Efter anklagelserna – alla program med Martin Timell stoppas

TV4 beslutar att alla program med programledaren Martin Timell kommer att ställas in, efter anklagelserna mot honom om sexism och sexuella kränkningar.

Joel Linde  |  Publicerad 2017-10-20 15:13  |  Lästid: 2 minuter

I kölvattnet av Harvey Weinsteins sexövergrepp i Hollywood, och den efterföljande hashtagen #metoo, har ett antal svenska män i högt uppsatta positioner pekats ut av kvinnor för att ha sexuellt trakasserad och förgripit sig på dem. En av dem är Martin Timell på TV4, som anklagas för att ha antastat och på flera sätt betett sig sexistiskt mot sina kvinnliga kollegor. Så här skriver bolagets vd, Casten Almqvist, i ett pressmeddelande.

“Det globala uppropet #metoo har dessvärre visat sig vara både nödvändigt och inte en dag för tidigt. Tyvärr har vårt eget misslyckande bidragit till att debatten i Sverige kantrat och i många stycken kommit att handla om namngivningen av två medieprofiler snarare än den stora frågan om hur vi män behandlar våra kvinnliga medmänniskor – oavsett om de jobbar med TV4-program, i mediebranschen eller någon annanstans i samhället.”

Det aktuella blåsvädret kring Timell började med att hans före detta kollega i programmet Äntligen hemma, Lulu Carter, öppet liknade Martin Timell vid hollywoodproducenten Harvey Weinstein, på sitt Instagramkonto. Paula Fenjima, som arbetade tillsammans med Martin Timell i programmet Deal or no deal, 2009, publicerade också en bild på Instagram där hon påstår att Martin Timell “greppade tag om hennes rumpa” flera gånger. Därefter följde flera anklagelser om rasistiska, sexistiska och homofoba kommentarer av programledaren. En Efter det har både en film, där Martin Timell skäller ut en kollega, och anonyma vittnesmål om att han kränkt en kvinnlig kollega i en badtunna på sitt landställe, publicerats i olika medier.

TV4, som sänder både Äntligen hemma och Fuskbyggarna som Martin Timell programleder, har kritiserats för att inte ha hanterat anklagelserna tidigare. Under torsdagen fattade kanalen beslutet att ta Timell ur tjänst, och på fredagen kom också beskedet att lyfta alla program där Timell ingår, från tablån.

“Vi kommer omgående lyfta program med den anklagade programprofilen ur tablån och våra digitala tjänster, och samtidigt stoppa inspelningen av återstående program”, står det i pressmeddelandet.

TV4 skriver också att de kommer vidta kraftiga åtgärder för att motverka fortsatta trakasserier och otrygghet på arbetsplatsen.

“Vi kommer omgående bjuda in övriga tv-hus (SVT, MTG, Discovery) samt de ledande produktionsbolagen till en sittning hos oss där vi ska diskutera och finna åtgärder på hur branschen ska bli bättre på att agera i frågor om missförhållanden i produktioner i allmänhet och diskriminering och trakasserier i synnerhet.”

Uppdatering: Nu erkänner Martin Timell bland annat att han tafsat på Paula Fenjima och säger att han kommer ringa upp alla som han kränkt för att be om ursäkt. Han säger även att han förmodligen är sexist.

– Vad jag har läst där så är det att jag tydligen har tagit henne på rumpan i någon frukostkö. Det här är 11 år sedan. Jag har inga som helst minnen här, men det är hennes upplevelse som stämmer. Även om inte jag minns det. Det är klart som fan jag ber om ursäkt för det också. Jag har gjort saker som jag inte har menat något illa med. Som inte har varit avsedda som sexuella trakasserier, säger han till Expressen.

När reportern frågar honom hur han menade det, säger han:

– Det låter konstigt men som en rolig grej, man skämtar eller man säger något i samband med det. Tar man det ur sin kontext så är det klart det är för jävligt, det är klart det är för jävligt.

Läs även männen tips till andra män – hur de ska göra för att motverka ruttna strukturer, samt Musse Hasselvalls bekännelser om hur han har kränkt kvinnor.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-23 16:59