Hoppa till innehåll

Alla gömda detaljer i True Detective: Night Country

Kali Reis och Jodie Foster i True Detective säsong 4
Jonas Strandberg

Årets första stora tv-snackis är sprängfylld av gömda ledtrådar och blinkningar – både till tidigare säsonger och skräckklassiker.

Under de tio år som gått sedan premiären av True Detectives första säsong har serien etablerats som en antologi, där varje säsong innebär ett nytt, helt fristående mysterium.

Vare sig den andra eller tredje säsongen har dock lyckats närma sig nerven eller den kusliga stämningen hos den första. Detta verkar nu få betraktas som en bruten trend. Med Issa López i registolen och Jodie Foster i huvudrollen har den fjärde säsongen Night Country tagits emot med rungande recensioner.

En stor del av snacket om säsongen har cirkulerat kring dess stora mängd gömda easter eggs. Night Country innehåller både subtila och mer tydliga ledtrådar i varje avsnitt hittills. Café har kartlagt alla vi kunnat hitta, avsnitt för avsnitt.

En massiv spoilervarning utfärdas. Se för guds skull avsnitten innan du läser detta.

Avsnitt 6 (säsongsfinalen)

Ännu en blinkning till säsong 1

Referenserna är vid det här laget oräkneliga, men i finalen släpptes den tydligaste hittills. Den galne forskaren Clark säger Matthew McConaugheys ikoniska replik rakt ut: ”Time is a flat circle.”.

Spiralens ursprung?

Djupt nere i den obehagliga isgrottan hittar poliserna ett labb och i labbet finns fossilet av en varelse som är precis formad som spiralmönstret vi sett återkommande under säsongen. Det hela blir ännu obehagligare av att varelsen inte alls förklaras närmre.

Annies tunga?

De galna forskarna låg tillsammans bakom mordet på Annie, men Clark hävdar bestämt att ingen av dem var skyldig till att skära av henne tungan. En tunga som sedan hittades igen i labbet. Så frågan är vem som gjorde det? Den vanligaste teorin är att den korrupta polisen Hank är skyldig till att ha skurit bort tungan och att det ska ha skett som en varning till alla som försökte sabotera gruvans arbete. Hur den senare hamnade i labbet är höljt i dunkel och eventuellt har det att göra med seriens övernaturliga element som avsiktligt hålls tvetydiga hela vägen i mål.

Avsnitt 5

Spiralen förklaras (typ)

Så förklaras då äntligen spiralens betydelse, efter att så länge varit omgärdad av mystik. Problemet är bara att förklaringen inte riktigt bär hela vägen. Eller gör den det? Kanske behöver man bara vidga sitt perspektiv en smula. Kanske kasta en blick åt Lovecrafts universum. Häng med här.

Det som sägs i avsnitt 5 är att stenar med spiralmönstret placerats ut på platser där isen varit extra riskabel, för att förhindra att andra trampar igenom den. Det känns ju logiskt, på ett sätt. Problemet är bara att vi tidigare fått ledtråden att symbolen är äldre än den arktiska isen, vilket borde innebära att den har en djupare, äldre betydelse än att bara varna andra för platser där isen är extra tunn.

Ett fenomen som förekommer till och från i Lovecrafts universum och som även andra författare, typ Stephen King, plockat med sig är att det finns platser där hinnan mellan vår verklighet och den andra sidan är tunnare, mer nedsliten. På de här platserna tenderar diverse ovälkomna otäckheter att sippra igenom. Så vad sägs om den här hemsnickrade teorin. Kanske varnar inte spiralen bara för tunn is. Kanske varnar den också för tunn verklighet.

Avsnitt 4

Virginia Woolf-referensen

I avsnitt fyra tar Navarros syster Julia livet av sig på ett sätt som speglar en teori poliserna har om hur forskarna på stationen dog. Detta efter att hon skrivit in sig på en vårdinrättning kallad The Lighthouse. Även Virginia Woolf begick självmord och en av hennes mest kända böcker är To the Lighthouse. Dessutom ser vi Qaavik slumrandes med Who’s Afraid of Virginia Woolf i knäet. Mycket Woolf-flörtande i avsnitt fyra med andra ord.

Symbolerna fortsätter att dyka upp

Den olycksbådande spiralsymbolen som vi sett vid så många tillfällen den här säsongen fortsätter att dyka upp på kusliga platser. Extra creepy är den i samband med att de hittar Heiss i slutet av avsnittet på det övergivna verket. Även apelsinen som en profetisk symbol för död blir tydligare i avsnitt fyra, vilket vi tidigare även sett i episod tre.

Avsnitt 3

Gudfadernblinkningen

I avsnitt tre finns en tidig scen där Navarro plockar med sig en apelsin. Senare i samma avsnitt rullar hon ut den på isen i mörkret, bara för att olycksbådande få den rullad tillbaka. En del teorier som cirkulerar hävdar att detta är en referens till Gudfadern-filmerna, där apelsiner är ett återkommande tecken på stundande död. Ta bara scenen där Vito Corleone köper en påse apelsiner, bara för att kort därpå bli utsatt för ett mordförsök.

Referensen till Exorcisten

I avsnitt tre finns en scen där den upptinade och stympade forskaren Anders Lund vaknar till med ett ryck och refererar till polisen Navarros mamma på ett mycket obehagligt sätt. En scen som garanterat känns bekant för fans av William Friedkins megaklassiker Exorcisten.

Avsnitt 2

Spiralmönstret

Spiralen etablerades som en mystisk detalj redan i den första säsongen av True Detective. När vi nu vet att mördaren i Night Country ritade dem i pannan på sina offer blir släktskapet mellan de till synes fristående säsongerna tydligare. Karaktären Rose berättar dessutom att spiralmönstret sannolikt är äldre än den arktiska isen. Det är därför en inte allt för vild spekulation att Rose syftar till den Lovecraftianska filuren Hastur (också känd som The Yellow King) som var föremålet för Tuttle-familjens dyrkan i säsong ett. Och på tal om det…

Foto: HBO Max

Tuttle-familjen

En snabb replik som är lätt att missa, men ändå intressant. Peter berättar i en scen i avsnitt två för Danvers att han gjort en bakgrundskoll på forskningsanläggningen där morden ägt rum. Här avslöjas det att finansiären av stationen är ett skalbolag kallat NC Global Strategies som i sin tur ägs av Tuttle United. Ännu en koppling till den första säsongens sadistiska Louisiana-familj.

Foto: HBO Max

Matthew McConaugheys pappa

I den första säsongen av True Detective försökte Matthew McConaughey och Woody Harrelsons karaktärer lösa ett mord med ockulta undertoner. Då nämndes i förbifarten att Rust Cohles (McConaughey) pappa heter Travis och bor i Alaska, där även Rust tillbringade en del av sin barndom.

I avsnitt två av Night Country bekräftas att den mystiske Travis vi stött på faktiskt heter Cohle i efternamn, vilket förstärker kopplingen till säsong ett. Huruvida vi kommer få se ett gästspel av McConaughey eller inte återstår att se, men helt osannolikt är det såklart inte.

Foto: HBO Max

The Thing-kopplingarna

I det första avsnittet kunde vi hastigt se en DVD med John Carpenters megaklassiker The Thing. I det andra avsnitt befästs likheterna mellan de båda arktiska skräckisarna ytterligare, när det avslöjas vad forskarnas syfte på stationen var. Det visar sig nämligen att forskarna i Night Country försökte gräva upp en mikroorganism som skulle kunna vara oerhört hjälpsam i bland annat cancerforskning. Det kan dock vara så att de hittade något helt annat i isen, lite som våra stackars vänner i The Thing. I båda fallen finns det dessutom rollfigurer med namnen Blair och Clark, vilket eventuellt är lite mindre detaljer men likväl något att uppmärksamma.

Night Countrys skapare Issa Lopez har själv sagt att kopplingarna är medvetna kreativa val. Sämre inspirationskällor kan man helt klart ha.

Avsnitt 1

Rolf Lassgårds gästspel

En minidetalj med svenskintresse redan i Night Countrys första avsnitt har upptäckts av Jonas Cramby. I en scen med Jodie Foster i den nya säsongens första avsnitt finns ett DVD-fodral som sticker ut lite extra i en hylla bakom nämnda Fosters karaktär. Bland filmerna forskarna valt ut för att fördriva tiden i den isolerade miljön hittar vi nämligen Min store tjocke far från 1992, vilket får betraktas som något av en Rolf Lassgård-klassiker.

Foto: Instagram / @jonascramby

Så hur har filmen hamnat här? Dels kan den geografiska närheten kan vara en del av förklaringen, den här säsongen av True Detective är inspelad på Island. Den antagligen största förklaringen går dock att hitta om man scrollar i seriens IMDb-sida. I rollen som Set Dressing Assistant hittar vi nämligen svensken Niklas Edor Karlsson.

Och det är alltså sannolikt förklaringen till hur Rolf Lassgård hamnade på en forskningsstation i Alaska.

Jodie Foster och Matthew McConaughey säger samma replik

Flera gånger i Night Country uppmanar Jodie Fosters rollfigur Danvers sina kollegor att ”ask the right questions”. Samma devis lever McConaugheys Rust Cohle efter i säsong 1, vilket helt klart stärker släktskapet mellan de båda plågade poliserna.

Kopplingarna till ett verkligt mysterium

True Detective: Night Country är en mörk serie redan som den är, men att den är delvis baserad på ett verkligt mysterium gör det värre. För den som vill gräva ner sig i ett djupt hål av konspirationsteorier rekommenderas en googling av Dyatlov Pass Incident.

Kortfattat inkluderar detta ett gäng erfarna vandrare som en natt flydde från sina tält, otillräckligt klädda för iskylan och senare hittades ihjälfrusna. Detta verkliga fall inkluderar även en skallskada och en saknad tunga, detaljer som kanske känns bekanta för trogna tittare av True Detective.

Räddningsteamet vid de försvunna vandrarnas läger i Djatlovpasset. Foto: Wikipedia

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.