Hoppa till innehåll

Så vet du om alkoholvanorna under semestern gick för långt

Thowe Wagner Larsson

Har du svårt att trappa ner från sommarens alkoholmängd?

Har semestern varit en härlig ledighet full av dekadens? Något glas vin till maten flera dagar i veckan, kall öl i solen och drinkar när kvällen smyger sig på?

Under semestertider är vi många som unnar oss mer än vanligt och de flesta av oss återgår till våra rutiner när semestern är slut. Men för en del innebär de nya dryckesvanorna en risk och det är de som dricker mycket året om som kan falla hårdast.

– Då kan det vara svårare att sedan återgå till måttligt drickande när andra gör det. Så på det sättet är det är semestern en riskperiod för den grupp som kanske är lite mer sårbar eller utsatt, säger Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet, till Metro.

Hur vet man om man är i riskzonen?

Det tydligaste tecknet på att du har fått problem med alkohol är att du själv känner att du har förlorat kontrollen.

Ett annat sätt är att titta på hur konsumtionen ser ut under semestern kontra hur mycket du drack under våren. Ju oftare du dricker desto mer resistent blir hjärnan och levern mot alkohol vilket gör att vi behöver dricka mer för att uppnå samma rus. Upplever du att du inte känner av alkoholen när du dricker samma mängd under semestern som under våren är det ett varningstecken på att din kropp börjar vänja sig.

– Har det skett en tydlig och markant ökning av konsumtionen så kanske man ska komma överens med sig själv om att åtminstone minska så att man bara dricker ett par gånger per vecka och också mindre vid varje tillfälle. Det behöver inte handla om att bli nykter utan om att dricka klokare och under risknivåerna, säger alkoholexperten Peter Wirbing på Beroendecentrum i Stockholm till Kollega.

Juan-Pablo Roa, vd på IQ, ger ett tips på hur man kan minska alkoholkonsumtionen under sommaren.

– Ett tips för den som ofta dricker alkohol under sommaren är att varva alkoholhaltiga drycker med några av alla de nya alkoholfria dryckerna som kommit de senaste åren.

Att byta ut alkoholhaltiga drycker mot alkoholfria är ett sätt att behålla semesterkänslan även i vardagen. Idag finns det en uppsjö av goda, alkoholfria viner, cider och öler som passar lika bra till maten som de med alkohol.

Alkoholprofilen kan du testa dig själv om du ligger i farozonen. Besök Alkoholhjälpen om du vill läsa mer om alkoholproblem och vad du kan göra om du vill få hjälp.

Läs våra tips på den bästa alkoholfria biran i sommar >

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.