Sex suveräna skoklassiker

cafevik  |  Publicerad 2014-01-16 09:35  |  Lästid: 3 minuter

Vilka skor bör finnas i varje mans basgarderob? Cafés Julia Stridh listar sex måstemodeller, väljer våra favoriter ur vårsortimentet och guidar dig till rätt klädkombination. 

* * *

CHELSEA BOOTS

Rizzo, 1995 kronor

En känga som passar till kavaj är förstås en väldigt bra sko för det bistra svenska klimatet. Chelsea boot är en ankelhög känga med resår i sidan som har ett ursprung inom ridning. (Modellen med rem och spänne över skon kallas för jodhpurs.) Den slimmade silhuetten gör att kängan inte känns klumpig att bära. Fungerar både i stan och som fritidssko ”på landet”.

Klassiskt snyggt till: Jeans.
Passar även till: Udda byxa med smal fotvidd.
Bär inte till: Formell kostym.

ÖKENKÄNGOR

Clarks, 1 249 kronor

Ett totalt måste i herrskogarderoben sedan den lanserades för brittiska trupper i Nordafrika under andra världskriget. Ökenkängan, eller chukka som den något mer formella varianten kallas, är helt obunden av säsong och går att kombinera med en rad olika kläder.

Klassiskt snyggt till: Korta ull- eller flanellbyxor.
Passar även till: Jeans och dressade shorts.
Bär inte till: För vida byxor som faller över skon.

BROGUES

Church’s, 4 495 kronor.

Brogue (wingtip på engelska) är egentligen inte en skomodell, utan namnet på det vingliknande hålmönstret på tån. Ursprungligen gjordes mönstret av skotska och irländska bönder i början av 1800-talet för att skorna skulle torka snabbare efter en dag ute i våt sumpmark. Mönstret spred sig sedan vidare till aristokratin. Tweed, flanell och brittiskt lantlig miljö är klassisk broguemiljö och enligt strikta traditionalister ska dessa skor inte bäras på kvällen eller vid formella sammanhang.

Klassiskt snyggt till: Tweedbyxor.
Passar även till: Denim, både otvättat och nedslitet.
Bär inte till: Tunna bomullsbyxor.

PENNY LOAFERS

Vagabond, 1 000 kronor

Penny loafers (de med tofsar kallas tassel loafers) är en tidlös skomodell som passar både yngre och äldre män. Namnet sägs härstamma från myntet som amerikanska studenter stoppade i öppningen på skons ovansida. Loafers är av tradition vanligare på sommaren men en svart modell kan med fördel bäras året runt, både till kostym och ledigare klädsel.

Klassiskt snyggt till: Jeans.
Passar även till: Shorts och sommar-kostym.
Bär inte till: Mörk kostym.

DOUBLE MONKSTRAPS

Crockett & Jones, 4 400 kronor.

En klassiker som fått revival de senaste åren hos manliga stilbloggar och modeforum. Förklaringen till ”munkskons” popularitet är givetvis dess stora användningsområde, från nedslitna jeans till affärskostym. De vanliga modellerna har svart skinn eller brun mocka.

Klassiskt snyggt till: Jeans och kavaj.
Passar även till: Kostym med smala och korta byxben.
Bär inte till: Smoking.

DERBY

Alden/Nitty Gritty, 6 495 kronor.

Derbyskon känns igen på den öppna snörningen till skillnad från oxfordskon som har sluten snörning. Av tradition anses därför derbyskon mindre formell och passar allra bäst till jeans och kavaj eller en udda byxa. Den amerikanska skotillverkaren Alden (bilden) gör en populär derby i cordovanläder med stormrand och oljebehandlad sula för att bättre stå emot väta.

Klassiskt snyggt till: Jeans i rådenim eller kostymbyxor i flanell.
Passar även till: Chinos med kort längd.
Bär inte till: En sportig frititidsoutfit.

Julia Stridh

* * *

Foto: Henrik Bonnevier/Agent Bauer. Tidigare publicerad i Café nummer 1/2014. 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-01-16 09:38