Hoppa till innehåll

15 anledningar att bränna dina sista semesterdagar i Italien

Varenna i Italien.
Karin Wimark

Alla vägar må bära till Rom, men det är bland vinrankorna och kustbyarna på den italienska landsbygden som Café-redaktionen trivs bäst. Vi ger dig 15 anledningar att bränna dina sista semesterdagar i Italien.

1. Ascoli Piceno, Marche

Foto: Getty Images

I doldisregionen Marche ligger en stad som bokstavligt talat glänser. Ascoli Piceno är äldre än Rom och kryllar av arkitektur från romartiden. I stadens närhet finns nationalparken Monti Sibillini och naturreservatet Monti dei Sibillini, och havet är bara ett stenkast bort. Men det som är unikt för just Ascoli Piceno är att gatorna i den gamla stadsdelen täcks av den marmor­liknande kalkstenen travertin, som får hela staden att glänsa. Slå dig ner på något av kaféerna på historiska Piazza del Popolo och gör en utflykt till Castel Trosino som endast ligger några kilometer bort.

I närheten: Grande Anello dei Borghi Ascolani

Foto: Getty Images

Vandra hela eller delar av den 10 mil långa vandringsleden Grande Anello dei Borghi Ascolani som sträcker sig i en cirkel längs bergskedjan mellan medeltida byar, slottsruiner och Marches vackra landskap.

2. Neive, Piemonte

Foto: Getty Images

I vindistriktet Langhe i Piemonte ligger en rad mysiga byar och städer. Neive är en av höjdpunkterna. Den lilla staden ligger upphöjd på en kulle med trånga kullerstensgator och en välbevarad stadskärna. I stadens stadshus ligger vinkällaren Bottega dei quattro vini som grundades 1983 av en grupp vinodlare i Neive. Hit kan du gå för provning av lokala klassiker som Barbera, Dolcetto d’Alba, Barbaresco och Moscato d’Asti.

I närheten: Alba

Foto: Unsplash

Matstaden Alba är känd för sin vita tryffel. Reser du hit under hösten finns möjlighet att följa med ut på tryffeljakt. Den gulliga staden La Morra har tre kyrkor, tre kapell och bästa panorama­vyn över området. Staden Barolo är ett måste för alla vin­älskare och känd för det lokalodlade vinet med samma namn.

3. Burano, Venedig

Foto: Unsplash

Venedig är byggd på över hundra öar, så skippa de mest folktäta delarna för en färgglad dagsutflykt. Den pittoreska fiskebyn Burano ligger cirka 45 minuter med båt från Fondamente Nove på huvudön och är känd för sina vackra spetsbroderier som blev på modet under 1600-talet. I vissa butiker kan du än i dag hitta hantverket. Men ön är också känd för sina färgglada hus! Strosa runt i Buranos gränder och slå dig ner för en kaffe vid kanalen som delar ön. Spana också in krogen Venissa på grannön Mazzorbo – endast en gångbro emellan – som både har en ”vanlig” stjärna och en grön stjärna i Michelinguiden liksom egen vingård på ön.

4. Atrani, Kampanien

Foto: Getty Images

Det finns en anledning till att folk från hela världen vallfärdar till Amalfikusten. Den före detta fiskebyn Atrani skuggas ofta av mer populära Positano, Amalfi och Sorrento – men är minst lika charmig. Här trängs uteserveringar och citronträd på torg och i smala gränder. Den vackra kyrkan San Salvatore de Birecto hänför. Likaså den avslappnade stadsstranden Spiaggia di Atrani. Slå dig ner på restaurangen Le Arcate från 1959 för stenugnsbakad pizza eller ta en 10-minuterspromenad till grannbyn Amalfi, där bland annat Michelinkrogen Sensi ligger. Missa inte heller den något gömda stranden Spiaggia di Castiglione!

I närheten: Fiordo di Furore

Spektakulär liten strand mellan Amalfi och Praiano där höga klippor skapar en liten fjord och där våghalsiga simhoppare varje sommar tävlar i dykning från den lilla bron. 

5. Bogliasco, Ligurien

Foto: Getty Images

Medan turister från hela världen dras till de pittoreska byarna i Cinque Terre semestrar italienarna i Golfo Paradiso, strax söder om Genua. Bogliasco är den traditionella liguriska byn med fiskebåtar i hamnen och surfare i havet – ja, här finns surfvågor året om. Räkna med rofyllda dagar, opretentiösa aperitivo­barer och stenstränder. För den konstintresserade är Museo Raccolte Frugone väl värt en utflykt – en färgglad villa omgiven av citronträd och fylld med italiensk konst. Eller varför inte moderna Museo Wolfsonian strax söder om Genua, med över 18 000 konstverk.

Missa inte: Trofie

Foto: Unsplash

Är det någonstans i Italien du ska äta de handrullade färska pastarullarna trofie så är det här. Givetvis med pesto som är typisk för regionen.  

6. Matera, Basilicata

Foto: Unsplash

Det är svårt att tro att stenstaden Matera en gång i tiden var en skam för Italien. Denna unika stad har varit bebodd sedan stenåldern och de porösa klipporna och de många naturliga grottorna fungerade som bostäder. Men på 1950-talet infördes en lag som förbjöd boende i grottor. Det ansågs inte acceptabelt i ett modernt samhälle. Under årtionden låg därför en stor del av staden öde, men lyckligtvis växte intresset för landets kulturarv och 2019 utsågs Matera till en av årets kulturhuvudstäder i Italien. Utforska den gamla stadsdelen Sassi di Matera som består av ett virrvarr av gränder, trappor, tunnlar och byggnader som är över 2 000 år gamla. Checka in på boutiquehotellet Sextantio Le Grotte della Civita (sextantio.it/legrottedellacivita/matera) eller något av stadens många B&B som ligger de karakteristiska grottorna. 

Visste du att…

Matera har vid flera till­fällen valts ut som inspelningsplats, senast 2021 då Bond-filmen No Time To Die spelades in här. 

7. Manarola, Ligurien 

Foto: Unsplash

Att lista Italiens vackraste byar utan att nämna Cinque Terre vore nästan en synd. Manarola är den näst minsta av de fem byarna som utgör Cinque Terre och fick sitt namn på grund av att den byggdes kring en källa där ett stort vattenhjul, magna rota, placerades på torget. I dag kan du finna en reproduktion av hjulet på torget, och fortsätter du ner till hamnen väntar fiske­båtar och inbjudande klippbad. Missa inte den vackra sol­ned­gångsklippan Punta Bonfiglio strax norr om hamnen för fantastisk utsikt över staden. Slå dig sedan ner på någon av byns många restauranger eller kaféer och beställ in ett glas schiacchetrá – ett sött starkvin som produceras i området.

Foto: Unsplash

8. Varenna Lombardiet

Foto: Getty Images

Comosjön är Italiens tredje största sjö, dit kungligheter från hela Europa reste under sent 1800-tal för avkoppling i storslagna miljöer. Här ligger Varenna med färgglada byggnader och charmiga torg. Trots sitt slående vackra läge har staden lyckats undgå samma utveckling som närliggande Bellagio, där priserna är högre och atmosfären mer glamorös. Missa inte ett besök på Villa Monastero som på 1200-talet var det enda kvinnliga klostret i byn – i dag ett museum med exotisk botanisk trädgård med över 900 sorters växtligheter. Promenera längs Passeggiata degli innamorati (de käras väg) som sträcker sig från tågstationen, längs sjön till den gamla staden – eller hoppa på en av båtarna för en dagsutflykt till de
närliggande byarna Tremezzo, Menaggio och Bellagio.

9. Polignano a Mare, Apulien

Foto: Unsplash

Den vita staden Polignano a Mare balanserar på en klippa med smala, slingrande gränder och små balkonger som blickar ut mot ett turkost hav. Längs inne i en ravin väntar en liten stadsstrand, och i en grotta klättrande på bergskanten ligger en av Italiens vackraste restauranger – Grotta Palazzese. Polignano a Mare ligger i Apulien på Italiens klack och är en italiensk semesterfavorit. Dessutom perfekt att utgå ifrån om du vill upptäcka området. Känner du till sångaren Domenico Modugno? Ja, du vet låten ”Volare, ooooh, cantare ooooh, nel blu dipinto di blu”. Sångaren växte upp i just denna stad och har numera en egen staty nere på torget. Dessutom var han en frekvent besökare på gelaterian Super Mago del Gelo Mario Campanella.

I närheten: Monopoli

Staden ligger endast 10 minuters tågresa bort och har inte bara en charmig gammal stadsdel med en liten båthamn, utan också ljuvliga klippbad som sträcker sig längs kusten.

10. Alberobello, Apulien

Foto: Getty Images

De ikoniska husen som fått den sydita­lienska staden Alberobello i Apulien att hamna på Unescos världsarvslista kallas för trulli. Som små svampar smyckar de konformade vita husen stadsbilden och får en att känna sig som om man befinner sig i ett sagolandskap. Trullihusen byggdes under 1500-talet då många lokalbor kämpade med att kunna betala skatt. Lösningen var att bygga hus av stenar som lätt kunde monteras ner om någon kom och inspekterade. Kom tidigt på morgonen för att slippa trängas i de pittoreska gränderna. 

Boendetips: Trullo Santangelo

Det är inte enbart i Alberobello man kan hitta de pittoreska husen. Checka in på familjeägda Trullosantangelo.it/en med trullihus och egen vin- och olivoljeodling.

11. San Gimignano, Toscana

Foto: Getty Images

Toscana vimlar av vackra byar, men San Gimignano sticker ut – bokstavligt talat. Den medeltida stadens 14 tornhus (ur­sprungligen 72) går nämligen att skåda på flera kilometers avstånd, och till skillnad från många andra italienska städer har San Gimignano lyckats bevara flera av tornen – därav smeknamnet ”Medeltidens Manhattan”. Hit åker du för att charmas av trånga gränder, historiska torg, storslagna vyer över Toscanas böljande kullar och det lokala vinet Vernaccia – vitt, friskt och fruktigt.

I närheten: Siena

Sugen på en roadtrip? Strada Fioraie (SR 429) och Strada del Vino (SR 222) rankas som några av Italiens vackraste vägsträckor och slingrar sig genom området Siena. En perfekt dagsutflykt 45 minuter bort
med bil. 

12. Tropea, Kalabrien

Foto: Getty Images

Syditalienska Kalabrien är en somrig höjdpunkt, inte minst den medeltida staden Tropea som klamrar sig fast på en klippa ovanför havet. Vindlande gränder och små torg omges av en gammal ringmur, och nedanför vilar sandstränder intill turkost vatten. Ikoniska Santa Maria dell’ Isola stoltserar på en udde intill havet och är Kalabriens vackraste kyrka. Lika ikoniskt är det kalabriska köket med såväl franska och spanska som arabiska influenser. Missa inte n’duja, en chilihet korv som oftast serveras utbredd på pizza eller bröd. Eller den klassiska rödlöksmarmeladen ackompanjerad av lokala ostar eller lokal­odlad lakrits.

13. Cefalù, Sicilien

Foto: Getty Images

Den gamla fiskestaden Cefalù på norra Siciliens kust är sinnebilden av en italiensk semesterort. En charmig stadsdel med smala kullerstensgator och mysiga restauranger, en gullig hamn och stränder som har det mesta man kan önska. Dessutom spännande historia och arkitektur, då staden ockuperats av såväl romare som bysantiner, araber och normander. Ta en kaffe på torget framför den ståtliga katedralen, njut av restauranglivet på Piazza Garibaldi och vandra de nästan 300 meterna uppför berget La Rocca som dominerar Cefalùs horisont och har kvarlämningar av en gammal fästning. Belöningen är den fantastiska vyn över kusten. 

Visste du att: White Lotus…

andra säsong utspelar sig på Sicilien i närliggande Palermo men också i Syrakusa och Noto. Hotellscenerna spelades in på hotellet San Domenico Palace i Taormina. 

14. Portofino, Ligurien 

Foto: Getty Images

Portofino är den före detta fiskebyn som i dag är en av de mer exklusiva turistorterna längs Liguriens kust – en etikett staden fick redan på 1800-talet då rika genoveser reste hit på semester. Under de gyllene åren på 1950-talet blev kust­staden en internationell jetsetdestination och rekreationsplats för kändisar som Greta Garbo, Clark Gable och andra Hollywoodstjärnor. I dag är det en populär semesterort som inte är billig, men vacker som få. Spana på lyxjakter och lyxbutiker, besök den urgamla kyrkan San Martino från 1100-talet och utforska den fem kilometer långa vandringsleden som tar dig från Santa Margherita till Portofino.

15. Civita di Bagnoregio, Lazio

Foto: Getty Images

Att Civita di Bagnoregio kallas för den döende staden låter kanske inte så upplyftande, men den gamla staden i Lazio är så unik att vi inte kan låta bli att nämna den. Staden balanserar nämligen på en klippa som sakta vittrar sönder, omgiven av djupa grönskande raviner. Dessutom går dess historia 2 500 år tillbaka i tiden. I dag finns endast 12 bofasta invånare i byn, men sommartid blomstrar staden med restauranger, vandrarhem och barer. För att ta dig hit behöver du promenera en knapp halvtimme från den närliggande staden Bagnoregio. 

Visste du att: Lago di Bolsena…

är den största kratersjön i hela Italien. Besök staden Orvieto, Bolsena eller ta en båtutflykt till den lilla privatägda ön Bisentina som förra året började välkomna besökare på lördagar, sommartid.

Credits
Foto: Getty Images/Unsplash:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.