Playstation 5 är här – Sony avslöjar pris och släppdatum

Spänn fast säkerhetsbältet och slå sönder spargrisen – Playstation 5 är här.

Wilmer Gyllström  |  Publicerad 2020-09-17 11:13  |  Lästid: 2 minuter

Crash Bandicoot, Final Fantasy, Tony Hawk och Tomb Raider – många är Playstation-spelen som präglade vår tillvaro och tjock-TV skärmar under mitten av 90-talet. Konsolen som förändrade en hel generation och skänkt mening till vår barndom är nu tillbaka med en ny version – Sony Playstation 5 är snart här.

Sent igår kväll höll Playstation sin digitala presentation för att svara på alla frågetecken. Efter sju års väntan har vi nu både releasedatum och pris. Presentationen innefattade också en rad nya spel som kommer att släppas i samband med utgivningen, men även andra smarrigheter. Du behöver inte slänga dina gamla spel, som man tidigare behövt göra vid uppgradering, utan PS4-spelen är kompatibla med den nya konsolen.

Foto: Twitter

Redan i april fick vi en skymt om hur själva konsolen skulle se ut. Tidigare har vi släpat på en stor svart kloss men nu får vi en vit kurvigare modell. Något som inte föll alla i smaken, bland annat jämfördes utseendet med fläktar och pärmar. Det kommer två olika modeller av det nya PS5, den ena är en mer klassisk och den andra är en mer slimmad variant.

Vi bad Aftonbladets spelredaktör Effie Karabuda om några kommentarer om det nya spelet.

Vilka tycker du är de mest spännande nyheterna kring PS5? 

– Det kommer knappt finnas några laddningstider. Att respawna, förlåt för gamingordet, kommer alltså gå på nolltid. Jag är så trött på att stirra på laddningsskärmar. Som vanligt vid ett generationsskifte kommer ju också grafiken kännas helt sjuk, särskilt med ray tracing som ger ett väldigt realistiskt ljus. 

Vilket spel till PS5 känns som ett måste och varför?

– Hogwarts Legacy, utan tvekan. Många kommer säkert tycka att det är skittöntigt, men jag vill inget hellre än att lajva trollkarl och delas in i ett elevhem och allt det där. Typ brygga en liten trolldryck. Det kommer bli asfett. 

Vad bör man tänka på innan man köper konsolen?

– Fundera på vilken version du vill köpa. Den som är snäppet dyrare men som har stöd för fysiska spel, eller den digitala varianten som är mindre och inte har en skivläsare. Om du väljer den mindre kan det bli svårare att utnyttja bakåtkompatibiliteten eftersom du inte kan stoppa in dina gamla PS4-spel i den. 

Vad skulle du säga är mest respektive minst imponerande med PS5:an?

– Mest imponerande är utbudet av spel, det går inte ens att jämföra med Xbox. Playstation får alltid till exklusiva avtal med de absolut bästa spelutvecklarna. Minst imponerande är faktiskt designen. Jag tycker Playstation 5 ser ut som en trött gammal router. 

Playstation 5 kommer att kosta 499,99 dollar och kommer till Sverige den 19:e november.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-09-17 11:13