Hoppa till innehåll

Alla finalrecepten i Sveriges bästa Gin & Tonic 2023

Bilder på Gin & Tonic från tävlingen Sveriges bästa Gin & Tonic 2023.
Joakim Almén

Unna dig en somrig Gin & Tonic efter recept från några av Sveriges bästa och mest innovativa G&T-mixare.

G&T-SM, eller som tävlingen egentligen heter: Sveriges bästa Gin & Tonic, har blivit en återkommande tradition i Dryckessverige. Tävlingen arrangeras precis som tidigare år av tonicjätten Schweppes (därav valet av tonic i recepten) och tidningen Nöjesguiden. I finalen, som går av stapeln 21 september på Asian Post Office i Stockholm, koras två vinnare i de två tävlingskategorierna ”bartenders” och ”hemmamixare”.

Under finalen sätts de tävlandes färdigheter på prov när där en jury, beståendes av bland andra dryckeskändisen David Kringlund, bedömer smak, kreativitet, teknik och lojalitet till originalreceptet. Förutom den stora äran att blanda Sveriges bästa Gin & Tonic tar vinnarna hem en drinkvagn, Schweppesglas, ett hemmamix-kit med verktyg samt en prissumma på 10 000 kronor.

Sedan april månad har tävlingsslussarna varit öppna för allehanda goda och kreativa varianter av den folkliga groggen. Nu är finalisterna korade och nedan följer alla sex recepten. Gemensamt för recepten är att de flesta har en somrig touch (eller TUSCH, som man säger på 90-talsfotbollssvenska).

Finalistrecepten i kategorin bartenders:

Rhubarb Rhapsody

Av Albin Malmberg, 20 år från Stockholm, bartender på Terassen Gröna Lund.

”Blommig pepprighet bjuds i denna GT, njut av pepparinfuserad gin, syrlighet från rabarber och blommande hibiscustonic.”

Recept för 1 drink, du behöver:

15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
1,5 cl Rabarbersockerlag*
4 cl Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar**
Stora isbitar

Garnering: Två remsor rabarber som klär glasets kant. Toppa drinken med timutpeppar.

Så gör du: Klä glasets insida med två remsor rabarber. Fyll upp med stora isbitar. Tillsätt gin och rabarbersockerlag. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt med barsked. Garnera med timutpeppar.

*Rabarbersockerlag:

5 dl vatten
5 dl socker
1 stor rabarberstjälk

Så gör du: Koka upp vatten, socker och rabarber i en kastrull tills sockret lösts upp. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av rabarbern efter ett dygn.

**Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar:

1 dl gin
1 msk timutpeppar

Så gör du: Låt timutpeppar dra i gin i ett dygn eller mer. Sila av pepparkornen innan användning.

Aurora

Av Anders Larsson, 50 år från Båstad, hovmästare/bartender på Restaurang Riviera Norrland möter Japan.

”I denna GT uppstår ljuv musik i den unika mixen av söta norrländska hjortron och syrlig yozu, sanchopeppar och körsbärsblom.”

Recept för 1 drink, du behöver:

Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
5 cl Roku Gin
0,5 cl Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag*
1,5 cl Hjortronsockerlag** (½ av mixade hjortron ½ av hjortron & chokladmynta)
0,5 cl Citronjuice
Is

Garnering: Picklade hjortron*** och remsor av citronzest.

Så gör du: Fyll ett förkylt glas med is. Häll sedan i gin, sockerlag på hibiscus och sichuanpeppar, hjortronsockerlag samt citronjuice. Rör varsamt. Toppa med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus. Garnera med remsor av citronzest och picklade hjortron.

*Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag:

1/5 dl torkade hibiscusblommor
1 msk sichuanpeppar
5 dl vatten
5 dl socker

Så gör du: Koka upp vatten, socker och torkade hibiscusblommor i en kastrull tills sockret lösts upp. Addera peppar och kyl lagen. Låt stå i 8-10 timmar. Sila ur peppar och blommor innan användning.

**Hjortronsockerlag:

5 dl hjortron
5 dl socker
5 dl vatten
6 blad chokladmynta

Så gör du: Koka upp vatten, socker och hjortron i en kastrull tills sockret lösts upp. Dela upp lagen i två behållare. I den ena delen lägger du i blad av chokladmynta och kyler sedan. Den andra delen mixar du hjortronen med en mixer. Låt båda delarna av lagen stå kylt i 8–10 timmar. Sila innan användning.

***Picklade hjortron:

5 dl hjortron
1 dl ättiksprit 12 %
2 dl strösocker
3 dl vatten

Så gör du: Koka upp ättika, vatten och socker och rör så att sockret löser sig. Addera hjortron. Låt stå i minst 1 dygn.

Neptune’s Delight

Av André Norinder, 27 år från Vimmerby, bartender på Guldkant Vimmerby.

”Denna GT ger en solkyss av fläder, klassisk enbär och örtig citronmeliss, allt insvept i en bedårande mist av apelsinblom.”

Recept för 1 drink, du behöver:

13 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of lime
5 cl Henrick’s Neptunia Gin 2cl Flädersyrup (Monin) 5 Torkade enbär
1 Apelsinhjul
1 Kvist citronmeliss
Apelsinblomsvatten

Så gör du: Häll i gin och flädersyrup i ett isfyllt glas. Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime. Garnera med torkade enbär och ett apelsinhjul. Avsluta med att spraya apelsinblomsvatten i glasets öppning.

Finalistrecepten i kategorin hemmamixare:

Butterfly Red Cabbage G&T

Av Mateusz Mackowski, 31 år från Västerås, receptionist.

”Denna GT påminner om en tjusig fjäril som plötsligt landar i grönsakslandet. Glaset förvandlas till en plats av fantasi och glädje med smaker av pepprig tonic, fräsch lime och rödkålssockerlag.”

Recept för 1 drink, du behöver:

20 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5 cl Västerås Dry Gin
1,5 cl Limejuice
3 cl Butterfly red cabbage sirap*
Apelsinblomsvatten

Så gör du: Placera en stor isbit i ett kylt glas ihop med pressad lime och gin. Häll i Butterfly red cabbage sirap och toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Spraya apelsinblomsvatten i glasets öppning.

*Butterfly red cabbage sirap:

¼ rödkål
2 dl vatten
2 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker

Så gör du: Skölj rödkål och riv ner den i vattnet, låt den ligga i en kvart. Sila ur vätskan ner i en kastrull. Tillsätt socker och vaniljsocker. Koka upp tillls sockret smält. Förvara kylt.

Purple Bloom

Av Laurèna Eid, 33 år från Stockholm, finansinspektör.

”Denna GT är klädd för röda mattan. Fräsch limetonic och gin hoppar i en partyblåsa av två sorters likör, viol och marachino.”

Recept för 1 drink, du behöver:

3 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
3,5 cl Dry Gin, Mother of Eight, The Tree Brothers
2 cl Viollikör
2,5 cl Citronjuice
1,5 cl Maranschinolikör

Garnering: Torkad lavendel.

Så gör du: Häll gin, viollikör samt citronjuice i en shaker och addera en stor isbit. Skaka drinken kall. Häll vätskan till ett kylt glas. Toppa upp med Schweppes Selections Mixers Tonic & Twist of lime. Garnera med torkad lavendel.

Ginger, Will you berry me? GT

Av Mirell Ekroot, 29 år från Malmö, butiksbiträde.

”En flirt mellan den picklade ingefäran och det söta marachinokörsbäret presenteras i denna GT. I en spritsig limetonic balanseras syrlighet, sötma och fräschör. Smakerna förstärks av en nypa havssalt.”

Recept för 1 drink, du behöver.

15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
4 cl Roku Gin
1 cl lag av picklad rosa ingefära *
1 cl sirap från maraschinokörsbär
2 cl citronjuice
Flingor av havssalt efter smak

Garnering: 1 marachinokörsbär, 1 kvist thaibasilika

Så gör du: Placera större krossade isbitar i ditt glas ihop med en bit ingefära. Häll körsbärssirap, gin, salt, lag från picklad ingefära och citronjuice i glaset. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime.

*Picklad rosa ingefära:

200g ingefära, skalad och hyvlad
1 dl socker
1 dl risvinäger
5 dl vatten
2 nypor salt
2 cm rödbeta

Så gör du: Koka upp vattnet. Lägg i ingefära och låt koka upp igen. Låt ingefäran sjuda på låg värme i två minuter. Rinn av vattnet och placera ingefäran i en ren glasburk. Koka upp vinäger, salt och socker, ta av när sockret smält. Häll lagen över ingefäran och förvara kylt. Redo att använda efter 3 timmar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.