1. Superstars och Mästarnas mästare back to back
Det råder synnerligen goda tv-tider för oss som gillar att se före detta supersportisar tävla mot – och leva med – varandra i tv. SVT:s långkörare Mästarnas Mästare och Kanal 5:s Superstars går back to back på söndagar och måndagar, och man får god underhållningsvaluta genom att följa båda. Mästarnas är alltjämt mästerliga på att servera tillbakablickar från idrottarnas karriärer, och hittills den här säsongen sticker äventyraren Johanna Davidssons annorlunda karriär ut.
I Superstars har man i år valt att satsa på en tajtare grupp (bara sex deltagare) med tunga namn som Gunde Svan och Malin Baryard på tillfälligt gladiatorbesök under säsongens gång. Ett grepp som undertecknad, som jobbade med programmet och var på plats under hela inspelningsperioden på Cypern, med viss partiskhet kan intyga funkar riktigt bra. Den starka gruppdynamiken bland de sex deltagarna borgar för en väldigt spännande och varm säsong med många skratt och mycket jargong.
2. Linn Svahn – Sveriges bästa vinteridrottare
Glöm sjundeplatser i skidskytte-VM, Sveriges bästa och coolaste vinteridrottare säsongen 2023/2024 heter Linn Svahn. Den ungdomliga charmens många vredesutbrott (om inte Svahn kastade skidor och stavar, satt hon och surade på en stubbe när det gick dåligt) från genombrottssäsongerna innan hennes oturliga axelskada för tre år sedan är ersatt av ett betydligt lugnare sinne.
Men precis som då är Svahn fortfarande den skidåkare som är klart mest intressant att lyssna till vid intervjumikrofonerna. Och i spåren, ja där är hon bättre än någonsin. Sveriges bästa vinteridrottare går starkt i världscupen, som för tillfället är på turné i Kanada och USA, och har nu skrapat ihop totalt 15 segrar i världscupen, vilket är fem fler än Frida Karlsson och hela åtta fler än Jerringprisvinnaren Ebba Andersson. Heja Linn Svahn!
3. Drömmen om svenskt i Tour de France
Vad krävs för att den globalt gigantiska sporten cykel ska bli lika stor i Sverige som den är i Norge och Danmark? Svaret är, som oftast när det handlar om att få en liten sport att växa nationellt, en svensk superstjärna. Och tack vare 20-årige supertalangen Jakob Söderqvist vågar vi hoppas. Försiktigt.
Den tidigare mountainbikecyklisten har i år fått plats i World Tour-laget Lidl-Treks utvecklingslag. Men vägen från utvecklingslaget till Tour de France behöver inte vara så lång som den låter. I alla fall inte när man presterar som Söderqvist. Nyligen fick han chansen i etapploppet Tour de la Provence och redan i prologen, ett tempolopp, chockade han cykelvärlden genom att komma tvåa. I totalen slutade han på plats åtta, som hjälpryttare till Lidl-Treks danske stjärna Mads Pedersen. En bättre start på proffskarriären kan man knappast få.
Café håller tummarna för att Söderqvist får chansen i en grand tour så snart som möjligt, och gärna i den största tävlingen av alla – Tour de France.
En andra åsikt
Att Almén missade bandyslutspelet som är i full gång är personligen beklämmande men förståeligt. Bandyn jobbar alltjämt i motvind i det breda medvetandet. Detta trots att det är den estetiskt mest tilltalande sporten i världen, om vi ska slänga oss med Niva-lingo.
I skrivande stund återstår den sista åttondelsfinalen mellan Sandviken och Broberg/Söderhamn innan kvartsfinalerna brakar igång nästa vecka. Då väntar bland annat ett stekhett hälsingederby mellan Bollnäs och Edsbyn. Personligen kommer jag, självfallet för dåligt klädd men med något värmande innanför västen, se till att befinna mig på Studenternas i Uppsala för att se Sirius ta emot Vetlanda. Så värm saft, på med vantarna och ta dig till närmaste bandyläktare!
/Robin Åberg