Annons
Annons

Så lyckas finska Sarpaneva göra tuffaste klockorna

Café snackar kärvhet, sprit och fullmåne med finska urmakaren Stepan Sarpaneva, som gör klockvärldens mest igenkännbara månfas-klockor under märket Sarpaneva och lite enklare racinginspirerade automatiska klockor som har S.U.F (Sarpaneva Uhrenfabrik) tryckt på urtavlan.

Anders Modig

sara7

Foto: Anders Modig

 

I år har Stepan Sarpaneva gjort de så gott som utsålda kollektionerna Northern Lights som har en extremt självlysande variant av Luminova och en limiterad edition av S.U.F tillsammans med finska modemärket Makia Clothing. Sarpaneva har också gjort en app till Apple Watch. 

Annons

Varför är finnar så mycket tuffare än svenskar?

– Vi är faktiskt inte så tuffa som ni tror. Självklart dricker vi starkare bärs, men vi hade nog varit ännu tuffare om inte svenskarna hade tagit alla de starkaste finnarna till sin armé för några hundra år sedan när ni styrde över oss.

Gilla Cafe.se på Facebook

sara2

”Månen har alltid sett ner på oss och skrattat”, säger Stepan Sarpaneva. Foto: Anders Modig

 

Vilken är den bästa spriten för klockälskare?

– Gin! GT never goes out of fashion och gör själen beredd för mekaniska äventyr. Och tro det eller ej, men den bästa ginen kommer från Finland – Kyrö Distillery Napue Gin! Sen ska vi inte heller glömma Jaloviina – moonshine (hembränt alltså, reds. anm.)! Efter ett par drinkar börjar din klocka att prata med dig, åtminstone min Korona Moonshine.

Varför grundade du ditt eget märke efter att ha jobbat mer än ett decennium för flera av Schweiz toppmärken?

– Redan när jag jobbade för andra började jag leka med tanken, så det blev så småningom ett naturligt steg. Naturligtvis var det förknippat med ett stort risktagande, men det var mitt livs bästa beslut!

Sarpaneva

Några av de modeller som görs i Helsingfors – och den nya appen till mobilen. Foto: Anders Modig

 

Ett beslut som ledde till användarvänliga månfasklockor med en unik gubben-i-månen-design. Varför är du så besatt av månen?

– Varför tittar du inte upp i himlen och frågar månen? Månen påverkar mig verkligen – vi skulle inte existera utan månen, som alltid har sett ner på oss och skrattat.

Hur mycket behöver en man egentligen prata?

– En man pratar så mycket han behöver … vilket ibland är för mycket. Och eftersom det här är för en svensk tidning så har jag i den här intervjun använt fler ord än vad som egentligen behövs.

Sarpaneva kostar från cirka 80 000 kronor, S.U.F från cirka 23 000 kronor. Appen kostar en guldpeng.

www.sarpanevawatches.com

www.suf.fi

sara4

Foto: Anders Modig

 

sara

Foto: Anders Modig

 

korona

Ett par av de olika färger som klockan lyser i. Foto: Sarpaneva Northern Lights.

 

Sarpaneva_2

Finska klockan S.U.F. Foto: Sarpaneva Northern Lights.

 

 

Annons

Dela (286)
Tweeta

Annons


Laddar