Så blir ”Björnstad” – HBO-serien baserad på Fredrik Backmans storsäljare

HBOs nya satsning Björnstad, baserad på Fredrik Backmans storsäljare, har premiär på söndag 18 oktober.

Wilmer Gyllström  |  Publicerad 2020-10-16 17:00  |  Lästid: 4 minuter

Den lilla staden Björnstad håller sakta men säkert på att försvinna in i de omgivande skogarna. Staden som har legat i ide de senaste åren har åter fått liv när NHL-proffset Peter med familj återvänder hem till den lilla byn. Staden vaknar när Peter tar över som tränare för Björnstads juniorlag i ishockey. Men det dröjer inte länge förrän det uppstår problem både på och utanför isen.

Drömmen om en ljusare framtid har nu landat på de unga hockeyspelande pojkarnas axlar. Men när lagets stjärna blir anklagad för en förfärlig handling sätts hela staden ur balans.

Foto: HBO

Björnstad handlar om hoppet som för ett litet samhälle samman, de hemligheter som bevaras, det mod som krävs för stå emot emot grupptrycket och konsekvenserna av hur vi uppfostrar våra barn.

– Björnstad är en dissekering av vinnarsamhället och machokulturen. Det är en berättelse om hur vi förhåller oss till varandra, individen till gruppen och vice versa. Det handlar om konsekvenserna av hur vi fostrar våra pojkar och flickor – och om föräldrars strävan efter att skydda sina barn, säger regissören Peter Grönlund till HBO.

Serien består av fem avsnitt och är baserad på den internationella succéromanen skriven av Fredrik Backman (En man som heter Ove) och regisserad av Guldbaggebelönade Peter Grönlund (Goliat, Tjuvheder).

Café fick chansen att prata med två av huvudkaraktärerna, Aliette Opheim och Ulf Stenberg, om HBO:s storsatsning.

Berätta lite om era rollkaraktärer, vilka är det?

– Han är ett före detta hockeyproffs som kommer hem från en NHL-karriär i Kanada med familjen till sin gamla hemort som han är uppväxt och skolad i, säger Ulf.

– Hon definieras ganska mycket utifrån vem hon är i relation till andra, i stället för att att själv definiera vem hon är. Hon är mamma och hon är fru. Men sen så vet jag inte vem hon är innerst inne, det vet jag inte om någon vet. Jag har ingen aning om vem jag själv är heller, tillägger Aliette.

Ulf Stenberg och Aliette Ophiem. Foto: HBO

Hur var det att arbeta med hyllade regissören Peter Grönlund?

– Att jobba med någon som har en sådan tydlig vision, som faktiskt är sådan stark ledare – vilket jag verkligen efterlyser i regissörer – är sådan trygghet. Att bara kunna få vara skådespelare, säger Aliette.

Ulf blir fundersam.

– Ja, jag blev så extra glad när han kontaktade mig. Jag har svårt att beskriva mina känslor för Peter Grönlund… han är bara helt jävla underbar. Sen tycker jag att han har en sån jävla förmåga att se människor. Och känna in människors känslor. Jag tror att det är en börda för honom.

Ulf berättar vidare på nedskavd norrländska.

– Han sa skämtsamt att jag var hans avatar, att jag är bara en förlängning av honom. För vi dessutom ser ganska lika ut – skalliga gubbar med skägg.

Var det svårt att översätta boken till serie?

– I film så måste vi bestämma vad som är väsentligt, vad som funkar för det formatet. Och då behövs det tas bort mycket. Jag tror säkert att folk kommer säga att “det är inte som i boken” – nej, så är det alltid. Men vi har gjort ett eget universum som bygger på hans bok. Tematiken är densamma, säger Aliette.

– Jag håller verkligen med att det alltid är svårt att slå en bok eftersom du har byggt upp alla bilder i ditt eget huvud. Sen tycker jag vi kan slå fast vid att det i alla fall är bättre skådespelare i serien än i boken, säger Ulf.

Vad var roligast under inspelningen?

– Sexscener eller våldsscener är ganska tråkigt att spela in eftersom det ju bara är koreografi. Det är svårt att själv helt köpa den situationen. Du kan liksom inte knocka någon på riktigt, det funkar ju inte. Jag tycker det är roligt när det har fått uppstå saker när Peter har gett oss förutsättningar: ”Scenen går ut på det här, känn er fria och kör…”. Det tycker jag är det roligaste.

Aliette fyller i.

– Ja, jag håller med. Det är ju också där i de stunderna då du plötsligt lever i fiktionens värld och är den här karaktären.

Ulf passar på att berömma sin kollega.

– Jag är så himla glad över att det var jag och Aliette som spelade mot varandra. Jag tycker verkligen att Aliette är en av de absolut skarpaste skådespelarna vi har i Sverige, och det var så jävla tryggt, säger Ulf.

Vilken var den största utmaningen under inspelningen?

Båda funderar.

– För mig är alltid den största utmaningen att våga ge sig hän. Jag är alltid nervös på första ”bilden” jag gör på varje projekt. För det känns som att man är bambi på hal is, säger Aliette.

– Ja, för mig var det ju en uppenbar problembild i att jag är en hockeyspelare av världsklass. Och jag ska stå på ett par skridskor och dessutom liksom… skjuta slagskott. Det var på något sätt dömt att misslyckas. Slagskottet tänker jag inte bedöma, haha. Men den största utmaningen var att låtsas vara skitkunnig inom hockey när man egentligen är helt inkompetent, säger Ulf.

Foto: HBO

Den svenska dramaserien Björnstad har premiär på HBO Nordic den 18 oktober 2020. De två första avsnitten blir tillgängliga på premiärdagen, följt av ett nytt avsnitt följande tre söndagar. Dessutom står det nu klart att serien kommer att sändas i USA 2021.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-10-21 13:34