Hoppa till innehåll

Så blir IKEA och Virgil Ablohs samarbetskollektion som släpps snart

Virgil Abloh med sin IKEA-kollektion MARKERAD.
David Johansson

Kollektionens 15 objekt kommer att säljas på sex stycken utvalda varuhus i Sverige.

Vid det här laget känns det som en livstid sedan IKEA tillkännagav att man skulle inleda ett samarbete med designern Virgil Abloh.

Innan Nike och Off-White-samarbeten, och uppdrag som chefsdesigner för Louis Vuitton gjorde Virgil Abloh till en ikon, satt han i ett par Nike och Tom Sachs ”Mars Yard” nere i Älmhult på IKEAs Democratic Design Days och visade upp en prototyp av vad som kunde tänkas komma ur samarbetet: en IKEA-kasse gjord av kartong med texten ”SCULPTURE”, som Virgil DIY:at ihop i kulisserna och delade på sin Instagram med texten: ”sculpture album coming soon”, en klar referens till rap-trion Migos som vid den här tiden släppt sitt debutalbum Culture

https://www.instagram.com/p/BVCqWx5hxh2/?utm_source=ig_web_copy_link

Över två år senare kommer då äntligen en full kollektion från Virgil och IKEA, den som under en tid varit känd som MARKERAD. En kollektion bland annat bestående av just de där kartongliknande ”SCULPTURE”-kassarna, en stol, tavla, soffa, och de tidigare släppta (och omedelbart slutsålda) mattorna. 

Den 1 november kommer MARKERAD att landa på ett antal utvalda varuhus i Sverige, men ingenting kommer finnas tillgängligt online. Varuhusen som säljer de totalt 15 objekten är IKEA Kungens Kurva, Barkarby, Bäckebol, Kållered, Malmö, och Helsingborg. 

– Jag är jätteglad att MARKERAD nu är redo att möta världen och jag ser fram emot att få se hur de här vardagsföremålen blir en del av människors hem, och förhoppningsvis bidrar med ett känslomässigt värde, säger Virgil Abloh i ett pressmeddelande. 

Priserna på några av möblerna förmedlades när samarbetet offentliggjordes tidigare i år. Bordet kommer att kosta 320 euro, ”WET GRASS”-mattan går loss på 229 euro och flera andra mattor kostar mellan 79 euro och 229 euro.

Vill man inte spendera allt för mycket pengar på en limiterad IKEA-kollektion kan man satsa på Virgil Ablohs tolkning av den klassiska FRAKTA-påsen som ska kosta 10 euro och 13 euro i stort respektive litet utförande.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.