Hoppa till innehåll

Så bra är Apples nya Ipad Pro

Apple Ipad Pro (2022)
Redaktionen

Har du en gammal Ipad och jobbar en hel del i kreativa program är Apples nya, supersnabba, Ipad Pro ett bra köp – på sikt.

Sjätte generationens Ipad Pro (2022) kommer med Apples senaste M2-chipp. Det adderar ännu mer prestanda än föregående Pro-modell som är utrustad med ett M1-chipp. All ny prestanda är än så länge lite förgäves då det inte riktigt finns appar som kan utnyttja kraften.

Tillsammans med ett tangentbordsställ, som till exempel Magic Keyboard som kostar nästan 5 000 kronor, blir Ipad Pro som en dator. Just det här stället höjer upp Ipaden i en skön vinkel och tangentbordet känns bekvämt att skriva på. Tangentbordet väger 710 gram och tillsammans med Ipaden väger de mer än exempelvis en Macbook Air. Kombinationen blir också dyrare. 

Med pennan Apple Pencil blir dessutom Ipad Pro ett verktyg för kreativitet. Med operativsystemet OS 16.1 känner pennan radan av när den är några millimeter från skärmen och visar det. Funktionen ger en bättre precision. Pennan kan även användas till fler funktioner, förutom att rita med.

Som enbart surfplatta där du streamar serier, läser tidningar och e-böcker, skriver mejl och surfar blir såklart Ipad Pro (2022) aningen överflödig. Den senaste vanliga Ipaden har selfiekameran på långsidan av skärmen vilket gör vinkeln för videosamtal i liggande läge bättre. Ipad Pro har kameran på kortsidan. 

Utöver prestandan har mycket av det som är nytt att göra med operativsystemet Ipad OS 16.1. Med andra ord nyheter som också finns tillgängliga för andra Ipads.

Relativt nyligen släppte Apple funktionen ”blickfång”. För att få tillgång till funktion ”blickfång” måste du dock gå in i inställningar och aktivt välja den. Blickfångsfunktionen ska göra multitasking lättare, men vi upplever att det blir rörigare. Ipad når inte upp i samma känsla av dator och att det är du som har kontrollen.

Ett minus är också att du inte kan ha flera olika användarkonton på Ipad. Det blir alltså inte något för hela arbetsgruppen eller hela familjen. 

Ipad Pro (2022) passar för dig som vill ha det bästa oavsett vad du kan använda det till. Och för kreatören som vill klippa film, illustrera i Procreate och Illustrator, och sitta ganska länge med det. Ipad Pro med M1-chippet hade däremot säkerligen funkat lika bra.

Ipad Pro (2022) 12,9 tum väger 685 gram och kostar från 16 500 kronor.

Den här artikeln publiceras i samarbete med Thingz.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.