Så gör du innehåll av en allvarlig hjärtoperation – komikern reder ut

Fredrik Söderholm, 26, är tv-, radio-, och komikerprofilen som råkade ut för ett hjärtfel och valde att dokumentera sin sjukhusvistelse på ett banbrytande, eller som han själv skulle säga ”helt nytt”, vis. För Café berättar han om den skakande – men innehållsmässigt goda – upplevelsen.

Joakim Almén | Foto: Instagram/Privat  |  Publicerad 2018-08-03 16:36  |  Lästid: 5 minuter

Fredrik Söderholm, mer känd som sitt Instagram-alias @genietsoderholm, är starkt förknippad för sitt starka Instagram-innehåll. Genom åren har han varit rolig, vass och ständigt kompromisslös. En kompromisslöshet som lett till flera uppmärksammade kändisbråk, inte minst för ett par år sen då han och Filip Hammar som gick flera bråkronder mot Calle Schulman i sociala medier.

Till vardags jobbar 26-åriga Söderholm som redaktör för Breaking News med Filip & Fredrik, något han gjort sen programmets start 2011. Han har dessutom varit en stående programledare i P3:s TankesmedjanTankesmedjan-giget fick dock ett abrupt slut i försomras då Söderholm blev akut inlagd på sjukhus för att genomgå en allvarlig hjärtoperation. En hjärtoperation och sjukhusvistelse som dokumenterades på ett spektakulärt närgånget vis på hans egna Instagram-story.

För hur dödar man sjukhustristess på bästa sätt? Är man innehållsmänniska gör man innehåll av det givetvis. Det är inte en överdrift att påstå att Söderholm hade Instagram-Sveriges mest spännande konto under sin fyra veckor långa sjukhusvistelse.

För Café berättar nu Sveriges mesta innehållsmänniska hur du gör innehåll av en mardrömssituation.

Du har ju fått chans att träna på det korta svaret vad som hände, så: det korta svaret – vad hände?

– Tandinfektion som blev blodförgiftning som blev Endorkardit (hjärtklaffsinfektion på svenska) som blev inte så bra helt enkelt. Detta behandlar man vanligtvis med en håll käften-antibiotikakur på sex veckor men det räckte inte i mitt fall så det blev en liten operation där kirurgernas urfader Jan Liska på NKS sågade upp mig och dunkade in en mekanisk mitralisklaff. Den biologiska var angripen och sönderfrätt av bakterierna som jag förstod det – den var bara att hiva.

Hjärtproblemet har inget att göra med din tidigare väldokumenterat – hårda – livsstil?

– Jo det kan man kanske säga. Det var ju en jävligt hård olivkärna som pajade en tand som ledde till tandinfektionen. Hade stämt Fontana om jag bott i USA givetvis. (Kan också tänka mig halloumi-spons som kompensation OBS ATT: PR-person på Fontana) Skämt åsido: jag hade ett medfött hjärtfel i form av mitralisinsufficiens – läckage på klaffen – så det var därför bakterierna hakade fast just där. Relativt duktig kombo av oturliga omständigheter helt enkelt.

Det visade sig att det var en liten infarkt.”

Så hjärtproblemet hade verkligen inget att göra med ditt tidigare idoga festande?

– Hade jag inte festat bort alla pengar hade jag haft pengar till att laga tanden i tid och kunnat undvika hela den här cirkusen? Det kan jag bli otroligt bitter över när jag tänker på det. Så egentligen är svaret kanske ja på den frågan trots allt.

Han låg inne på sjukhus i fyra veckor och med det tragikomiska innehållet han skapade var det kanske något grumligt för en utomstående att förstå hur allvarligt läget egentligen var.

– Mortaliteten på Endokardit är 12 procent i Sverige så det var väl ändå goda 88 procent chans att överleva. Men visst, att stanna hjärta och lunga under operation och hela den biten är väl heller aldrig helt riskfritt.

”Efter operation var min kondis sämre än Gerard Depardieus. Blir extra tydligt när en pizza med fyra ostar gav mig laddpuls.”

Var det nån gång det höll på att skita sig helt?

– Ja, lite oroväckande var det förstås också när jag en dag kom tillbaka till rummet med tryck över bröstet, efter en cigg, och tio personer plötsligt står runt sängen och trycker på en elektroder och drar in EKG-aparater och kastar bekymrade blickar på varandra när man råkar svara ”ja” på frågan om det sticker i nåt finger eller så. Visade sig att det var en liten infarkt. Läskigt då, men så här i efterhand en pojkdröm om än lite SD med hjärtinfarkt.

Du trodde aldrig att du skulle dö?

– Nej, jag trodde aldrig riktigt att jag skulle dö ändå. Förutom när Apple play havererade och Al Pitcher var det enda som SVT visade.

På @genietsoderholms Instagram är det ständig aktivitet i det rosaröda storiesfönstret. En aktivitet som blev ännu mer intensiv när han las in på sjukhus.

 Du var – om möjligt – ännu mer aktiv på stories under din sjukhusvistelse, funkade det som terapi?

– Verkligen. Hade en del tid över och att dela med mig på stories blev som en dagbok. Var viktigt att inte deppa ihop utan att fortsätta leverera också och behålla titeln “roligast på Instagram.” Att skämta bort läskiga saker är kanske en försvarsmekanism som sätter in när man inte pallar deala med otäckheter. Det funkade kanon i alla fall.

Du har ju Sveriges kanske bästa innehållsöga. Tänkte du nån gång: nä, nu låter jag det här vara en allvarlig grej utan konstant stories-dokumentation?

– Ja, när jag rullade in på operation. Då var jag skakad och tagen av stundens allvar. Men det var också för att jag skulle vara kliniskt ren. Fick inte röra nånting efter sista duschen inför operationen. Det var lite synd eftersom jag fick fentanyl där på operationsbordet av finaste narkosläkaren. Bästa fem sekunderna i mitt liv givetvis.

Finns det någon avgörande livshändelse du inte skulle göra innehåll på?

– Ja, om jag får barn kommer det inte instagrammas en enda framejävel. Fy fan vad värdelöst det är med barn på insta – bort med skiten.

Du filmade verkligen allting. Hur mycket får man filma på ett sjukhus egentligen?

– Strikt foto- och filmförbud råder givetvis. Men stäm mig. Eller gör inte det. Dom kan göra det på riktigt va? Jag var noga med att bara filma mig själv och anhöriga. Eller be om lov. Kändes viktigt för mig att få dela med mig av min ångest.

Under sjukhusvistelsen bidrog Fredrik Söderholms följare med totalt 23 000 kronor för att finansiera en ny tand.

Kommenterade sjukhuspersonalen nån gång det faktum att du drar mobilvideokameran snabbare än Lucky Luke drar sin pistol?

– Ja, det blev ett genant kvartssamtal en gång när en sköterska flimrat förbi i en sekund i en story. Men det var henne jag lånade tändare av när jag tog infarkt-ciggen så tror avhyvlingen blev lite mildare tack vare det.

Under sina fyra veckor som sjukhuspatient hann Fredrik med att ligga inne på flera sjukhus, bland annat i Södertälje, på Karolinska – och inte minst det på det omdebatterade – svindyra – sjukhusbygget Nya Karolinska.

– Nya Karolinska var fem jävla plus. Eget rum med platt-tv, Apple TV, extrasäng, trådlös telemetri, såna Las Vegas-hotell-persienner mellan glasen som styrs med lampknapp. Badrum fetare än Fredrik Paulúns offshore-konto. Ljuvlig personal. Maten var som hämtad från John Terrys insta men hade som tur var min pojkvän där hela tiden som fixade mat utifrån. Helvete vad viktig han var. Shoutout till Bubbis som var där varje dag.

Nu är du inte sjukskriven längre, vad händer framöver?

– Förutom att försöka hitta andra värden i livet än supa och knarka och käka blodförtunnande för resten av livet menar du?

Ja, precis.

– Jobba på med Tankesmedjan och Breaking News men snart vill jag nog göra nåt annat också. En dokumentär om hjärtklaffar och andra medicinska forskningsframsteg kanske?

Varför inte.

– Just det! Ska dra igång en podd med Jerka Johansson och Emil Persson också, måste hitta ramverket bara! Mejla era förslag på ramverk till genietsoderholm@gmail.com. Får jag dra en sista shoutout?

Har vi kommit så här långt motas du givetvis inte i grind.

– Gulligt. Jag vill tacka alla ni fina som besökte mig – insikten att vänner är allt blev så jävla påtaglig. Älskar er! Och tack till alla som slajdade in i DM under min tid på sjukan. Var verkligen fint att så många följde med på resan. Även ett trött “krya” betyder faktiskt nånting. Och förlåt för alla slentrianmässiga Wikingsson-hjärtan till svar.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2018-08-04 16:35