Hoppa till innehåll

Så har Svenskarnas sexvanor förändrats under pandemin

en kvinna ligger ovanpå en man i en säng
Robin Åberg

Pandemitiden har varit tuff för alla singlar och inneburit nya sexvanor för många.

Enligt det intima livsstilsvarumärket Lelos Onanirapport 2021, som kartlagt svenskarnas sexvanor under det senaste året, uppger 60 procent att deras digitala sexvanor ändrats under pandemin. I enkäten har mer än var tionde man, men bara en procent av kvinnorna, svarat att de tittar på mer porr nu än innan pandemin.

Bland kvinnorna har det istället blivit vanligare med sexleksaker. Fem procent har svarat att de upptäckt sexleksaker, fem gånger fler än som börjat titta på porr alltså. Att sexvanorna förändrats är inte så konstigt, då de senaste 18 månaderna varit tuffa tider för alla singlar.

Traditionella mötesplatser som krogen och klubben har stängt ner och istället har det redan så digitala dejtandet blivit än mer digitaliserat. Enligt Onanirapporten har det varit fyra gånger vanligare att träffa nya sexuella kontakter online än via krogen under det gångna året. En av tio uppger att de dejtar online samtidigt som bara två procent uppger att de träffat nya sexuella kontakter på krogen det senaste året.

Samtidigt som dejtandet förändrats för vissa uppger hela 81 procent att antalet sexuella kontakter de haft inte förändrats jämfört med innan pandemin och sex procent uppger att de helt valt bort sex med andra.

Om undersökningen: Undersökningen är utförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Kantar Sifo på uppdrag av LELO. Statistiken har samlats in genom en webbenkät under perioden 20 april–29 april 2021 med respondenter från Sverige i åldrarna 18–79 år. Sammanlagt har 2 859 respondenter deltagit och resultatet är riksrepresentativt.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.