Hoppa till innehåll

Så gör du den perfekta fotbollscup-burgaren

En stor burgare omringad av fotbollsspelares ben

En burgare behöver inte vara det minsta komplicerad för att vara god. Skäm bort dig själv och återuppliva gamla minnen med burgaren från barndomens fotbollscuper.

Häromdagen, när det var så varmt, var jag iväg och badade med en gammal vän. Lätt andfådda, som man blir efter ett bad, lade vi oss för att torka på klipporna. Som så ofta förr, när man inte bryr sig om att tänka så värst, halkade vi in på gamla minnen. Den här gången fastnade vi på barndomens fotbollscuper.

Vilka tider! Solen sken, vårterminen var slut, det var fotbollscup på hemmaplan. Föräldrarna hjälptes åt, Monica i kiosken, Jaroslav i sekretariatet och Conny, i kortärmad skjorta, jeansshorts och snabba solglasögon, vid grillen.

Foto: Getty

– Det låg som ett skimmer i luften..

– Ångorna från tändvätskan.

– Grillen var röd och hade ett sådant glöd att man aldrig riktigt uppfattade hur Conny var stöpt; man såg honom alltid genom ångorna!

– Men vilka burgare! Lätt grillat bröd, isbergssallad…

– En väl grillad puck!

– Ketchup, hamburgerdressing och rostad lök.

– Och glöm inte den råa löken!

Foto: Getty

Några dagar efter detta levde den där burgaren från barndomens fotbollscuper kvar i huvudet. hur kan man få något så enkelt att bli så gott? Det fanns uppenbarligen bara ett sätt att ta reda på detta, jag var tvungen att kontakta Conny vid grillen. Efter att ha sökt igenom gamla listor med fotbollslagets kontaktuppgifter fick jag tag på Connys adress. Conny bodde kvar men var inte helt hundra på att lämna ifrån sig hemligheten bakom fotbollscupsburgaren bara sådär. Här behvödes en smula övertalning.

Efter att ha mutat med en flaska Xanté (”Oh di e min favorit!”) och lovat full cred för receptet till Conny ställde han slutligen upp. Nu skulle den uråldriga hemlighet dras ur gubbens kropp och han matade på med detalj efter detalj, gör si inte så.

Var det något i tillvägagångssättet som förvånade? Nej inte direkt. Grunden är så enkel som den bara kan bli men det sitter i detaljerna. Du kan varken använda klotgrill eller gasol och briketter går inte för sig. Val av kött är viktigt också, det är i frysdisken inte i charken du hittar guldet.

Efter mötet med Conny cyklade jag hemåt längs allén, det var den gyllene timmen och… nä det här håller inte.

Är du också trött på att behöva scrolla igenom sida efter sida av någon matbloggares livshistoria bara för att komma till ett recept på burgare som ändå är för komplicerat för en fredag? Ibland vill man bara hålla saker enkla, som på den gamla goda tiden. Så vi går rakt på det viktiga, här kommer receptet!

Så gör du den perfekta fotbollscupsburgaren:

Grillen

Ska vara ett gammalt oljefat och inget annat, ungefär som denna fast inte använd som smoker då. Briketter är inget alternativ, här är det kol totalt neddränkt i tändvätska som gäller. Tänd gärna på samtidigt som det blir mål så ungarna får lite pyro på cupen, alla älskar pyro!

När kolet börjar bli vitt och värmen gassar dig i fejjan är det dags att börja leverera.

Köttet

Högrev, möögrev. Glöm allt du lärt dig om burgare de senaste tio åren. Det behöver inte vara handmalen färs från en ko som bara ätit klöver i hela sitt liv. Dra in till största och billigaste affär, kryssa dig fram till frysavdelningen och plocka upp det största paketet med burgare du hittar.

Fina runda puckar i exakt samma storlek så du vet exakt hur länge varje bit måste grillas. Om puckarna frusit samman kan man med fördel använda kofot eller machete för att sära på dem.

Tillbehör

Foto: Getty

Enkelt är gott, Isbergssallad knaprar lika bra som crispsallad. Tomater skivade i centimetertjocka skivor. Den högst intetsägande gurkan kan få hänga med den med. Om du trodde att all gul lök Maggan skivade upp skulle karamelliseras har du fel, den äts självklart rå för den där småbittra, riviga smaken. Vill man ha ännu mer lök tog någons farsa med en storpack med rostad lök!

Brödet ska inte vara Frisco, brioche eller potatobuns. Storpack vanlig gammal tvättsvampsbröd och inget annat ska det vara!

Såser har vi flera av här på IP. Som du ser har vi på den här lilla ställningen hängt upp säckar med senap och ketchup och det är bara att krama åt spenarna tills ett stadigt lager lagt sig på burgaren. Självklart har vi även dressingens Rolls-Royce: Hampurilaiskastike, alltså amerikansk hamburgerdressing.

Foto: IBL/Shutterstock

Tillagning:

  1. Tomater, gurka och lök skivas och isbergssallad rivs i lagom stora blad. Lägg i skålar på ett bord i anslutning till grillen.
  2. Slit bort så många burgare du behöver från burgarstocken och släng på grillen.
  3. Grilla hellre för länge än för kort, man vet aldrig vad som gömmer sig i de här flottpuckarna.
  4. När puckarna börjar ändra färg från grå till brun är det dags att slänga på bröden så även de får lite yta.
  5. Efter en liten stund (hur länge känner du) när brödet fått lite färg och burgaren är mörkbrun är det klart.

Bygg burgaren

  1. Ge två tjugor till den som sköter kassan och få ett bröd i burgarficka.
  2. Kliv fram till grillen och låt Conny använda världens största grilltång för att trycka ner en burgare mellan dina bröd.
  3. Dags för topping, på med ett salladsblad, två skivor tomat, några skivor gurka och rostad lök. Mjölka ketchupspenen (senapen kan du hoppa över) och kräma på med hamburgerdressingen.
  4. Den råa löken då? Nej för tusan det är ju helt galet att ha rå lök på en burgare!
  5. Njut och gör dig redo för nästa match.
Foto: Getty

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.