Så gör du Sveriges bästa bartenders vinnande whiskydrink

Sveriges bästa bartender och hans vinnardrink ”läskeblask”

Sean Eden, som till vardags jobbar på Haymarket i Stockholm, vann nyligen den prestigefyllda tävlingen World Class och kan därmed titulera sig Sveriges bästa bartender 2021. Så här gör du hans vinnande whiskydrink ”Läskeblask”.

Joakim Almén  |  Publicerad 2021-05-11 16:46  |  Lästid: 2 minuter

Nyligen avgjordes den svenska upplagan av prestigefyllda, globala bartending-tävlingen World Class på cocktailbaren Coquetel Social i Stockholm. Vann gjorde bartendern Sean Eden, som vanligtvis jobbar som bartender på Scandic Haymarket vid Hötorget i Stockholm, vilket innebär att han får representera Sverige i titeln som världens bästa bartender vid den internationella tävlingen som sker digitalt i juli.

I årets World Class-tävlingen skulle de tävlande skapa en highball-cocktail på Johnnie Walker Black Label – och samtidigt väva in nostalgi eller historiskt arv. Edens vinnande drink ”Läskeblask” är en hyllning till gammal svensk läsktradition med röda backar och glasflaskor. Drinken är gjord på havtorn, rökta äpplen, apelsinzest, björksav och Johnnie Walker.

Visst, vinnardrinken kanske har väl många moment och ingredienser för att bara slänga ihop snabbt hemma – men vill du imponera rejält, med emfas på rejält, på middagen med dina hemmabartender-skills ger du dig med fördel på ”Läskeblask”.

Så gör du Sveriges bästa bartender Sean Edens vinnardrink ”Läskeblask”

Blanda hemgjord Trocaderoinspirerad läsk med 4 cl Johnnie Walker Black Label i ett highball-glas med is.

Trocaderoinspirerad läsk – se till att alla ingredienser är kalla.

Du behöver:

  • 50 ml Trocadero-syrup (se recept längre ner)
  • 200 ml kallpressad äppeljuice
  • 100 ml sodavatten
  • 0,5 g äppelsyra

Gör så här:

Kolsyra läsken i två omgångar. Använd en kolsyrepatron och låt sedan drycken vila i kylen 15 min. Tillsätt sedan en till patron och lägg i kylen 30 min. Häll sedan upp läsken i en glasflaska och sätt på kapsyl.

Trocadero-syrup:

  • 250 g björksocker (xylitol)
  • 200 ml kallpressad äppeljuice
  • 100 g havtorn
  • 0,7 g citronsyra
  • Zest från en hel apelsin
  • 3 rökta och torkade klyftor rött äpple

Lägg allt i en vakuumpåse och töm på luft. Tillaga sous vide på 58 grader i 12 timmar, finsila och låt kallna i kylen.

Därför är Sean Eden Sveriges bästa bartender – juryns motivering:

”Sean Eden presenterade sin Johnnie Walker Heritage Highball på ett professionellt och personligt sätt samtidigt som han bjöd på en intressant berättelse kopplad till sin cocktail ”Läskeblask”. Han blandade en utomordentlig cocktail som lyfte fram smaken av Johnny Walker på ett enkelt och elegant sätt. Han visade verkligen prov på hårt jobb, kunskap, själoch äkta hantverk.”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-05-17 13:41