En undersökning som kallar sig ”Korvkartan” kan nu meddela att chorizon har återtagit tronen som den mest populära korven efter förra året ha delat guldmedaljen med grillkorven. Men det är verkligen målfoto – 43 procent uppger att chorizon är den godaste och 42 procent väljer grillkorven. På tredje plats hamnar kokt korv (35 %) följt av kabanoss (27 %).
I storstäderna äts det (föga förvånande) mest korv i Göteborg – 48 om året i snitt. Tvåa kommer Malmö med 46 korvar och sist Stockholm med sina ynka 44. I övriga landet äter man i snitt 52 om året. Ser man på landskapsresultat är det nu invånarna i Dalarna som är landets största korvätare, hela 77 procent uppger att man äter korv minst en gång i månaden och i snitt 60 korvar per år och person.
Det är väldigt mycket korv.
Blygsamma 4 procent av männen och 7 procent av kvinnorna väljer helst en vegetarisk/vegansk korv.
Men nu till det otäcka. Undersökningen avslöjar även skrämmande detaljer om svenskarnas korvvanor, i form av extremt avvikande val av tillbehör. På listan ser vi följande oerhört aparta inslag.
- Ananas
- Glass
- Lingonsylt
- Hallonsylt
- Remouladsås
- Anjovis
- Kaviar
- Messmör
- Honung
- Vispad grädde
- Surströmming
Så, nu finns den informationen där ute. Varsågoda.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 18 augusti–3 september 2023. Totalt intervjuades 3324 personer i åldern 16–79 år.