Hoppa till innehåll

Simon Gärdenfors om hur han kom tillbaka från skada och vann SM i Pac-Man

Simon gärdenfors fotograferad i en arkadhall

Mångsysslaren Simon Gärdenfors har en framgångsrik karriär inom många områden men inte förrän nu har han krönts till svensk mästare. För Café berättar Simon om vad som är charmen med Pac-Man och vad som gör en mästare till en mästare

Simon Gärdenfors har under hela 2000-talet varit mer eller mindre konstant närvarande i den svenska underhållningsbranschen, ibland vid sidan av och ibland i centrum (ibland kopplat till olika ”skandaler”). Efter genombrottet som serietecknare har Simon även varit verksam som ståuppkomiker, rappare, poddare och sitcom-makare. Gemensamt för samtliga dessa projekt är att de puttrar på, utan tydliga moment där en tydlig topp går att peka ut. Konst ligger ju som bekant i betraktarens öga.

Skillnad är det inom Pac-Man-världen. När Simon i helgen tog hem svenska mästerskapet i Pac-Man som gick av stapeln på Pinballseye i Borås, fick han det svart på vitt, han var bäst.

Vad är det som lockar med just Pac-Man?

”När jag skulle göra en serieroman en gång kollade jag igenom hela den grafiska formgivningens historia för att hitta vad jag tyckte var snyggast och inspireras av det. Det jag fastnade för var gamla Pac-Man-grejer, memorabilia och samlargrejer, inte bara själva grafiken. Det beror säkert lite på nostalgi men jag tycker hela estetiken är väldigt vacker. Sen är spelet beroendeframkallande som så många enkla men genialiska spel är, som Tetris.”

I dina andra verksamheter är det svårt att peka ut en peak, hur känns det att ha en pokal att peka på och säga ”jag är bäst”?

”Jag blev faktiskt orimligt glad, jag trodde inte att jag skulle bli så glad som jag blev. Det var verkligen total eufori, speciellt eftersom det var en så lång tävling. Kvalet på morgonen, kvartsfinal där jag var nära att åka ut, semifinal och final där det var bäst av tre matcher. Så det var en lång och utdragen dag.”

Hur höll du energin uppe?

”Jag sov dåligt på grund av nervositet men lyckades ta små tupplurar under dagen. Sen drack jag inte heller någon alkohol på två dagar innan för bakfylla kan göra en lite okoncentrerad. Sen pumpade jag i mig energidryck, innan semifinalen svepte jag två burkar.”

Du blev inte stissig då?

”Jag har rätt bra tolerans mot koffein och jag var redan så stissig av nervositet, jag svettades om händerna och mina ben skakade. Några matcher fick jag hämta upp när jag dog direkt för att jag var så nervös.”

Måste ha varit en stor lättnad när du till slut vann. Hur firade du segern?

”Ja det var det. Jag hade en flaska mousserande med mig jag hade wilmrat från en loge. Känner du till begreppet wilmra?”

Nej.

”Det kommer från bandet Wilmer X som är kända för att ta med sig all sprit och snacks från logen när man går. Jag hade wilmrat flaskan från ett folkets hus i Älmhult efter ett stand-up gig. Så den började jag dricka direkt när jag vunnit, sen gick vi ut och drack champagne.”

Är det din första pokal?

”Ja det är nog faktiskt det. Jag har vunnit Stora stand up-priset och Stora läsarpriset för en serieroman men det är ju mycket svårare att tävla i sånt. Då är det en jury eller att folk får rösta och då kanske den med flest följare vinner. Det blir inte en lika tydligt mätbar prestation.”

Vad är Pac-Man?

Ett klassiskt arkadspel som skapades 1980 av det Japanska företaget Namco. Spelet blev en stor succé och spred sig till arkadhallar världen över.

Spelet är ett sorts labyrinthspel där spelaren styr en gul cirkel med mun. Målet är att äta upp alla prickar på banan utan att bli tagen av något av de fyra spöken som jagar Pac-Man. Klarar man det går man vidare till nästa nivå på samma bana.

Spelet blir ospelbart efter nivå 256 på grund av en bugg. Det begränsar spelets high score till 3 333 360 poäng. 1999 blev Billy Mitchell den förste att nå dit.

Första svenska mästerskapet hölls 1982 men det dröjde till 2014 innan nästa SM hölls. I år deltog totalt 40 spelare varav 8 gick vidare till slutspel.

Källa: Wikipedia

Var pokalen ska stå i Simons lägenhet har han ännu inte bestämt sig för, för tillfället står den på en piedestal. Simon berättar att det är viktigt att det passar med resten av den noga planerade inredningen där hans egen arkadmaskin har en central plats.

Det var med köpet av arkadmaskinen som hårdträningen började och precis som med allt annat var det en fokuserad satsning från Simon. Boken Mastering Pac-Man köptes in, Youtube-kurser pluggades, monstermönster memorerades och antalet spelade timmar sköt i höjden. Poängen blev också högre och högre men satsningen fick ett högt pris.

”Jag köpte arkadmaskinen mitt under pandemin när jag inte kunde turnera. Då kunde jag spela flera timmar i sträck, nästan hela dagar. Men för ett halvår sedan fick jag en e-sportsskada, De Quervains syndrom.”

De Quervains syndrom?

”En senskideinflammation i tummen. Min kompis Kim W Andersson fick det för att han tecknat för mycket serier på sin ritplatta. Han fick operera handen, ta kortisonsprutor och allt möjligt men jag gick till doktorn som gav mig anti-inflammatorisk medicin och sa att jag inte fick spela Pac-Man tills det läkt. Så jag fick vara borta i en månad eller två från Pac-Man.”

”När jag diagnostiserades med De Quervains syndrom var jag borta från Pac-Man i en månad, eller två”

Hur tog du dig tillbaka?

”Efter tummen läkt började jag begränsa mig till ett spel om dagen. Då satte jag in det i min dagliga rutin, att efter jag duschat så spelar jag Pac-Man, det tar ungefär 20 minuter.”

Att komma tillbaka efter en sådan motgång och bli svensk mästare måste kännas bra. Har du fått hybris efter vinsten?

”Jag tror jag har ett stort ego och är ganska odräglig till vardags hur som helst så det är inte jättestor skillnad.”

Kommer du försöka försvara titeln nästa år?

”Ja, jag kommer fortsätta öva, försöka ta lite mer kurser på Youtube och lära mig mer avancerade saker.”

Simons tre tips för hur du blir bättre på Pac-Man:

  • Skaffa en egen arkadmaskin
    ”En bra grej är att skaffa en riktig arkadkabinett med joystick, det går inte att öva på datorn. Sen är rutiner, träning, disciplin, viljestyrka klassiska tips man knappt behöver säga, självklarheter.”
  • Att lära sig mönster är nyckeln till framgång men räcker inte hela vägen
    ”Mönster är vilken ordning man ska ta prickarna och alla spöken i, hur man ska röra sig i labyrinten. Gör du bara ett litet fel kommer du ur mönstret och då måste du förlita dig på din freestyle-förmåga. ”
  • Better safe than sorry
    ”Detta går hand i hand med min livsfilosofi, fokusera inte på dina fiender utan försök komma så långt du kan i ditt eget liv. De flesta nybörjare fokuserar på att ta alla spöken, för det är så man får poäng i början. Jag satsar istället på att komma långt för att öka värdet på frukterna.”

Simon Gärdenfors är just nu aktuell med Stand-up-föreställningen Uppvigling och förledande av ungdom tillsammans med Anton Magnusson. Varje vecka släpps även nya podcastavsnitt av Arkiv Samtal och Specialisterna podcast, dessutom är en långfilm som utspelar sig i samma värld som Youtube-serien Mina Problem under produktion.

Samtliga foton tagna av Jonas Malm, @Mugshotmalm på Instagram.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.