Hoppa till innehåll

Så reser vi nästa år – 6 resetrender för 2022

Man flygger i luften från en vattenrutschbana ner i en pool
Joakim Almén

Resan blir viktigare än någonsin för det mentala välbefinnandet nästa år.

Pandemin är knappast över på en global nivå, även om känslan med lättade restriktioner här hemma gör att det (nästan) känns som förut. De lättade restriktionerna på hemmaplan och på många ställen i världen har gjort att många återigen börjat skissa på reseplaner för 2022 – men kommer det vara same ol’, same ol’ eller har pandemin förändrat vår beteenden kopplat till resande?

Onlinebokingsgiganten Booking.com har gjort en större undersökning i ämnet med svar från över 24 000 resenärer i 31 länder, där de kombinerat intervjusvaren med egen data och expertkunskap. Här är huvuddragen ur deras trendspaning inför det kommande reseåret.

1. Resor viktigt för den mentala hälsan

Efter mer än ett år av reserestriktioner och ständig förändring läggs stort fokus på de positiva effekter resor har på vår hälsa och välbefinnande. Nästan två tredjedelar menar att de inte insåg hur viktigt resande var förr välmående förrän resandet togs ifrån oss, och hela 84 procent säger att en inplanerad semester har en positiv inverkan på deras emotionella välbefinnande.

För många innebär resandet okcså en rejäl energiboost – en fjärdedel anger att resor är ger ny energi. Dessutom verkar ett miljöombyte hjälpa till att ladda batterierna, medan andra säger att de får energi av att uppleva en ny matkultur eller höra ett nytt språk. 

2. Ta en paus från (hemma)kontoret under semestern

När pandemin slog till blev många bostäder även kontor, och fördelarna med att kunna jobba på distans upptäcktes på bred front. Under 2022 kommer vi dock att se en betydande ökning av folk som vill återupprätta en hälsosam balans mellan jobb och privatliv. Semestertiden kommer att vara strikt arbetsfri för cirka tre fjärdedelar av resenärerna under 2022, vilket inte alltid var fallet under 2021, då gränserna mellan jobb och fritid suddades ut.

Trots flexibiliteten i att kunna arbeta på distans skulle 59 procent av resenärerna hellre föredra en kortare, helt jobbfri semester under 2022 än att tillbringa mer tid på resmålet, men behöva kombinera jobb och fritid. Hälften uppger att de har jobbat fler timmar och använt färre semesterdagar under pandemin, och därför förväntas fler ta ut semesterdagar under 2022.

3. En mer carpe diemsk semestertillvaro

Efter att ha känt sig “fast” under en längre tid kommer resenärer, snarare än att hasta genom resan, njuta av varje ögonblick. Tre fjärdedelar av undersökningens tillfrågade uppger att det är roligare när färden till resmålet känns som en del av själva resan. Det som tidigare kändes vardagligt – som att luta huvudet mot tågfönstret medan landskapet sveper förbi eller att gå vilse i en labyrint av slingrande kullerstensgator för att plocka upp nycklarna till semesterlägenheten – kommer att kännas mer i år. En ännu mer carpe diemsk semestertillvaro, helt enkelt.

4. Lokalsamhället i fokus

Mer än hälften (58 procent) av resenärerna uppger att det är viktigt att deras resa är till fördel för den plats de besöker, och många skulle uppskatta en app eller hemsida som ger rekommendationer kring de resmål där ökad turism skulle ha en positiv inverkan på lokalsamhället. Dessutom vill 68 procent att pengarna de spenderar när de reser går tillbaka till de lokala samhällena, och närmare tre fjärdedelar vill ha autentiska upplevelser som är representativa för den lokala kulturen.

5. Semesterflirten som extra krydda

Efter att ha tröttnat på att bara svepa igenom samma ansikten under de senaste 18 månaderna, kommer många vara frekventa dejtingsappsanvändare på resande fot under 2022. Hälften svarar att de är sugna på en semesterflirt nästa resa, och då får man ha i åtanke att de flesta andra tillfrågade förmodligen är i ett förhållande. Kombinationen av nya ansikten och nya platser tordes ge upphov till en hel del temporära kärleksförbindelser under semestern.

6. Död åt den rigorösa semesterplaneringen

Efter att ha fått höra “nej” under så lång tid kommer resenärer att ha ett mer positivt synsätt under 2022. 63 procent kommer att skippa allt som känns för organiserat och satsa på en flexibel semester där man gör det man känner för, istället för att ha ett detaljerat schema fullt av aktiviteter. Och nästan tre fjärdedelar anger att de kommer att säga ja till varje semestermöjlighet som budgeten tillåter.

Credits
Foto: Getty:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.