Sjuksköterskor är superhjältar och kan, inom kort, flyga

Räddaren i nöden kommer flygande - bokstavligen talat. Kanske är det dags att sadla om till svävande sjukskötare.

Wilmer Gyllström  |  Publicerad 2020-10-01 15:32  |  Lästid: < 1 minut

Är det Iron Man som vi ser komma flygande över kullarna? Nej, det är den nya tidens hjältar – sjuksköterskor. I England har man nämligen testat en ny jetpack-dräkt som ska använda inom vården. Tanken är att det ska bli enklare att hjälpa människor som behöver akut vård på svåråtkomliga och avlägsna platser.

De som ligger bakom innovationen är brittiska Gravity Industries och har tillbringat de senaste 12 månaderna med Great North Ambulance Service (GNAAS) och utvecklat tekniken för medicinsk användning. Andy Mawson som är operationschef menar att maskinen kommer att klara en tuff terräng. Med andra skulle den fungera utmärkt bland svenska berg, sjöar och skog.

Andy Mawson berättar för BBC att något som tidigare skulle ha tagit en timme nu kan ta ett par minuter. Tanken är att de flygande vårdarna ska kunna ha med sig medicinska kit som inkluderar hjärtstartare och smärtstillande för människor i nöd.

– Vi kunde se behovet. Vad vi inte visste med säkerhet var hur det skulle fungera i praktiken. Men, vi har sett det nu och det är, ärligt talat, helt fantastiskt, säger Andy Mawson till CGTN.

Resultatet är faktiskt häpnadsväckande. Jetpacken, som man styr helt själv, kan komma upp i 56 km/h och kan klättra till en maximal höjd på ungefär 3 600 meter. En sträcka på 25 minuter till fots skulle ta 90 sekunder med jetpacken. Så effektivt är det med GNAAS teknik. En teknologi som alltså skulle göra det betydligt snabbare att nå fram till svåråtkomliga olycksplatser.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-10-01 15:32