3 bästa tipsen för att hålla vinterskorna snötåliga och snygga

Öka livslängden på dina skor i vinter – med skovårdsproffset Anders Sundströms bästa tips.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2017-11-21 15:19  |  Lästid: 2 minuter

Anders Sundström var en av finalisterna i SM i skoputsning 2017 och den du ska lyssna på när det kommer till hur du på bästa sätt tar hand om dina skor i vinter. Café frågade skoputskungen om hemligheterna bakom en ren och hållbar vinterkänga.

“Rengör skorna – gärna varje dag”

– Ett klassiskt misstag många gör är att inte torka av skorna när man kommer hem. Ofta blir det saltfläckar och smuts på skorna och då är det bra att så fort som möjligt torka av fukten med en handduk och borsta bort eventuella smutslager, säger Anders.

Gör så här: Borsta bort smuts från skorna med en skoborste och lägg på rengöring med hjälp av en fuktig rengöringsduk. Låt sedan skorna torka naturligt. 


"Vårda skorna med återfuktande skokräm"

– När du går i snö och slask hamnar det salt på skorna som gör att många skyddande delar i lädret försvinner. Det torkar även ut lädret vilket gör att skorna lättare går sönder. Återfukta det med en skokräm som tränger sig in i lädret så att det blir mjukt igen. Ett exempel är den här skokrämen från Springyard.

Gör så här: Applicera ett tunt lager skokräm på skorna och låt det torka i tio minuter. Polera sedan med en skoborste för att få en finare glans.

"Använd vaxfett eller impregneringsprej"

– När du fått en fin och glansig yta är det dags för impregnering för att skydda skon mot ny smuts. Ett skyddande lager är särskilt bra att lägga på under en period du inte använder skorna. Här är det viktigt att skilja på om det är en lädersko eller en mockasko. Har du en lädersko kan du använda ett vaxfett för att skydda och impregnera lädret, medan en mockasko ska impregneras med en sprej som används när skon är ren, säger Anders.

Gör så här: Spreja skorna med impregneringssprej från ett avstånd på cirka 15 centimeter och låt dem torka i 24 timmar för bästa effekt.

Känns det här som en jobbig process? Du kommer ganska långt bara med att tvätta av skorna när du kommer hem också. Att göra en noggrann rengöring på våren innan du ställer in vinterskorna i garderoben är också bra. Glöm heller inte att det är billigt att ta hand om dina skor eftersom att du då ökar livslängden på dem.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-10 14:38