Så hittar du rätt jeans till din hockeyröv – Tre Kronor-meriterade experten reder ut

Hockeyspelare

Är det snyggt? Är det ett problem? Men framförallt: hur ska man klä sin hockeyröv? Tillsammans med före detta hockeyproffset Fredrik Warg gör Café en ansats till att försöka reda ut detta.

Robin Åberg  |  Publicerad 2021-02-19 17:54  |  Lästid: 4 minuter

Hockeyröven är egentligen en vanlig bakdel bara att den är större. Enligt hockeylegendaren Micke Renberg beror det på två saker: mycket muskler och att hockeyspelare ofta är lite korta i höftregionen vilket innebär att de får ett framåtroterat bäcken och därför måste sträcka lite extra på ryggen. Det leder till en ankliknande gångstil med utputande rumpa.

Att hitta passande byxor är ett problem som påverkar hockeyspelare från öst till väst. De jobbar bokstavligen röven av sig för att nå toppen men även när de når dit finns både röven och byxproblemet kvar. Häromåret gick det på ESPN.com att läsa om NHL-proffsens svårigheter med att hitta byxor som passar.

I synnerhet är det svårt att glömma den hjärtskärande historien om hur Boston Bruins superback Charlie McAvoy under sin uppväxt inte fick plats med röven i annat än mjukisbyxor. Först när han blev proffs fick han känna på hur det är att bära ett par väl sittande jeans.

Charlie McAvoys imponerande hockeyröv. Foto: Getty

En med stor erfarenhet inom området är tidigare hockeyproffset Fredrik Warg, just nu aktuell som programledare för Studio Oddset. Med en karriär i klubbar som MoDo, Skellefteå, Brynäs och dessutom en mängd landskamper i Tre Kronor borde han ha fått ett par höfttacklingar från hockeyrövar genom åren. Vi ringde upp Fredrik för förstahandsinfo om livet med hockeyröv. Ta rygg!

Fredrik Warg, före detta Tre Kronor-hjälte och numer bland annat programledare för Studio Oddset, tycker till om hockeyrövar. Foto: Getty

Har du fortfarande hockeyröv?

– Jag har haft men kände ganska snabbt efter att jag la av att jeansen började sitta bättre. Lite är nog kvar men inte alls som tidigare, då var det verkligen ett problem.

Hur får man en hockeyröv?

– Nu känns det som att alla tränar mycket rumpa, förr var det mest hockeyspelare som hade hockeyröv. Det känns som att vi hockeyspelare gått i bräschen och det kan man vara stolt över. Vill man ha en bra hockeyröv så är det bästa att köpa ett par skridskor och åka varje dag i 17 år, då jäklar.

– Nu är det mycket gummiband och booty builders men den ursprungliga hockeyröven kommer från skridskoåkningen.

”Hockeyröven har varit ett problem. Svensk hockey borde ju ha något slags program man kan få hjälp genom.”

Är hockeyröven ett problem?

– Det skiftar lite med vad som är mode. Ibland var det jeans med vida ben men smala upptill och det blir ju jättesvårt om man har stora lår och stort arsle, då var det ett problem. Hockeylår och rumpa måste du ha mycket utrymme för men då blir också byxorna stora i midjan.

– Så ja, det är ju ett problem man har fått anpassa sig till. Svensk hockey borde ju ha något slags program man kan få hjälp genom!

Är det något man snackar om med sina lagkamrater?

– Ja, när jag spelade i Skellefteå pratade vi en del om det och just då tror jag att det började komma mer skinny jeans. Det var alltid en diskussion om vad man hade för storlek.

Hur kunde de diskussionerna arta sig?

– Jag har ett minne av att vi åkte ner på stan och gick in på nån butik som sålde jeans. En kille i laget hävdade att han hade 32 i midjan men då sa jag: ”De får du ju aldrig på dig, du kan inte trä en 32:a över de låren.” Det visade sig då att han hade storlek 36 ändå.

Vem har Sveriges största hockeyröv?

– En som jag spelade med i just Skellefteå, Yared Hagos, hade en hockeyröv som var fem plus – och det säger jag som beröm! Han var väldigt stark med mycket muskler i benen och då blir det den effekten på rumpan.

Yared Hahos utnyttjar sin räckvidd i en Euro Hockey Tour-match för nästan två decennier sedan. Foto: Getty

Bra att täcka puck med?

– Ja precis, man blir ju bra på att använda arslet.

Har du några favoritjeans för hockeyrövar?

– Inte direkt, man har försökt hänga med i modet men ibland gick det liksom inte, på grund av mitt jobb. I början av karriären fick man ta några billigare men sen när man fick möjlighet att lägga en större slant på byxor blev det enklare. En större ekonomi kan lösa det mesta.

Inga skinny jeans?

– Nä det har man ju fått testa strutta runt i nu och låtsas att det ser bra ut. Men det här jeansen med stretch måste ju vara optimalt! De smiter åt lite här och där. Själv fick man använda jeansen i två månader innan de blev sköna.

Café väljer: 4 kanonjeans för dig med hockeyröv

Är alla med hockeyröv dömda till att vandra genom livet i mjukisbyxor? Nej, det finns en alternativ men de kan vara svåra att hitta. Café rycker ut i konsumentupplysnings tjänst och tipsar om fyra jeans med lite extra utrymme där bak.

1. TM005 från Jeanerica

Stockholmsbaserade Jeanerica är ett av Cafés absoluta favoritvarumärken när det kommer till denim, passformen är alltid perfekt och ofta rätt generös vilket gör att även den baktunge får plats i deras brallor med stoltheten i behåll.

2. GONGSHOW Hockey Legs - slim stretch

En riktig stjärna till byxa utvecklad av hockeyspelare, för hockeyrövar. Den har till och med hockey i namnet! Tyvärr måste man beställa från Kanada men ett par med garanterad plats för all that junk inside your trunk måste bara med på listan.

3. Nudie Jeans Steady Eddie II

Enligt en säker källa som sitter på en bra hockeyröv ska dessa jeans från Göteborgsetiketten Nudie få plats med både det ena och det andra.

4. The Athletic Fit Jean från EVERLANE

Everlane har tagit fram detta par med atletiska jeans med hockeyrövar i åtanke. De gör dig inte till en atlet men de ser bra ut och ligger just nu på det överkomliga priset 585 kronor.

Fredrik Warg är aktuell med Studio Oddset där han varje vecka snackar upp aktuella sporthändelser tillsammans med olika gäster. Han är även delägare till restaurang Strandkaj Kök & Bar i Örnsköldsvik. För Cafés läsare som bokar bord på Strandkaj har Fredrik erbjudit sig att moderera ett samtal om hockeyrövar.

LÄS OCKSÅ: 13 bilder på Jaromir Jagrs otroliga hockeyfrilla

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-02-19 18:05