Hoppa till innehåll

5 smarta nybörjartips om du tänkt åka bräda i sommar

Markus Thunberg

Så ska du stå, sparka fart – och lära dig slidea på rätt sätt.

Café träffade nyligen grundaren av det svenska skate-/longboardmärket Urskog (en intervju du kan läsa här). Vi passade då på att testköra en av brädorna, en fullständigt livsfarlig liten modell som kallas Frö.

En praktisk, lättburen minilongboard eller cruiser som det kallas – men som sagt livsfarlig.

Urskogs grundare Christoffer Stivén ger här sina smartaste tips för oss som är nybörjare på skateboard.

1. Lär dig bromsa!

Det är svinbra och gäller både på longboard och skateboard. Jag tänkte att när man väl fått upp farten så vill man behålla den, men det var fel. Bästa sättet är att bromas med foten. Det är säkrast. Att slidea genom att ställa upp bräda på sidan kräver ganska mycket övning och det kan också gå åt helvete också.

2. Lär dig sparka med båda fötterna

Det har man mycket nytta av. Ska man åka lite längre är det skönt att kunna göra fart med båda fötterna. Eftersom det är så svårt att lära om sitt stance är det bra att lära sig två olika från början.

3. Lär dig slidea med ett mjukt hjul

Ett hårt hjul släpper lättare än ett mjukt, men det är lättare att ha kontroll med ett mjukt hjul. Du blir duktigare snabbare.

4. Stå, för guds skull, inte med bakfoten när du pushar

Sparka fart med bakfoten och stå med framfoten på brädan. Det spelar inte så stor roll på longboard (eller du bli mobbad) men det är mycket smidigare att göra fart med bakfoten och stå på brädan med framfoten.

5. Ha inte för mycket skydd

Hjälm ska man ha och handskar kan vara soft. Drar man på sig hela hockeyrustningen är du inte rädd för att ramla och då trillar du hela tiden. Det är ett bra trick.

Läs mer om skateboard på Café här.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.