Hoppa till innehåll

Skoglund: Så duckar du gymmets 3 vanligaste nybörjarmisstag

Baby lyfter vikter
Thomas Skoglund
Thomas Skoglund

Diffusa (s)vett- och etikettsregler, bakochframvända maskiner och frustande betahanar. Mångas första stapplande steg i gymvärlden liknar mer Dantes inferno än tillstymmelsen av endorfinrush. Men, håll ut. Här listar Cafés träningsexpert nämligen de tre vanligaste nybörjarmisstagen – samt knepen för att ducka dem.

1. Du är på gymmet – men gymmar inte

Att planlöst glida runt i gymmet, scrollandes Tik Tok, postandes selfies och prata med polarna som vore det en fritidsgård är inte detsamma som att träna. Sorry. Det är snarare definitionen av kass disciplin, onödigt tidsspill och fullständig ineffektivitet. Svidande igenkänning? Ta dig i kragen, hitta ditt ”varför” och visualisera målbilden. Illa kvickt.

Lösning:

Skapa en plan. Förlita dig sedan, vid varje träningstillfälle, på just den och håll dig till dagens inplanerade utmaningar – oavsett vad känslocentrat eller polarna säger. Om den önskade utrustningen är upptagen, tänk utanför boxen och välj andra alternativ, bli inte stillastående.

Foto: Getty Images

Lätt för dig att säga som är personlig tränare” – suckar du med himlande blick.

Och visst, du må ha en poäng. Men sist jag kollade hittade Google 17 200 träffar på ordet ”gymövningar”. Så, någon av dem kanske går att testa?

Tänk på saken. Det enda som skiljer gymmet från alla andra lokaler är att ytorna fyllts med träningsutrustning – så, om vi belyser diverse frågetecken (läs: bortförklaringar) från det perspektivet krävs inte supermånga högskolepoäng eller PT-utbildningar för att lista ut att ”träning” låter som en passande aktivitet innanför gymmets väggar.

2. Du väljer kvantitet före kvalitet

Foto: Getty Images

Att stirra sig blind på antalet viktplattor, kontra repetitionernas faktiskt utföranden, är ett av broilerbokens äldsta misstag. Att gunga, fuska och frusta upp reps är inget annat än en genväg till förslitningsskador, muskelbristningar och diverse diskproblematik.

Så nästa gång du svingar upp curlsen framför spegeln – stanna upp. De kommer nämligen inte leda till bättre resultat. Och nej, de som tränar samtidigt kommer inte missta dig för Dwayne Johnson. Hårt, men sant.

Lösning:

Skynda långsamt och påminn dig själv om att ”lita på processen”, att träna hårt och tungt är inte detsamma som att träna hårt och dumt.

Repetera teknik, teknik, teknik, teknik – i takt med att du lär dig utföra momenten bättre kommer ökad muskelkontakt och bättre resultat likt ett brev på posten.

Och du, det finns inte ett enda PB som är värt fyra till sex månaders rehabilitering – så respektera vikterna och självrannsaka din kapacitet.

3. Du saknar variation

Moustafa Ismail, en gång med i Guinness rekordbok som innehavare av världens största biceps. Foto: Getty Images

En av huvudfaktorerna bakom blomstrande träningsresultat återfinns i variationsrikedomen. Våra kroppar är otroligt smarta, något som innebär att de anpassar sig till återkommande rörelsemönster och belastningsnivåer. Eller på ren svenska: Kroppen fattar vad som komma skall och slutar därför svara lika överraskat, anabolt och muskelfrämjande som vi önskar.

Och ja, jag fattar att du är kung i baren när du högljutt ”gentlemenscoachar” upp dina älskade bröstpressar på frustig göteborgska – men kom igen. Blanda åtminstone in några alternativa/nya övningar med jämna mellanrum. Snälla.

Lösning:

Nya infallsvinklar, rörelsemönster och belastningsnivåer genererar nya resultat. Visst, vi blir bra på det vi gör ofta. Men, för att kroppens muskulära utveckling skall fortsätta i dur behöver prövningarna succesivt försvåras.
Våga därför kliva ur komfortzonen, där – bortom trygghet och invanda reps – väntar dina framtida resultat. Så bit ihop, embrace the suck och våga testa nya vägar. Du kommer inte ångra dig.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.