innehåll

Så blir din gjutjärnspanna som ny igen – fri från smuts och rost

cast iron pan and spices on black metal culinary background, view from above
Therese Ahlström

Slipp ingrodd smuts, rost och fastbränd mat i gjutjärnspannan. Här är knepen som fungerar!

Artikeln publicerades ursprungligen på Hus och Hem.

Har du svårt att bli av med ingrodd smuts, rost eller fastbränd mat i gjutjärnspannan? Bara lugn. Här är knepet som gör den som ny igen.

Så rengör du gjutjärnspannan:

KNEP 1: Ta bort ingrodd smuts 

Du behöver: 

  • Salt 
  • Rengöringssvamp
  • Vatten 

Gör så här:

Häl salt i stekpannan så att det täcker botten. Skrubba med rengöringssvamp (den gula sidan). Skölj av med varmt vatten och torka torrt. Saltet gör så att gamla matrester och ingrott fett försvinner. Avsluta med att olja in stekpannan med rapsolja. 

Foto: Getty Images

KNEP 2: Så blir du av med rost 

Du behöver: 

  • Stålull eller stålnät för gjutjärnspanna
  • Diskborste 
  • Diskmedel 
  • Rapsolja 
  • Vatten 

Gör så här:

Skrubba bort rosten med stålullen. Skölj och återupprepa skrubbandet tills rosten försvunnit, du kan behöva göra om proceduren flera gånger. Diska sedan stekpannan med varmt vatten och diskmedel, torka torrt och smörj in med rapsolja.

Läs även:
Därför bör du rengöra kaffebryggaren oftare än du tror

Så blir din skärbräda i trä som ny

Därför ska du aldrig slänga disktrasan i soporna

Credits
Foto: Getty Images

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.