Hoppa till innehåll

Så tar du hand om skorna i vinter – expertens bästa tips

Tom Cehlin Magnusson

Svenska skoföretaget Myrqvists grundare Sebastian Öhrn tipsar om hur du tar hand om dina finaste skinn- och mockaskor i vinter.

Hösten är här, och så är det med det. Det positiva med hösten är ju som bekant att man får plocka fram plagg som eleganta höstrockar, halsdukar och manchesterbyxor – kläder som gör det lite roligare att klä sig än sommarens badbyxor och t-shirt.

Ett återkommande klädrelaterat problem om hösten är dock skorna: sneakers klarar man sig en bra bit in i november på, men när snö och slask blir vardag så räcker inte ett par tygskor långt. Samtidigt kan det vara en deppig upplevelse att plocka fram nyinköpta kängor eller brogues – bara för att se sina nya läderskor bli flammiga och trötta av gråbrun snö.

Sebastian Öhrn är grundaren av svenska skoföretaget Myrqvist.

Svenska uppstickaren Myrqvist har på kort tid väckt mycket uppmärksamhet för sina kvalitetskor, som också säljs till en rimlig prislapp. I samband med att företaget lanserade sin höstkollektion grabbade Café tag i grundaren Sebastian Öhrn – som arbetat med skovård i över fem år – för att få tips om hur man tar hand om sina skinn- och mockaskor i höst och vinter.

Fyra tips för att ta hand om sina skor i vinter

Skoblock + vila = sant!

– Det absolut enklaste tipset, som även är ett av de viktigaste, är att låta dina skor vila med ett par skoblock i minst 24 timmar innan de används igen. Skoblock utav cederträ kommer att absorbera fukten men även räta ut gångveck som uppstår.

Wax on, wax off

– Skovax är bra att applicera regelbundet så att du får en skyddande yta som hindrar väta från att tränga in i lädret. Dessutom skapar vax en fin glans och får dina skor att se fräscha ut. Till mockaskor ska man istället använda en impregneringsspray.

Myrqvist satsar på finskor.

Grooma skorna

– Precis som din hud behöver skinnet på dina skor återfuktas något extra när det utsätts för köld och fukt. Skokräm är bra att använda för att återställa de naturliga oljebalanserna i lädret och kommer minska risken för att det ska torka och spricka. För mockaskor får man istället för skokräm använda en återfuktande spray.

Satsa på sulan

– Om dina skor har yttersulor i läder behöver dessa också återfuktas. Eftersom sulorna är gjorda av ett läder som är garvat på ett annat sätt än ovanlädret bör man använda en så kallad sulolja. Under vinterhalvåret kan det dock vara fördelaktigt att använda något grövre skor med gummisula. Vi på Myrqvist har precis tagit fram en ny höst- och vinterkollektion speciellt anpassad för det svenska klimatet. Alla dessa skor kommer med en 360-graders storm-welt som ökar vattentätheten och är försedda med en broddad gummisula som även ger bra grepp på isiga trottoarer.

Bild på mocka- och läderskor från Myrqvists senaste kollektion.

Myrqvists höstkollektion finns tillgänglig på företagets hemsida och i företagets butik i Stockholm nu. 

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.