Hoppa till innehåll

Så gör du hyllade baren Tjogets semmeldrinkar hemma

Tjogets semmeldrink

Lagom till fettisdagen serverar vi gindrinken Fat Tuesday Fizz – en flytande semla.

Det här landets mest älskade bakverk alldeles egna dag, fettisdagen, är nu bara två tisdagar bort. Den 16 februari kommer dina sociala medier-flöden förvandlas till en mandelmassasmörja, men redan nu är uppsnacket, som det heter inför stora sportmatcher, igång.

Café har tidigare skrivit om Hemglass semliga glassnyhet – en Sandwich med smak av semla – och hot shots-dödaren (nåja) semmelshoten. Visst orkar du fortfarande med mer nyheter med varianter på semlor? Bra, för här kommer en till: semmeldrinkar. Det handlar om en av världens bästa barer, Stockholmsbaren Tjoget, och deras tolkning av semlan i drinkform.

Recepten på drinkarna Fat Tuesday och FIKA 1.0 är skapade av är skapade av Tjogets barteam, som leds av Leo Lahti.

– Fat Tuesday Fizz är en tolkning av Ramoz Gin Fizz, en drink skapad för 150 år sedan i New Orleans där man också firar fettisdagen, men då under namnet Fat Tuesday som är en del av Mardi Gras, säger Axel Söderström, bartender på Tjoget.

– Vi har haft fler dessert/afterdinner-cocktails på menyn genom åren. FIKA 1.0 va en tolkning av en favoritfika.. detta är en fortsättningen på det och det blir kul att slänga in en cocktail i semmeldebatten, säger Leo Lahti, chefbartender på Tjoget.

För dig som vill lägga ner tid, ork och ingredienspengar har Café samlat pangrecepten på båda drinkarna nedan. Drinkarna serveras självklart också på Tjoget i Hornstull i Stockholm. Mellan den 11 och 16 februari finns båda drinkarna på Tjogets cocktailmeny.

Så gör du Tjogets semmeldrink Fat Tuesday Fizz:

Du behöver:

  • 30 ml gin
  • 20 ml Disaronno
  • 40 ml grädde
  • 20 ml äggvita 
  • 20 ml citron
  • 20 ml marconaorgeat*
  • 2 dash vaniljtinktur**
  • 2 dash kardemummabitter

*Orgeat är en söt mandelsirap ofta från Franrike.

**Tinktur är ett smaksatt extrakt. Tjoget låter vanilj ligga i stark vodka under ett par dagar för att skapa extraktet.

Gör så här:

Skaka nu utan is så vätskan binder sig. Öppna shakern och tillsätt en stor isbit. Skaka tills shakern är iskall. Öppna shakern och sila upp innehållet i ett högt glas.Toppa med soda till ytspänning. Servera direkt till dina gäster.


Om du vill ge dig på drinkvärldens motsvarighet till Mästarnas mästare uthållighetsprov Sisyfos följer nedan det, får man säga, omständliga receptet till Tjoget-drinken Fettisdags-FIKA 1.0. Listan över ingredienser och verktyg du behöver är kanske lite väl lång för de flestas smak och den får Cafés dryckesredaktör Emil Årengs krångligaste cocktail-alster att blekna i jämförelse. Nåväl, nog med brasklappar – här kommer receptet!

Så gör du Tjogets semmeldrink Fettisdags-FIKA 1.0:

Verktyg du behöver:

Spis, 1 kastrull, skärbräda, kniv, våg, dl-mått, litermått, sil, 2 bunkar, juicepress, silduk + ställning (finns på tex Clas Ohlson).

Ingredienser:

  • 1 liter vatten
  • 1/2 dl tea (löven)
  • 1 liter socker
  • 200 g kakaonibs
  • 3 st vaniljstavar
  • 1 liter gin
  • 0.7 liter Disaronno
  • 150 g klarifierat smör
  • 1/2 dl krossade kardemummakärnor
  • 1.24 l mjölk
  • 0.5 liter färskpressad citronjuice (måste vara färskpressad, går ej att använda köpt juice)

Steg 1 – smaksatt sockerlag:

Värm upp vattnet i en kastrull och tillsätt the, kakaonibs & kardemumma. Öppna upp vaniljstången, gröp ur och lägg i innehåll och stav. Låt det sjuda i 10 minuter.  Sila av. Tillsätt strösocker och rör om tills sockret löst upp sig.

Steg 2:

Tillsätt alkoholen (gin och Disaronno) och smöret. 

Steg 3:

Pressa juicen och sila av den från kärnor och fruktkött.  Häll ner mjölken i en ny bunke. Tillsätt den färskpressade juicen. Nu kommer mjölken skära sig. 

Steg 4:

Sätt ihop din silduk + ställning. Lägg en bunke under silduken som är lätt att förflytta. Häll ihop alla ingredienser i en bunke. Häll nu försiktigt ner allt genom silduken. Det kommer första gången rinna igenom väldigt fort. Därför kommer vi behöva hälla om vätskan några gånger. Tills det kommer ut en helt klar produkt.  Häll om tills vätskan är klar. Häll upp i en flaska och förvara svalt.

Steg 5:

Häll 6 cl av den klarifierade Disaronno och Gin-mixen i ett rörglas med is. Rör tills iskall. Serveras på stor isbit och toppas med ett tjockt lager lösvispad grädde. Garnera med kardemummakärnor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.