Jay Smith: ”Det är så jag är som person – när jag är nykter”

Artisten Jay Smith.

Melodifestivalens dark horse om energier, favoritgift och att gå från hårdrock till country.

Joakim Almén | Foto: Johanna Pettersson  |  Publicerad 2024-03-08 08:30  |  Lästid: 3 minuter

Jay Smith slog igenom stort med sin unika rockröst i Idol 2010 då han kammade hem segern i talangtävlingen. Genomslaget var bra mycket större än för många andra Idol-vinnare, men åren efter kom att handla lika mycket om musik som om mörka rubriker kopplat till livsföring.

Sedan Idol-åren har Jay Smith hamnat allt längre ifrån allmänhetens medvetande, genreväxlat från hårdrock till country och enligt egen utsago snittat 70 spelningar per år.

Men nu är 42-åringen tillbaka i det mest publika sammanhang vi har – Melodifestivalen. I lördagens deltävling i Karlstad kom han, sågs han och krånglade sig vidare till final via det otydliga kvaltävlingsformatet.

Och Jay Smith gjorde det med motpolen till Marcus & Martinus peppiga melloenergi, vilket blev extra tydligt i det Carina Berg-modererade AA-mötesliknande samtalet som löpte som en röd inslagstråd genom deltävlingen.

Café tog ett snack med Melodifestivalens dark horse inför finalen på lördag 9 mars.

Hoppas du inte tar illa upp, men du har lite annan energi än övriga artister i finalfältet. Kan du känna att din energi behövs bland alla ballonger, glitter och glamour?

”Tar inte alls illa upp, vet att jag är lite lågmäld i min framtoning inför kameran – jag känner mig till och med nästan lite tråkig ibland när jag ser dom andra artisterna showa och flirta med publiken. Jag får anstränga mig med gester och liknande när kameran kommer förbi men det är så jag är som person, i alla fall när jag är nykter…”

Hur är det att tävla i Melodifestivalen? 

”Det är en jävla känslokarusell från första repet till slutet av liveprogrammet. Det är omvälvande, förlösande och förbittrande och om man har tur total lycka.” 

Du slog igenom stort i Idol 2010. Hur skulle du beskriva din musikkarriär sedan dess?

”Det har varit en berg-och dalbana och hårt slit. Jag har snittat runt 70 spelningar per år. Det har också varit en själslig resa i mitt skapande där jag har gått från hårdrock till country.”

Foto: Johanna Pettersson

Din låt Back to My Roots låter som bredbent FM-americanarock. Har du närt en dröm om att lyckas i USA?

”Ja i hela mitt liv, men det har alltid varit något som känns som att det kommer sen och det har ännu inte blivit av.”

Vilken låt förutom din egen tycker du är bäst av finallåtarna?

”Mina grabbar i Smash.”

Jay Smiths favoritlåt i finalen.

Du bar en skjorta från Jeanerica i deltävlingen i Karlstad – är det du själv som väljer scenkläderna?

”Ja! Den är jäkligt fin! Jag väljer kläderna i samråd med min stylist Evelina som jag älskar.”

Rockskjortan från svenska Jeanerica! Buren av Howlin' Pelle Almqvist när han fotograferades för Cafés omslag 2023 och Jay Smith i Melodifestivalen 2024. Foto: Eric Broms & Wikipedia/AnnaR

Vad kan vi förvänta oss av finalframträdandet?

”Ungefär samma sak. Vi har inte diskuterat finalframträdandet för de senaste dagarna har gått så fort, men om det blir några ändringar så är det ganska få. Vi är ett band som spelar country. Det är svårt att ett lägga ett typiskt ”mellopop”-framträdande på det och se trovärdig ut. Vi har hela tiden tänkt att vi håller oss till vår styrka och ger publiken en riktig konsertkänsla istället. Det är väl det som utmärker oss. Sen får vi väl helt enkelt se om det är vad folket i stugorna vill ha.” 

Du firade med en segerwhisky efter finalplatsen var säkrad. Vilket är ditt favoritgift?

”Min favoritwhisky är Johnnie Walker Blue Label, men nu för tiden håller jag mig till det näst bästa som är Jameson. It's good enough for me.”

Dela på Facebook
Tweeta