Hoppa till innehåll

Så enkelt kan du se utländsk tv – utan att bryta mot lagen

Jakob Adolfsson

Allt fler företag låser innehåll och tjänster bakom geoblockeringar.

VPN eller Virtual Private Network är en teknik för att skapa en säker anslutning på ett osäkert nätverk. Med hjälp av VPN kan du bli anonym på nätet eller ändra din geografiska position. Detta är inte minst aktuellt i dag då flera streamingtjänster som Netflix i sin tur använder så kallad geoblockering. En teknik som begränsar vilket material vem har tillgång till baserat på var personen är i världen. VPN kan användas för att kringgå detta och få tillgång till exempelvis den amerikanska versionen av Netflix.

Utvecklingen har lett till en kamp mellan streamingtjänsterna och VPN-utvecklarna om vem som bestämmer på nätet. I dag finns det till och med specifika webbläsartillägg som Media Hint.

Anders Thoresson är frilansjournalist med fokus på IT och teknik och har tidigare arbetat för tidningen Ny Teknik. Han är även med och gör podcasten Digisamtal som tar upp aktuella teknikfrågor i relation till samhället.

atfjbw
Anders Thoresson.

Hur använder du VPN?

– Jag använder det uteslutande för att skydda integriteten och säkerheten när jag använder öppna trådlösa nätverk.

Är det rimligt att folk använder geoblockering för att se serier?

– Jag kan inte se några stora moraliska problem med att göra det. Det handlar inte om ett illegalt piratkopierat innehåll utan man använder det när man betalar för en tjänst men inte får hela dess utbud.

Tror du att VPN kommer få något nytt användningsområde i framtiden?

– En sak som det pratats om väldigt mycket under hösten är alla uppkopplade prylar med dålig säkerhet.

Kort sagt. I dag är det inte bara din mobil eller din dator som är uppkopplad till nätet utan även exempelvis övervakningskameror.

– Säkerheten i alla prylar som kopplas upp är alldeles för dålig. Det är för dåliga lösenord som gör att man kan logga in på dem och installera sin egen mjukvara. Kanske kan kryptering vara en del av lösningen på problemet.

När det kommer till lagen är det oklart vad som exakt gäller. Tekniskt sett är det en överträdelse av streamingtjänsternas användarvillkor. Därför menar också många företag att det är ett brott mot upphovsrätten. Så diskussionen i det här skedet är pågående, bland annat inom EU. Ett förslag som väntar på beslut från Europaparlamentet vill hindra e-butiker från att använda geoblockering mellan medlemsländer. EU-institutionen menar att geoblockering är diskriminering och att det hindrar e-handelns utveckling.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.