Annons

Se klippet när Martin Timell försöker säga ”hen” – och verkar hata ordet

Martin Timell gillar inte ordet ”hen” och när han ska säga det himlar han med ögonen, grimaserar och låter som en seriefigur. Vi frågade varför.

Olle Arnell

timell

Anders och Martin Timell. Foto: IBL

Martin Timell har varit med sedan starten av bygg- och fixaprogrammet Äntligen Hemma och medverkat i samtliga 38 säsonger. Nu sprids ett klipp av en helt annan typ med programledaren, efter att komikern David Druid publicerade det på Twitter i höstas.

Annons

I den korta filmen tipsar Martin tittarna att kontrollera om hantverkaren man anlitar, han eller hon – eller hen – har våtrumslegitimation. Finner du inget roligt i den meningen?

Kolla på klippet!

Café kontaktade Martin för att fråga om sekvensen, som man kan se hur många gånger som helst. Vi passade även på att fråga om den tweet som hans bror skrev ganska exakt 3,5 år tidigare, i april 2012.

Gilla Cafe.se på Facebook

Vad händer i det här klippet?

– Vi har inget manus eller så, man bara reagerar när det är en debatt kring ordet. Jag är kanske för ortodox för att säga hen.

Det känns inte som att du tycker att begreppet hen är helt hundra?

– Det är mest att jag tycker att det är patetiskt att byggbranschen är som den är när det gäller könsfördelning, och att då kommande sättandes med att man ska säga hen istället för han eller hon när de borde lägga krutet på att främja att tjejer kommer in i branschen istället.

– Jag hade med en tjej i Äntligen Hemma som var målare. Hon var fantastiskt duktigt, verkligen superbra – men hon slutade för att hon blev trakasserad av sina kollegor på sin vanliga arbetsplats. Hon fick höra saker som att ”Du ska inte tro att du är någon bara för att du är med i tv” och så där. Så varför lägga ner energi på ordet hen istället för att få in fler kvinnor?

– Jag har bara kvinnliga chefer och det är ju bra. Bäst person på bäst plats kan jag tycka, sen spelar det väl ingen roll vad man har för kön? Hittar du någon annan bransch som är så mansdominerad?

– Tittar du på inredningsprogram idag så ska tjejer inreda och styla och killarna ska bygga, vi måste komma längre. Jag skulle från djupet av mitt hjärta vilja att det kom in fler tjejer i branschen.

Har du fått några reaktioner på klippet tidigare?

– Inga alls.

Din bror Anders har också uttryckt viss skepsis mot begreppet tre år tidigare, har ni pratat om det?

– Jaså, vad sa han då?

Han skrev bara kort och gott på Twitter att ”ordet ‘hen’ kan dra åt helvete”.

– Det låter som min bror, haha. Vi brukar ha rätt gemensamma åsikter kring att alla ska vara så PK, och Gud nåde den som inte är det. Vi har väl lite viktigare saker att bry oss om. Hur har människor det i Mogadishu (Somalias huvudstad, reds. anm.) till exempel? Afghanistan? Det är inte viktigt med hen. Gör något på riktigt istället för att använda ett ord.

Har du något favoritord?

– Ja det har jag faktiskt. Frid är mitt favoritord.

 

Fotnot: Ordet hen är med i Svenska akademiens ordlista sedan april 2015. Hen ersätter hon eller han, vederbörande eller någon av okänt/anonymt kön – eller refererar till en person som inte kan eller vill identifiera sig som man eller kvinna.

Annons

Dela (286)
Tweeta

Annons


Laddar