Skip to content

Så fixar du din egen vinprovning hemma

Andreas Grube

Cafés dryckesredaktör Andreas Grubes enkla guide för en lyckad vinprovningskväll.

Att anordna vinprovning för ett gäng hemma är både kul, socialt, lärorikt, och såklart gott. Här är några snabba kom-igång-tips:

Förberedelser:

1. Se till att du har ett ljust underlag och hyfsat bra ljus – det behövs när du ska bedöma vinets färg.

2. Förbered så att det finns papper och penna till alla deltagare.

3. Vatten och lite bröd kan också vara bra att ha, plus spottkoppar för den som vill spotta (provar man många viner är det en nödvändighet, men även med ett mindre antal kan det vara en fördel att spotta då och då, både för att inte tappa skärpan i smaklökarna och för att inte bli för packad).

4. Häll upp vinerna från vänster till höger och arrangera dem i rangordning efter smakprofil: vitast/lättast/alkoholsvagast/torrast längst till vänster och kraftigast/fylligast/starkast/sötast längst till höger.

5. Undvik att använda parfym eller andra starka dofter, det sabbar provningen.

6. Oftast är det roligast att prova vinerna ”blint” genom att bara slå in flaskorna i vanligt folie så att man inte ser vilken som är vilken. En annan variant är vad man kallar för en ”halvblind” provning, då man får se flaskorna men utan att veta vilket vin som är i vilket glas.

Så gör du:

1. Börja med att titta på vinet och kolla om det är genomskinligt eller kompakt i färgen, det avslöjar vilken typ av druva det rör sig om: pinot noir och gamay är till exempel väldigt ljusröda medan typ malbec är mörkare. Man kan också avgöra ålder genom ett ungt vin oftast har en blåaktig ton i kanterna, medan äldre viner drar mer mot tegelfärgat.

2. Steg två är att dofta på vinet. Snurra gärna runt det lite innan du stoppar ner näsan djupt i kupan – snurren gör att vinet får mer syre, vilket i sin tur frigör aromer och gör doftupplevelsen tydligare. Skriv ner vad du hittar för associationer: är det mörka eller röda bär? Finns det någon form av krydda och i så fall vilken? Är doften diskret eller framfusig?

3. Smaka! Ta en klunk och rulla runt vinet i munnen så att hela tungan och munhålan får kontakt med vinet. Skriv ner vad du känner: är det strävt eller mjukt? Lätt eller tungt, vattnigt eller fylligt? Om det börjar utsöndras saliv på sidan av tungan betyder det att vinet har hög syra, och om du blir ”torr” om tandköttet beror det på kraftiga tanniner.

4. Tyck till! Vad tycker du om vinet – gott, äckligt, spännande, intressant? Vill du dricka det igen? Vad är det som gör vinet unikt?

5. Om du vill kan du också ge dig på att gissa något om vinets ursprung, ålder, druvsammansättning och så vidare. Men se det som en kul lek och rolig erfarenhet – blindprovning är svårt även för de mest erfarna vinprovarna.

Flighter:

1. En uppsättning viner vid en provning kallas för ”flight”, och som nybörjare brukar ungefär fyra, max fem viner, vara lagom för en flight.

2. Det finns oändligt många sätt att lägga upp sin provning. Men att hitta teman är alltid kul, och här är några enkla exempel på det:

• Chardonnay från fyra världsdelar
• Fyra olika typer av mousserande (ex champagne, cava, prosecco, crémant)
• Fyra viner från samma region (ex två vita och två röda Bourdeauxviner, eller fyra olika italienska röda)
• Fyra likadana viner i olika prisklasser

Till sist:

1. Att prova vin ska vara kul, och ju mer högt i tak desto roligare blir det. Det finns inga upplevelser, smakassociationer eller åsikter som är fel – diskussionerna som uppstår kan vara lika kul som själva vinupplevelsen. Bara njut!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.