Så lätt ser du om parfymen är äkta eller falsk – 9 tips

Undvik att köpa falska parfymer på nätet eller på semestern – de här tipsen minimerar risken.

Olle Arnell  |  Publicerad 2017-02-13 12:12  |  Lästid: 3 minuter

Risken att du köper en fejkparfym är så klart större om du köper den på en marknad, ett stånd på gatan eller via internet. Men fejkparfymer letar sig även in på butiker som ser ut att vara seriösa handlare, och många gånger är det inte ens säkert att de som säljer parfymerna vet att de inte är äkta.

Förutom att piratkopiorna ofta håller sämre kvalité i lukt och hållbarhet finns det inte heller någon kontroll av vilka ämnen som finns inuti flaskan, ämnen som kan vara farliga.

Så till nästa gång du står där och funderar på om du ska köpa parfymer eller inte, plocka fram den här checklistan!

1. På äkta parfymer är cellofanpappret vikt utan skrynklor.

1

2. Om "sömmen" där plasten möts är sned eller fult hoplimmad är det troligen en fejkparfym.

2

3. Hos äkta parfymer är insidan av kartongerna noga utformad för att skydda parfymen och hålla den på plats under transport.

3

4. Jämför cirkeln med pilar i mitten – på äkta parfymer är den pil som pekar höger alltid mörkast.

4

5. Att tillverka en snarlik flaska, men inte en exakt kopia, är ett sätt för de som tillverkar de fejkade parfymerna att komma undan lagen. Ha koll på – eller googla – hur originalflaskan se ut och jämför med den du tänkt köpa.

5

6. De stora parfymmärkena använder sällan färgämnen i sina parfymer. Däremot kan färg tillsättas till de fejkade parfymerna för att försöka efterlikna originalet, så kolla på färgen!

6

7. På de flesta parfymlocken finns en symbol eller parfymens logga. Kontrollera symmetrin på dess position och för att skilja en fejkparfym från en äkta.

7

8. Ett serienummer ska finnas på både flaskan och förpackningen och de båda ska stämma överens med varandra.

8

9. Just det som visas på bilden är bara ett exempel på ojämnheter som skiljer en fejkparfym från en äkta. Kontrollera förpackning och flaska över lag, producenterna bakom de äkta parfymerna är mycket mer noggranna med allt kring produktionen.

9

Bilder och tips från Bubr och upsocl.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:28