Sanningen bakom våldtäktsscenen får folk att rasa mot Brando och Bertolucci

Maria Schneider visste inte vad som väntade när hon kom till inspelningen den där dagen. Bernardo Bertolucci och Marlon Brando hade planerat en grym våldtäktsscen som inte fanns med i originalmanus – för att hennes förnedring skulle kännas äkta.

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2016-12-05 13:01  |  Lästid: 3 minuter
Maria Schneider och Marlon Brando i filmen Sista Tangon i Paris. Foto: IBL/Allover Press

Maria Schneider och Marlon Brando i filmen Sista Tangon i Paris. Foto: IBL/Allover Press

I Bernardo Bertoluccis film Sista Tangon i Paris (1972) finns en omtalad scen där den 19-åriga skådespelerskan Maria Schneiders karaktär blir våldtagen analt med smör som glidmedel av en 48-årig Marlon Brando. Men hennes tårar var inte på låtsas, hon kände nämligen inte till att scenen skulle spelas in förrän precis innan tagning.

I helgen uppmärksammades en intervju med regissören från 2013 där han erkänner att skådespelerskan hölls ovetande om våldtäktsscenen. I intervjuklippet som nu har blivit viralt förklarar regissören hur han och Marlon Brando kom på idéen.

– Vi åt frukost på golvet i lägenheten där vi filmade, och Marlon var med. Där fanns en baguette och smör och vi tittade på varandra, och utan att säga något visste vi vad vi ville ha. På sätt och vis var jag hemsk mot Maria, för jag berättade inte för henne vad vi planerade, säger Bertolucci.

Se intervjun här:

Han och Marlon Brando bestämde att de skulle frångå originalmanuset och smörja in skådespelerskans anus med smör för att ”få en reaktion från en flicka – inte en skådespelerska” och för att förnedringen skulle kännas äkta.

När Maria Schneider kom till inspelningen samma dag som scenen skulle spelas in fick hon veta vad som väntade. Hon motsatte sig det hela men pressades av Marlon Brando och Bertolucci att genomföra våldtäktsscenen ändå. Och att hon gick med på det ångrade hon bittert efteråt.

– Jag skulle ha ringt min agent eller fått min advokat att komma till filminspelningen, för man kan inte tvinga någon att göra något som inte står i manus. Jag visste inte det då, sa hon till Daily Mail i en intervju från 2007.

Skådespelerskan grät på riktigt i scenen där hon ses slå med händerna mot golvet och skrika nej. I närbild får man se Marlon Brando ta en klick smör och smörja in Maria Schneiders anus. I efterhand har hon berättat att hon kände sig våldtagen av de båda männen, även om det Marlon Brando gjorde ”inte var på riktigt”.

Efter filmen bröt hon kontakten med regissören, gick in i en depression och hennes karriär tog sig aldrig riktigt igen. Brando och Bertolucci prisades däremot för sina prestationer i filmen.

Bernardo Bertolucci fick en stjärna på Hollywood Walk of Fame 2008. Foto: IBL/Allover Press

Bernardo Bertolucci fick en stjärna på Walk of Fame 2008. Foto: IBL/Allover Press

Sista tangon i Paris kom att bli en av regissörens mest berömda filmer, och sexscenerna var så kontroversiella att Bertolucci fälldes för brott mot sedlighetslagen i Italien och fick avtjäna fyra månaders fängelse villkorligt.

Maria Schneider avled i cancer 2011 och hade då, i ett flertal intervjuer, redan berättat om sanningen bakom våldtäktsscenen. Det är dock först efter att intervjun med Bertolucci blev viral som det har kommit till allmän kännedom – och nu rasar Hollywood mot övergreppet.

Café har valt att inte publicera bilderna från våldtäktsscenen.

Källa: Independent, The Guardian, Daily Mail, Variety

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-12-06 11:13