Hoppa till innehåll

De här kommunerna röstade märkligast i Sverige

Från Pajala i norr till Sjöbo i söder: här är kommunerna som röstade mest avvikande i riksdagsvalet.

Efter det extremt jämna valet 2018 råder det förvirring och dödläge: vem blir egentligen ny statsminister? Var valet 2018 den slutgiltiga spiken i kistan för blockpolitiken, som Stefan Löfven hävdade i sitt tal i går? Och utlandsrösterna – hur mycket kan de egentligen påverka mandaten mellan de rödgröna och alliansen?

Dimman lär förmodligen – och förhoppningsvis – skingras de närmsta dagarna och vi kommer att få veta hur vårt land ska styras de närmsta fyra åren – och av vilka.

I går kändes alla som vinnare: S tappade inte så mycket som befarat, M tappade mycket men verkar (eventuellt) få Kristersson som statsminister, V gick starkt framåt och SD ökade i mandat i sin vågmästarroll. Mp klarade riksdagsspärren, KD gjorde ett superval – precis som Centern. Och Liberalerna, ja dom är alltid Liberalerna.

Men hur röstade egentligen svenska folket på lokal nivå? Café har undersökt röstfördelningen till riksdagsvalet – kommun för kommun – för att hitta områdena som röstade mest avvikande mot riksgenomsnittet.

I Pajala röstade hela 20,1 procent på Vänsterpartiet i riksdagsvalet 2018.

Pajala – Norrlands mesta vänster

V: 20,1 procent | 7,9 procent i hela landet.

Att norrlänningar av tradition lutar kraftigt till vänster är sen gammalt. Starkaste stödet för Jonas Sjöstedt-ledda Vänsterpartiet hittar vi i väldigt nordliga Pajala. Räknar vi in sossarnas 38 procent blir det röda stödet i den lilla Norrbotten-kommunen totalt.

Fler noterbart starka V-kommuner: Umeå, Göteborg, Jokkmokk, Malå, Stockholm.

I skånska Sjöbo röstade hela 39,4 procent på Sverigedemokraterna i riksdagsvalet 2018.

Sjöbo – Än en gång Skånes SD-Mecka

SD: 39,4 procent | 17,6 procent i hela landet.

Sverigedemokraternas röstdominans i Skåne är kraftig. I många kommuner är man klart största parti i valet till kommunfullmäktige. Detsamma gäller även i valet till riksdagen, där SD fick flest röster i 19 av 33 kommuner. Värst var stödet än en gång i Sjöbo, där partiet ökade med hela 9,4 procentenheter sen förra valet.

Fler noterbart starka SD-kommuner: Bjuv, Bromölla, Ljusnarsberg, Klippan.

På ön Öckerö utanför Göteborg röstade 19,4 procent på Kristdemokraterna i riksdagsvalet 2018.

Öckerö – Bohusläns bibeluppstickare

KD: 19,4 procent | 6,4 procent i hela landet.

Bibelbältet med Jönköping i spetsen har fått konkurrens från väster. Efter att ha varit under riksdagsspärren i flera opinionsmätningar under mandatperioden gjorde Kristdemokraterna ett starkt val med sina 6,4 procent i riksdagsvalet. Allra populärast att lägga sin röst på Ebba Busch Thors kärnfamiljsorienterade parti var det på ön Öckerö utanför Göteborg. I kommunvalet blev man också största parti med 27,7 procent.

Fler noterbart starka KD-kommuner: Mullsjö, Sävsjö, Gnosjö, Habo.

I norrländska Krokom röstade 18,9 procent på Annie Lööfs Centerpartiet i riksdagsvalet 2018.

Krokom – Annie Lööfs nya semesterort

C: 18,9 procent | 8,6 procent i hela landet.

Lilla Krokum två mil utanför Östersund hyser starka Annie Lööf-sympatier. 18,9 procent valde att lägga sin röst på Annie Lööfs Centerpartiet, som också gjorde ett riktigt starkt val på riksnivå. Noterbart är att Centern gick starkt i en annan norrländsk kommun, Robertsfors, där partiet också fick 18,9 procent – och hela 30,2 procent i kommunvalet.

Fler noterbart starka C-kommuner: Robertsfors, Gotland, Ovanåker.

Mer om valet 2018 från Café!

”Valfusk! Folkpartiets valsedlar borta!” och 9 andra roliga reaktioner valet 2018

Här är alla partiernas vallåtar 2018 – och de låter exakt(!) som du tror

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.