Hoppa till innehåll

Se Obamas fina tal – när Ellen Degeneres får hedersmedalj

Joel Linde

President Barack Obama delade ut Frihetsmedaljen till bland andra Ellen Degeneres, för hennes ovärderliga mod och arbete för hbtq-personers rätt. Och det är en känslosam och tårfylld ceremoni.

Ellen Degeneres komedishow Ellen sändes 1994-1998, och under fjärde säsongen kom hennes karaktär – som i mångt och mycket var henne själv – ut som gay. Kort därefter var Ellen Degeneres på omslaget av Time Magazine med rubriken ”Yep, I’m gay”.

Hennes öppenhet om sin sexuella läggning ledde till stor debatt och hon blev öppet kritiserad från många håll, men också hyllad för sitt mod och för det stöd hon gett åt hbtq-samhället.

Nu, nästan 20 år senare, hedrar den avgående presidenten Barack Obama Ellen för samma mod och hennes stora betydelse för htbq-samhället.

– Det är lätt att glömma nu, när vi har kommit så långt, när äktenskap är jämställt enligt lag, just hur mycket mod som krävdes av Ellen för att komma ut på den mest offentliga av scener för nästan 20 år sedan, säger Obama under sitt tal i Ellens ära.

– Hur viktigt det var, inte bara för hbtq-samhället, men för oss alla, att se någon så full av vänlighet och ljus, någon vi tyckte så mycket om… utmana våra egna antaganden.

Frihetsmedaljen är den högsta civila utmärkelsen någon kan få i USA.

Se hela talet här nedan. Under kan du även se Ellen Degeneres första stora intervju efter att hon kommit ut, då hon pratar med Oprah Winfrey i direktsändning och får stå upp emot det kristna USA.

https://www.youtube.com/watch?v=7yA8oyaSqkI

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.