Han tröttnade på SF:s dåliga sajt – gjorde ny (mycket bättre) sida

Olle Arnell  |  Publicerad 2015-12-09 15:50  |  Lästid: 3 minuter
sf bio bokning

Har du också försökt boka biobiljett på SF.se men gett upp halvvägs och chansat på att det finns biljetter kvar när du kommer till biografen? Eller kanske till och med struntat att gå på bio? Karl Wettin tröttnade – och gjorde något åt saken.

Han skapade helt enkelt en egen hemsida som underlättar bokningen kraftigt. Du anger din geografiska position och får då upp samtliga filmer som visas i närheten – ordnade efter starttid. Med ett enda klick kommer du sedan direkt till bokningen av valda föreställning hos SF.se.

Jag vill inte behöva lägga 20 minuter på att boka biobiljetter. Det hjälper inte att klaga har jag lärt mig, det går snabbare att lösa problemet själv.

I ett Facebook-inlägg riktar han sig till SF Bio och ifrågasätter varför det ska vara så krångligt. Café ringde upp Karl och ställde några frågor.

Namn: Karl Wettin
Ålder: 40
Yrke: Programmerare på Kodapan.se
Aktuell: Byggde en ny, mer användarvänlig hemsida åt SF.

Hur kom du på idén?

– Jag ville se en film inom en timme och besökte då deras hemsida, men jag fick sätta mig med penna och papper och anteckna tider och filmer och biografer för att få en översikt. Det kändes helt orimligt, så jag smällde bara ihop sidan. Det är generellt orimligt att de har en så krånglig tjänst.

Hur länge har du stört dig på SFs hemsida?

– Det var ett infall häromdagen när jag letade efter en film att se på bio. Jag gick på bio och sen när jag kom hem gjorde jag sidan. Varför ska det vara krångligare att boka online än att göra det på plats? Hur har dom tänkt där egentligen?

Vad säger du om SF hör av sig, är du rädd för typ en stämning?

– Egentligen går jag emot deras önskemål med att länka och återanvända deras data men i och med att jag inte kapitaliserar på deras information så nej. Om de kommer och säger till så får jag väl ta ner sidan då. Det tror jag dock inte att de kommer göra, det är ju bara utgifter för mig, då jag inte har några annonser på sidan.

Hur lång tid tog det för dig att göra hemsidan?

– Vet inte, 6-7 timmar kanske skulle jag uppskatta. Designen är inte det viktiga, det jag lagt tid på är att ta hem och strukturera SF:s data.

Har du gjort några liknande hemsidor för sajter du inte är nöjd med?

– Ja jag byggde en bostadssök för 10 år sen som hette hydda. Den finns kvar och har en del finesser som inte andra bostadssajter har. T.ex. en sak jag inte gillar med hemnet är att nästan alla behöver ju låna till sin bostad, men när man kollar om man har råd så får man kolla lån efter att man kollat på hela lägenheten och gått igenom alla steg. Kan man inte bara filtrera på om man har råd innan man kollar? Så tänkte jag – och fixade den tjänsten.

– Och att det bara är en plupp på kartan – jag har en färg på pluppen som representerar prisnivån på boendet. Plus att man inte behöver klicka, man hoovrar över kartan och får omedelbart upp informationen man vill ha.

– Och häromåret gjorde jag en sida för posten. Idén kom när jag skulle posta en räkning och inte hittade en postlåda. De hade en sida där man kunde se var postlådorna ligger och vilka tider de töms som var helt omöjlig att använda. Det fanns någon karta som funkade på en av tio webbläsare så jag byggde en sida åt dom som hette försändelser.se – den är dock inte uppdaterad på nya tömningstider sedan dess.

Vad ska du ha om SF vill köpa sajten av dig?

– De är varmt välkomna att anlita mitt företag, men ge mig och min familj biobiljetter livet ut så får de ta över driften av den som den ser ut nu. Men jag jobbar med detta så jag kan bygga om deras sajt om de skulle vilja, så de är välkomna att höra av sig.

Om SF ser detta, hur kontaktar de dig?

– De kan titta i källkoden. Kontaktinformation finns där.

I en film som Joakim Jardenberg gjort och delat i kommentarsfältet på Karls inlägg visar Joakim svårigheterna med SF.se – och enkelheten med Karls sida.

 

Här hittar du hemsidan av Karl Wettin som är ca 100 gånger lättare att använda än SF.se.

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-12-09 16:21