Så ser du om din klocka är äkta eller inte

 |  Publicerad 2015-03-03 15:58  |  Lästid: 3 minuter
start_klockor

Vilken av klockorna ovan är fejk och vilken är äkta? För ett otränat öga är det nästan omöjligt att avgöra och även för professionella blir det allt svårare. Café tog hjälp av en expert för att reda ut det hela!

* * *

Alla har nog drömt om att hitta en äkta Rolex eller liknande på en loppmarknad någonstans och få med sig den hem för en hundring. Lite som den här killen gjorde. Men hur kollar man äktheten på klockan?

1. De flesta Rolex klockor har en flytande sekundvisare men det finns även med så kallade quartz urverk då visaren tickar fram. Men det är lättare att göra en kopia där sekundvisaren tickar och därför är det större chans att det är en äkta om sekundvisaren flyter fram.

2. Undersök armbandet. På en äkta Rolex hålls länkarna ihop med kvalitetsskruvar, på en fejk används troligtvis små pinnar. Det finns dock kopior som också använder skruvar men har klockan små pinnar som håller ihop länkarna är det inte en äkta Rolex.

Klarar klockan dessa tre är det möjligt att du faktiskt har hittat ett äkta exemplar – men det är inte säkert. Klockexperten Johan Wahlund som är assisterande butikschef på Nymans Ur 1851 berättar att det blir allt svårare att skilja en kopia från ett original när det gäller exklusiva märken.

– Det är inte helt lätt nuförtiden, speciellt inte med tanke på att kopiorna har blivit så mycket bättre och mer lika den äkta varan, säger Johan Wahlund.

Exempelvis finns en del kopior där sekundvisaren flyter fram, precis som på en äkta Rolex.

En relativt vanlig detalj på många klockor är att det finns ett litet glas som förstorar och gör så man bättre ser dagens datum. På en del kopior är detta bara ett vanligt glas istället för ett förstoringsglas, vilket kan avslöja en fejkklocka. Men inte heller detta är ett vattentätt test.

– Nej, det finns på kopior som också har det nu för tiden.

Ett annat knep är att känna på tyngden i klockan. Är den tung är chansen större att den är äkta, kopiorna görs ofta i lättare material.

– Men en stålklocka behöver inte vara så tung, särskilt om den har några år på nacken. Vi får in många klockor som kanske har en 20-30 år på nacken och då är det svårt att säga om den är riktig genom att känna hur tung den är. Det är först när våra urmakare öppnar upp klockan och kollar på urverket som man kan se ordentligt, säger Johan Wahlund.

– Det är framförallt svårare och svårare och se skillnad på stålmodellerna, om det är fejk eller äkta. På guld är det oftast lite lättare, det brukar vara ganska fult fejkguld.

Till och med klockexperter har numera svårt att skilja en äkta från en fejk genom att bara kolla på dem.

– Jag har en kollega som köper en riktigt klocka och dessutom beställer hem en kopia för att just jämföra de två. Det går verkligen inte att säga vilken som är äkta och vilken som inte är det genom att bara kolla på dem. Det är otroligt svårt, säger Johan Wahlund.

Men hur ska man då gå tillväga om man är osäker på sin klockas äkthet?

– Ska man köpa en klocka i andra hand eller så så fråga efter certifikat först och främst. Gärna lite historik på klockan och att kvittot stämmer överens med certifikatet och att certifikatet stämmer överens med klockan. Det är ungefär som när du köper en bil, du vill ha så mycket historik som möjligt, säger Johan Wahlund.

– Jag skulle rekommendera att om man är osäker så  ska man gå till en auktoriserad återförsäljare och begär dem att verifiera om klockan är äkta. Det kostar ungefär 1200 kronor men det är värt det, då slipper du köpa grisen i säcken.

Hur var det nu med klockorna på bilden, vilken var fejk och vilken var äkta?

start_klockor

Den till vänster är äkta och den till höger är fejk.

Henrik Malmberg

* * *

Läs mer!

David Beckham släpper nytt med H&M - här är de 5 bästa grejerna

Rockarna som är helt rätt i vår

9 viktigaste jeansmärkena – här är looken som gäller nu

Svart och diskret – här är vårens snyggaste svenska plagg

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 10:50