Hoppa till innehåll

Tipsen: Så inreder du ditt vardagsrum bäst med Playstation 5

Playstation 5 stående på en tv-bänk

Hösten och vinterns mest omdebatterade inredningspryl är här. Oavsett om du tycker att Playstation 5:s utseende har nåt eller är av åsikten att den är groteskt ful är tv-spelkonsolens väl tilltagna storlek en utmaning för ditt vardagsrum. Café ger tips och råd hur du kan tänka för att få runt inredningen.

Nästa konsolgeneration är äntligen här. Sju år efter att Playstation 4 och Xbox One släpptes har Playstation 5 och Xbox Series X/S intagit butikshyllorna och webbutikernas lagerlokaler – och sålt slut på rekordtid. Inte så konstigt kanske, vad ska man annars ägna sig åt i de tråkigaste november- och decembermånaderna i mannaminne? Var du förutseende nog att förhandsboka en konsol (eller om du köpt en ny Playstation eller Xbox för dubbla priset på Tradera eller Blocket) har Café tidigare tipsat om de bästa spelen till Playstation 5 och Xbox Series X/S.

Men nu till något helt annat än 4k HDR och 60 bildrutor per sekund – Playstation 5:s hett debatterade design. När Sony avtäckte PS5:ans yttre presentation tidigare i år duggade skämten tätt i sociala medier. Den japanska konsolbjässen, med en tilltagen höjdman på 39(!) centimeter, liknades vid en rymdfarkost och en router.

Konsensus verkar råda kring att PS5:an erbjuder en inredningsmässig utmaning, om man ska formulera sig diplomatiskt. Om man ska tala klarspråk verkar majoriteten tycka att den är direkt ful. Även om vissa, företrädesvis killar, älskar den utstickande designen som med rapparen/entreprenören Petter-lingvistisk skulle beskrivas med epitetet ”håll käften”.

”Cool ju!” ”Äh, den är väl ok?” ”Bedrövligt ful!” – oavsett vilken av de tre åsiktskategorierna du faller in i är Playstation 5:s storlek en utmaning i inredningssammanhang. 39 centimeters hög och drygt 10 centimeters bred är PS5:an så pass stor att den inte ryms på eller i speciellt många tv-bänkar. Och på golvet kan den väl inte bara stå – eller?

Cafés Joakim Almén brottas med post-införskaffande av PS5-inredningsproblematik: Tv-bänkens begränsade utrymme ockuperas redan av två stora högtalare. (Absolut, det är en kille som bor här.)

Funderar du, precis som undertecknad, över var du ska placera Playstation 5 i ditt hem kan det vara bra att få ett gäng handfasta tips och råd kring hur du kan tänka. Här serverade av Cafés inredningsredaktör, tillika tidigare inredningsmagasinet Residence-redaktören, Tom Cehlin Magnusson.

1. Göm den!

”Ja, det enklaste alternativet är förstås att försöka göra det som man alltid försöker göra med elektronik. Gömma den, alltså. PS5:ans ansenliga storlek kräver förstås en del, utrymmesmässigt, av din tv-bänk eller motsvarande möbel. Men man vet ju aldrig.”

2. Göm den, del 2

”Många tycker att PS5:an ser ut som ett modem eller en fläkt eller liknande apparatur som ofta står och gör grejer i bakgrunden (och sticker i ögonen på inredningsfascister). En enkel lösning torde därför vara att placera spelkonsolen bland modem, fläktar och annat som redan står och skräpar i vardagsrummet. En till grej i plast gör ingen skillnad?”

3. Göm tv-möbeln

”Jag letade länge efter en snygg möbel att ha tv:n på. Efter en tid av fruktlöst sökande lämnades jag med en insikt: något sådant finns inte. En insikt rikare, men en tv-möbel fattigare så bestämde jag mig för att helt strunta i att ställa tv:n på något. Jag insåg nämligen att jag helt hade glömt bort en uppfinning: golvet! Golvet går att ställa tv:n på. Golvet går att ställa det mesta på, en spelkonsol likaså.”

4. Göm den inte

”Nyckeln till lycka är i många fall acceptans. Om du är vuxen nog att ha råd med en spelkonsol som kostar drygt 6 00 kronor så är du också gammal nog att stå för att du tycker om att spela tv-spel. Elektroniska apparater är fula, mer eller mindre, och du kan inte göra något för att förändra det. Om dina vänner eller din partner inte accepterar det så är det (väldigt) förståeligt, men (kanske) beklagligt. Förklara i så fall för dessa människor att du har accepterat att elektroniska saker är fula, och att du ändå har valt att låta dessa stå framme i vardagsrummet. Hoppas sedan på en lika accepterande inställning som du själv har valt att anlägga.”

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.