Skip to content

Skippa Coca-Colan och 6 andra tips från rom-experten

Rum Diaries, Johnny Depp skriver, röker och dricker rom.
David Johansson

Han har kallats ”rommens renässansman”, grundaren av Plantation. Vi träffar rom-legenden Alexandre Gabriel för att lära oss hur man dricker rom på bästa sätt.

– I takt med att jag blivit äldre inser jag hur lite jag faktiskt vet. Jag lär mig hela tiden nya saker, berättar Alexandre Gabriel när Café träffar honom på en restaurang i centrala Stockholm.

Han
är i Sverige för att berätta om sina nya single casks, som Plantation tagit
fram tillsammans med öl-, whisky-, och konjaksproducenter från hela världen.

– Jag har jobbat med fler än 50 destillerier, och haft lika många samarbeten – kollektionerna vi gör nu är en hyllning till hur mycket vi kan lära av varandra, berättar han entusiastiskt.

Plantation grundades för 20 år sedan i Frankrike,
under en tid då rommens bästa vän i västvärlden var Coca-Cola och ingenting
annat. Framgången var inte omedelbar, men Plantation fortsatte att lära sig nya
tekniker utan att rucka på sina principer. Många har kallat företaget för
rebeller, ett gäng galna personer som fastnat i rommens historia. Sverige var det första landet efter Frankrike som började
sälja lyx-rommen. 

– Kärlekshistorien mellan Plantation och Sverige gör mig rörd. Plantations första tunnor såldes i Frankrike och det andra landet var Sverige. Det finns en ren distributionsform här, det ställs höga krav på produkten. Det går inte att smälla upp en stor billboard med reklam här. Oavsett om du är stor eller liten är produkten i slutändan viktigast, säger han.

Plantations romexpert och grundare Alexandre Gabriel.
En rom-legend, Plantations grundare och master blender Alexandre Gabriel.

Men hur ska vi då dricka högkvalitativ rom på bästa sätt? Det vet en ”master blender”.

1. Drick som i Karibien

– Jag har aldrig gillat rom och cola eftersom Coca-Cola är överväldigande i smak och sötma. Det dödar rommen. I Karibien gör många familjer egen ingefärsläsk (ginger beer, reds anm) på muddlad ingefära blandat med kolsyrat vatten och naturligt socker. Tillsammans med rom är det utsökt – ett väldigt karibiskt sätt att dricka rom på.

2. Var inte rädd för att prova nytt

– Karibien kryllar av de gamla teknikerna. För en tid sedan hittade vi ett recept i ett gammalt destilleri där en liten mängd havsvatten skulle adderas till rommen. Det lät galet, men vi ville prova. Genom att tillsätta exakt mängd får man en perfekt ton av saltvatten. Det är fantastiskt.

3. Se hur rommen lagras

– I dag lagrar alla rom i ektunnor. Så var det inte för 100 år sedan. Av nödvändighet och nyfikenhet kom man på andra sätt. Vi fransmän började till exempel inte äta snigel för att vi tyckte djuret var vackert och tänkte att det skulle smaka gott. Det var nödvändighet och nyfikenhet. Vad händer om rommen lagras i en tunna av mullbärsträ, kastanj, akacia eller körsbär? Vi testar. Vissa menar att jag är rebell, andra säger att jag fastnat i historien.

4. Lita på din smak

– Förr skeppades rommen i tunnor från Karibien till Europa, en resa som tog 45 dagar. Värme, fukt och påverkan från träet gav smak åt rommen på resan. Vi har tagit tillbaka den tekniken. Från våra destillerier på Barbados och Jamaica skeppas tunnor över Atlanten. Då händer saker. Aromer och smaker kommer in, som påminner om färsk frukt, som banan, ananas, och mango. Förr var vetenskapen om varför begränsad. De litade på sin smak och förstod att processen var avgörande. I dag skeppar vi vår rom i tunnor av europeisk ek som återvänds.

5. Äg den svenska nyfikenheten

– I Sverige finns en nyfiken, nästan hedonistisk kultur. Det är allra tydligast i er kärlek för single malt. Plantation är en helt annan approach till rom än vad som i början fanns tillgängligt på marknaden, men i Sverige fanns alltid en nyfikenhet. Jag älskar också den dämpade kulturen här.

6. Nyttja bra bartenders

– Vi dricker inte för att bli dumma, vi dricker för att bli smarta. Jag vill göda den tanken. Rom är tacksamt att använda i drinkar – för 15 år sedan fick cocktails fick sin renässans, och det var då som bartenders blev konstnärer. Jag gör instrumenten, de spelar musiken.

7. Drick rom ur sju glas i sängen

– Eftersom jag provsmakar 60 olika ”blends” varje dag ser jag till att portionera ut dessa. Ibland när jag verkligen gillat något plockar jag med mig ett prov som jag stoppar i kavajfickan, och häller upp i ett halvdussin glas på nattduksbordet. Jag sover dåligt och läser mycket. Att ligga i sängen med en bok och dricka rom är fantastiskt. Det ger mig också bra idéer under dagens mest kreativa period.

Plantation rom
Foto: Danger Österlin.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.