Hoppa till innehåll

SD:s 5 sjukaste bortförklaringar efter sexövergreppet

Sofia Börjesson

Dumpad och hämndlysten, en skicklig infiltratör eller full och klängig? Det är några av SD-anhängarnas teorier kring det misstänkta sexövergreppet i riksdagen.

På måndagen avslöjade TV4:s Kalla fakta att Sverigedemokraternas riksdagsledamot Hanna Wigh lämnar partiet och blir politisk vilde. Anledningen, uppger Wigh, är att hon har utsatts för ett sexuellt övergrepp av en högt uppsatt partikollega i riksdagens lokaler.

– Han hade en hand mot halsen och tryckte mig mot väggen. Sedan tog han den andra handen som han hade ledig, och så tog han ner den innanför mina byxor och tryckte upp ett finger, berättar Wigh i programmet.

Det dröjde inte länge förrän det blåste upp till storm inom partiet. Partiledare Jimmie Åkesson var med i TV4 under tisdagsmorgonen och berättade att han var illa berörd av det som framkommit och att man tar det på största allvar inom partiet. Enligt Wigh kände Åkesson till sexövergreppet men det förnekar han bestämt.

Senare under tisdagen berättade SD:s presschef Henrik Vinge att den anklagade riksdagsledamoten nu tar en timeout från riksdagen. Den anklagade SD-politikern har sagt att han är ”bedrövad” och att ”anklagelserna är falska”.

– Vår förhoppning är att polisen ska kunna reda ut anklagelserna så att sanningen kommer fram, säger Henrik Vinge till Expressen.

Uppgifterna om det sexuella övergreppet möttes av en rad olika (bort)förklaringar från anhängare till partiet, och många menar att Hanna Wighs berättelse inte är trovärdig. Vi tog en titt på Twitter och i kommentarsfälten på Sverigedemokraternas officiella Facebooksida, deras inofficiella Facebookgrupp Blåsipporna samt i kommentarsfält på SD:s riksdagsledamötens Julia Kronlöfs Facebooksida.

Här är några av SD-anhängarnas (minst sagt kreativa) teorier.

1. ”Hon kanske har blivit dumpad??”

Blåsipporna är en Facebookgrupp som återkommande används av SD:s kommunikationsavdelning för att nå ut till gräsrötterna, enligt Expo. I en tråd i gruppen är det flera som insinuerar att Hanna Wigh hittat på för att hon har blivit dumpad. Sajten Inte rasist, men har tagit skärmdumpar från kommentarsfältet.

”Hon kanske har blivit dumpad??” skriver en person och får genast svar:

”Jag har tänkt den tanken med, men inte vågat gå ut med den. För det kränker väl en del att säga att det finns fruntimmer som blir fullständigt från vettet när dom inte får som dom vill. […]”

Och det är flera som sällar sig till teorin:

”Sånt händer varje dag. Både bland män och kvinnor. Nån blir dumpad och får inte det de vill ha. Då föds hämndbegäret. Skulle inte förvåna mig om det är något sånt.”

2. ”Money talks”

Vissa misstänker också att Hanna Wigh har fått pengar för att smutskasta Sverigedemokraterna i TV4. Teorin luftas bland annat i Facebookgruppen Blåsipporna men även i kommentarsfälten på Sverigedemokraternas Facebooksida:

”Money talks.”

”Pengar så klart.”

Och på Twitter:

Skärmdump från Twitter.

3. ”Hon var berusad och klängig”

I Facebookgruppen Blåsipporna är det även någon som vill minnas att det finns vittnesmål:

”Det här är ju inte första gången det här kommer upp. Minns jag inte fel finns det vittnesmål till den påstådda händelsen. Om att hon var berusad och klängig.”

4. Hämnd på grund av uteslutning

Andra menar att Hanna Wigh inte alls har lämnat partiet frivilligt utan blivit utesluten.

Skärmdump från Twitter.
Skärmdump från Twitter.

5. Eller är hon en skicklig infiltratör?

Skärmdump från kommentarsfältet på riksdagsledamoten Julia Kronlöfs Facebooksida.

Sammanfattningsvis skulle alltså Hanna Wigh ha varit infiltratör, vilja hämnas, varit ”berusad och klängig”, vara ute efter pengar eller ha blivit dumpad. Detta enligt SD-anhängare på nätet, vilket är raka motsatsen till hur Kvinnofridslinjen rekommenderar att man bör agera när någon berättar om ett sexövergrepp.

Där är att lyssna på kvinnan och att inte ifrågasätta henne två saker som är särskilt viktiga.

Vad man i alla fall vet är att det knappast är första gången som partiet har hamnat i liknande situationer. 2013 anmäldes en chefstjänsteman inom Sverigedemokraterna för våldtäkt av en kvinnlig partikollega och flera kvinnliga partimedlemmar har vittnat om sexuella trakasserier, bland annat i en granskning av Expressen.

Nu ligger Wighs ärende hos polis och åklagare och en förundersökning har inletts. Vad man kommer fram till får tiden utvisa.

Kent Ekeroth (SD) har fått sin beskärda del timeouts, här kan du läsa barnpsykologens sågning av timeout som uppfostringsmetod.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.