Artikeln publicerades ursprungligen på Hus och Hem.
Har du svårt att bli av med ingrodd smuts, rost eller fastbränd mat i gjutjärnspannan? Bara lugn. Här är knepet som gör den som ny igen.
Så rengör du gjutjärnspannan:
KNEP 1: Ta bort ingrodd smuts
Du behöver:
- Salt
- Rengöringssvamp
- Vatten
Gör så här:
Häl salt i stekpannan så att det täcker botten. Skrubba med rengöringssvamp (den gula sidan). Skölj av med varmt vatten och torka torrt. Saltet gör så att gamla matrester och ingrott fett försvinner. Avsluta med att olja in stekpannan med rapsolja.

KNEP 2: Så blir du av med rost
Du behöver:
- Stålull eller stålnät för gjutjärnspanna
- Diskborste
- Diskmedel
- Rapsolja
- Vatten
Gör så här:
Skrubba bort rosten med stålullen. Skölj och återupprepa skrubbandet tills rosten försvunnit, du kan behöva göra om proceduren flera gånger. Diska sedan stekpannan med varmt vatten och diskmedel, torka torrt och smörj in med rapsolja.
Läs även:
Därför bör du rengöra kaffebryggaren oftare än du tror