Hoppa till innehåll

Så reagerar folk på Ulf Kristerssons jägarhaveri

Ulf Kristerssons ”Stärk gränsen”-bild, Centerns kontring och en meme om Ulf Kristerssons bild.
Jonas Fiskáare

Ulf bör nog lämna jägar-outfitten utanför maktens korridorer nästa gång.

Samtidigt som Coronavirusskräcken toppar nyhetsflödet har det blossat upp en ny snackis i mediabevakningen: Turkiets kontroversiella beslut om att öppna gränsen in till EU. Beslutet retade gallfeber på Grekland som svarat med att skjuta tårgas mot migranterna som försökt passera gränsspärrarna. Men turkarnas drag har inte bara väckt stor vrede i Grekland – även Moderaterna är högröda i ansiktet av ilska över beslutet som man menar riskerar utlösa en ny flyktingkris i paritet med den 2015. Under gårdagen lade partiet ut den här bilden nedan för att uttrycka sin bestörtning över nya kaoset i östra Medelhavet.

Foto: Moderaterna/Facebook

Reaktionerna på sociala medier efter utspelet lät inte vänta på sig. Många var upprörda och hävdade att inlägget var osmakligt (framförallt klädvalet), och invandrarfientligt. Förre partiledaren för Vänsterpartiet, Lars Ohly, tog direkt upp fajten (se nedan) genom att uppmana sina följare att ta ställning mot Moderaterna och förra ministern Annika Strandhäll var rejält syrlig bakom tangenterna:

Den förre ministern fick sympatier från flera håll:

Centerns ungdomsförbund tog tydlig ställning genom att lägga ut den här tweeten:

Hur besvarade Moderaterna kritiken? Genom att kort därefter plocka bort bilden för att sedan ersätta den med en annan bild där Kristersson bär andra kläder – den här gången i en klassisk ”power suit”. Anledningen till bildbytet var enligt hans egen pressekreterare Siri Steijer, att ursprungsbilden tagit för mycket fokus från den viktiga frågan.

Bild: Moderaterna/Facebook

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.