Hoppa till innehåll

Så blir iPhone 12 – kommer utan laddare och hörlurar

Iphone 12
Wilmer Gyllström

En uppdaterad version av iPhone 5? Nej, det är nya iPhone 12.

Snart är den här, den 12:e generationens iPhone. Igår kväll presenterade Apple sin nya iPhone 12 med dess funktioner. Fokus från Apple låg främst på att iPhone 12 är 5G kompatibel och att den kommer släppas i fyra modeller, iPhone 12 och iPhone 12 Mini, samt Pro och Pro Max. iPhone 12 kommer att släppas i färgerna vit, svart, grön, blå och röd.

iPhone 12 kommer i fem olika aluminiumfärger: blå, grön, svart, vit och den med Apple Watch 6 nyligen introducerade färgen röd.

Både 6,1-tums iPhone 12 och den mindre 5,4-tumspolaren Mini har en platt design med en ram i rostfritt stål. Telefonerna har en IP68-klassning, vilket gör att den är vattentålig och kan sänkas ner i vatten upp till sex meter under 30 minuter. Den nya iPhonens avancerade kamerasystem innehåller en ultra wide-kamera och med en bättre blixt som enligt Apple ska ge 27 procent mer ljus. iPhone 12 blir också den första Apple-telefonen med kamera som spelar in HDR-video med Dolby Vision, som stödjer streamingtjänster i Ultra HD.

Det nya dubbelkamerasystem på iPhone 12 och iPhone 12 Mini har en ultravidvinkelkamera, en ny kamera med vidvinkel och nattläge i alla kameror.

I sann tyckaranda lät inte Twitter-kommentarerna vänta. Främst har det snackats kring designen av den nya telefonen. Telefonen ser – faktiskt – ut som en äldre iPhone-modell, nämligen iPhone 5.

https://twitter.com/davvydmoore/status/1316088929586753538?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1316088929586753538%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.highsnobiety.com%2Fp%2Fapple-iphone-12-release-date-price%2F

En annan nyhet för iPhone 12-släppet är att Apple inte kommer att skicka med någon laddare eller hörlurar i paketet med telefonen. Märkligt kan tyckas, men så är det. Apples nya smartlur kommer inte att skicka med väggladdare (enbart USB-c-kabel) eller Iphone-hörlurar i lådan, och anledningen hävdar Apple är telefonens miljöpåverkan.

Apple säger att de behöver konsumera färre tillbehör per såld enhet och därför inte skickar med laddare och lurar. Det möjliggör en mindre låda som telefonen skickas i, vilket i sin tur leder till att 70 procent fler enheter kan få plats på en transportspall och minska koldioxidutsläppen. Sammantaget uppskattar Apple att förändringen kommer att generera en minskning på ungefär 2 miljoner ton koldioxidutsläpp årligen – vilket kan jämföras med drygt 450 000 körande bilar.

Beslutet att inte att skicka med väggkontakt är emellertid inte helt nytt, i samband med lanseringen av teknikgigantens senaste klocka, Apple Watch 6, skickade man heller inte med någon väggkontakt med hänvisning till miljöorsaker.

Som en del av sitt tillkännagivande sa Apple att det redan finns runt 700 miljoner hörlurar och 2 miljoner Apple-nätadaptrar ute i världen, vilket tyder på att det flesta redan har ett eller båda tillbehören.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.