Ibland kan målbilden av svällande muskler och bättre kondition vara livets största drivkraft då det gäller att skynda mot skivstången, löpspåret eller gruppträningspasset. Ibland är samma anledning knappt värd att leta fram träningsväskan för.
Av den anledningen är det viktigt att vi tränar för någonting ”större”. Någonting som påverkar och förbättrar oss på fler plan än de träningsrelaterade.
Här får du Schyffert och Björks spegling av hur deras mentala- och vardagsbaserade hälsa påverkats under deras veckor med tuff och påfrestande träning.
Träning och mental hälsa
Att fysisk aktivitet och kroppens ”må-bra hormoner” älskar varandra vet redan många. Men vad kan vi förvänta oss för konkreta resultat genom att börja- eller öka på vår nuvarande träningsmängd?
På Karolinska Institutet i Stockholm har psykologer, läkare och fysiologer slagit fast att träning och motion inte bara utrustar kroppen med starkare immunförsvar och endorfinkickar – utan också positivt påverkar och effektiviserar vår hjärnaktivitet både lång- och kortsiktigt. En egenskap förknippad med mindre stress och bättre förmåga till mental avslappning.
Genom att utsätta kroppen för någon form av aerob träning (konditionsfrämjande motion) i 30 minuter tre gånger per vecka minskar vi radikalt risken för stressrelaterade sjukdomar och känslomässiga problem. Det sistnämnda av anledning att psykologer nu sett och styrkt sambandet mellan ”god fysik” och en ökad känsla av att vi ska kunna lösa de uppgifter och problem dagen har framför sig. Något många tidigare, tyvärr, slussats in i medicinernas värld för att råda bot på innan fysisk ansträngning ens testats.
Så, om dagen då du helt enkelt inte känner för att träna kommer – påminn dig själv om att motion, oavsett dess form, sänker din stressnivå, lugnar dina hjärnvågor, skapar bättre sömnmönster, stärker immunförsvaret och effektiviserar din kroppsfunktion till att mobilisera all energi för att lösa eventuella problem.
Henrik Schyffert
”Träningen ger mig 1 h extra sömn varje natt”
I början av vår träningsresa var Henriks liv kantat av långa arbetsdagar och sena kvällsföreställningar. En kombination som kan stressa upp och riva ner rutiner på en och samma gång.
Henrik har kontinuerligt och successivt ökat på träningsdoseringen och nu lyckats hitta effektivare sätt där ”träning” ges mer plats i vardagen – även då han inte hinner åka till gymmet. En förändring som sänkt hans stressnivåer, blodtryck och gett positivare sömnmönster.
”Förut sov jag oftast dåligt, men nu när kroppen får jobba hårdare och oftare kommer jag lättare till ro.”
För Henrik, som så många andra, skapar de små detaljerna en komplett helhet i livspusslet. Smartare och mer återkommande träning skapar mindre stress – vilket leder till striktare kost och bättre sömn. Vips så är den positiva spiralen igång!
Hälsoikonen berättar också glatt om hur han nuförtiden inte ens reflekterar över mindre, men likväl ansträngande, saker i vardagen.
”Jag släpar och bär kassar uppför trapporna utan att ens tänka på om det finns hiss i huset. När jag väl kommit halvvägs fattar jag vad jag gör och påminns över hur skönt det är att orka mer än tidigare”.
Testa Henrik Schyfferts roddintervaller för att skapa starkare vardagskondition!
Träna ditt helt ”vanliga pass” precis som du brukar – men addera och avsluta sedan med detta 3:10 minuter långa intervallupplägg på roddmaskinen.
5 x 30 sekunders maxtempo på roddmaskin (vars motstånd skall vara inställt på tyngsta utväxling)
Enjoy!
– 30 sekunder maximalt tempo
– 10 sekunder vila
– 30 sekunder maximalt tempo
– 10 sekunder vila
– 30 sekunder maximalt tempo
– 10 sekunder vila
– 30 sekunder maximalt tempo
– 10 sekunder vila
– 30 sekunder maximalt tempo
– Andas!
Martin Björk
”Vill liksom mest bara gå runt naken och njuta just nu”
Martin har sedan resans start haft en träningsvilja stark nog att flytta berg.
Men trots en historik bestående av veckor fyllda med svettiga träningspass kantades hans vardag av sömnsvårigheter och stressade beslut. Han var helt enkelt för ”bra” för att ligga kvar på samma träningsnivå, och lyckades av den anledningen inte maximera träningens alla positiva effekter.
Tack vare att vi kastade om Martins hela träningsupplägg och fann nya, mer utmanande, vägar blev plötsligt samma träningsmängd ”svårare” för hans kropp att hantera. Något som resulterat i bättre fysiska resultat, men också en större utmattning som genererat ny stolthet och mer balanserad sinnesro.
”Jag har fått äran att att träna med Thomas i snart 2 månader och utvecklingskurvan har varit enorm. Jag har aldrig känt mig så välbalanserad i kroppen, och självklart påverkar det mig både mentalt och fysiskt på ett positivt sätt.
Jag vill liksom mest bara gå runt naken och njuta just nu”
Förutom drömkroppen har Martins sömnmönster och återhämtning påverkats positivt, vilket speglas tydligt i en mer energifylld och peppad vardag än tidigare.
Så, av dessa anledningar får Martin statuera exemplet som påpekar att ordspråket ”den bästa träningen är den som blir av” behöver korrigeras.
För att lyckas med bedriften att nå nästa nivå, oavsett om det gäller större och mer värdefinerade bröstmuskler eller ökad sinnesro, behöver kroppen – precis som intellektet – utmanas!