Hoppa till innehåll

Albin Lee Meldau: ”Så mycket bättre var som att ta LSD”

Joakim Almén

Årets stora överraskning i ”Så mycket bättre” är soulartisten Albin Lee Meldau. För Café berättar han om den surrealistiska känslan att vara med i programmet – och varför rocken aldrig kommer att dö.

– Jag skulle säga att jag inte var värre än nån annan megaloman överkänslig människa från Majorna som låter för mycket.

Den 30-åriga göteborgaren Albin Lee Meldau gestikulerar yvigt när han pratar om sin stökiga bakgrund. Klassbyten i skolan, droger och alkohol – och ett kringflackande liv som gatumusikant och wedding singer.

– Bröllop ger jättebra pengar. Gatan är nyttig också. Där får man lära sig vad man är värd. Jag behöver inget jävla CSN-lån, jag vet att jag kan tjäna pengar och överleva i vilket land som helst.

Det är lätt att förstå varför Albin Lee Meldau valt att satsa allt på musiken. Hans svenska mamma och brittiska pappa har båda verkat inom musikbranschen, och det räcker att prata ett par minuter med Albin för att förstå att han har ett starkt behov av en kreativ ventil. Albin pratar snabbt, med inlevelse och tankarna verkar konstant ramla över varandra.

– Jag lever med mina känslor på utsidan. Och såna människor behöver sammanhang. Har dom inte ett sammanhang så blir dom stökiga, säger Albin.

Efter att ha startat det souliga Göteborgsbandet Magnolia när han var 20 år har Lee Meldau hittat sitt sammanhang som soloartist. Med låten Lou lou – en låt som på bästa vis kastar ljus på Albins karaktäristiska röst – fick han sitt stora internationella genombrott för ett par år sedan.

Det var inte bara Jesper Börjesson som tindrade med sina musikintresserade Nyhetsmorgon-ögon: hiten, som följdes upp av debutalbumet About you i somras, har tagit honom ut i världen – och rakt in i den nionde säsongen av TV4:s populära musikprogram Så mycket bättre.

Albin är medveten om att han är säsongens stora skräll, och berättar om vilken intensiv upplevelse hans egna dag var.

– Det var som att ta LSD, eller sitta i en psykologstol, eller det bästa som nånsin hänt. Är det inte känslomässigt så är det något kraftigt fel på dig.

Du som är den gamla skolans gitarrman. Är rocken på väg att dö?

– Det är löjligt. Trap-hiphop-lobbyisterna som kommer och förstör allt. Det finns ju inte, det kommer aldrig att hända.

Varför?

– Det som låter och flyger högst är kanske den här skräniga trap-grejen som håller på att hända. Men gitarrmusik kommer alltid att finnas. Fan vad arg jag blev nu. Säger folk såna saker?

Gud ja.

– Det här är orsaken till att jag inte läser. Jag läser ingenting förutom om fotboll.

Så mycket bättre har premiär i TV4 och på TV4 Play i oktober.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.